Utorok 14. 05. 2024 12:06:08 | Meniny má Bonifác

Nitra na jeseň spoplatnila parkovanie pre vodičov ZŤP. Po kritike ho ide znížiť, aj tak sa nevyhne podaniu na Ústavný súd

NITRA/ Prednedávnom sme vás informovali, že mesto Nitra spoplatnilo parkovanie pre vodičov s preukazom ZŤP. Podľa nich je to však v rozpore s dohovorom OSN a niektorí chystajú podnet na Ústavný súd. Po kritike chce zastupiteľstvo poplatok znížiť o 50%. Stále to však nie je stav, ktorí by ťažko zdravotne postihnutým vodičov vyhovoval.

Michal Filek|27. apríl 2024|12:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: Mesto Nitra

Súvisiaci článok
Nitra spoplatnila parkovanie pre vodičov so zdravotným postihnutím. Je to nespravodlivé, tvrdia
Čítajte viac >

Parkovanie Nitra spoplatnila na jeseň aj pre vodičov s preukazom ZŤP. Za rok musia zaplatiť necelých 100 eur. Informuje o tom verejnoprávna televízia RTVS.

Doteraz poplatok zaplatilo 19 ľudí so zdravotným postihnutím a do mestskej kasy tak odviedli 1 700 eur.

Július Petrík po spoplatnení avizoval podanie na Ústavný súd. Charta OSN, ktorú Slovensko ratifikovalo, totiž neumožňuje, aby bola akákoľvek prijímaná legislatíva pre občanov so zdravotným postihnutím nevýhodnejšia, ako tá predošlá.

Po kritike ide mesto z ceny spustiť približne 50%. Petrík to vníma ako ústretový krok. Aj tak však bude stav taký, že bude porušovať článok 28 dohovoru OSN. Predtým totiž mali parkovanie zadarmo. A tak od podania na Ústavný súd ustúpiť nemieni.

Zníženie poplatku privítal Úrad komisára pre ľudí so zdravotným postihnutím.

Hovorca mesta Tomáš Holúbek uviedol, že na nulu poplatok vrátiť nemohli. Konali by totiž v rozpore so správou hlavnej kontrolórky, ktorá, naopak, mestu vyčítala benevolentné nastavenie popoatku pre občanov so zdravotným postihnutím.

Podobné problémy riešili v nedávnej minulosti aj iné slovenské mestá.

Ako uvádza RTVS, na Slovensku má parkovací preukaz ZŤP vyše 120-tisíc ľudí, takmer štyritisíc v okrese Nitra. V samotnom meste pritom vyhradené parkovanie využíva len asi 270 ľudí.


Súvisiaci článok
Bezplatného parkovania bude v centre Nitry menej. Rozširujú zóny so spoplatnením
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť