Utorok 14. 05. 2024 20:52:58 | Meniny má Bonifác

Na Šarišskom hrade pripravujú veľkolepé otvorenie sezóny. Pripravte sa na stredoveký trh kráľa Štefana V.

VEĽKÝ ŠARIŠ/ V stredu 1. mája budú môcť návštevníci Šarišského hradu zažiť veľkolepé otvorenie novej turistickej sezóny. Pri príprave zaujímavého programu sa organizátori inšpirovali udalosťou, ktorá sa odohrala kedysi dávno v dobách stredoveku na nádvorí hradu Šariš. Príďte aj vy zažiť neopakovateľnú atmosféru stredovekého tábora, pravých rytierskych turnajov, či zatancovať si dobové tance. Zdroj: Mesto Veľký Šariš

Lenka Ménová|27. apríl 2024|14:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Mesto Veľký Šariš - oficiálna stránka

Súvisiaci článok
Lahôdka v Kežmarku. V rámci hudobnej jari vystúpia Rikkon aj Slováček
Čítajte viac >

Príďte si vychutnať stredoveký trh kráľa Štefana V. v historickej atmosfére

Stredoveký trh na hrade Šariš začne v stredu 1. mája o 13-tej hodine. Na nádvorí hradu bude pripravený bohatý program: stredoveký tábor, dobová módna prehliadka, rytiersky turnaj, historický sprievod, dobové tance, sokoliari, remeselníci, drevený kolotoč, remeselné workshopy, detské tvorivé dielne, maľovanie na tvár, lukostreľba i dobová kuchyňa.

Pripravený bude aj program v Archeoparku, ktorý patrí pod Krajské múzeum v Prešove – Kaštieľ Hanušovce nad Topľou. Archeopark je jediné živé archeologické múzeum pod holým nebom na Slovensku. Tam pre vás budú pripravené expozície života v podhradí, ukážky stredovekých remesiel, chýbať nebudú ani ukážky sokoliarstva.

Na avizovanom podujatí, ktoré sa uskutoční na sviatok práce, určite nesmie chýbať dobová hudba. Postará sa o ňu hudobná skupina Gjoll, ktorá pobaví nielen samotného kráľa, no i všetkých návštevníkov hradu Šariš. Skupina Gjoll pochádza z Košíc a zaoberá sa tradičnou škandinávskou folkovou hudbou. Vo svojich skladbách prezentuje starodávne hudobné nástroje. Sprostredkúva tak čaro starých vikingských piesní a kultúry.

Hudobná skupina Gjoll. Zdroj: Facebook/ Mesto Veľký Šariš - oficiálna stránka
Hudobná skupina Gjoll. Zdroj: Facebook/ Mesto Veľký Šariš - oficiálna stránka

Hlavným programom, ktorý nesie názov „Stredoveký trh kráľa Štefana V.“ bude návštevníkov sprevádzať Občianske združenie Castellum Cassovia. Jeho členovia vo svojom vystúpení oživia históriu stredovekého Uhorska. V ich podaní budete môcť vidieť módnu prehliadku, ktorou priblížia odev zo začiatku 14. storočia, ďalej tiež výcvik vojska, rekonštrukciu pešieho turnaja, a tiež vojenský tábor.

„Počas panského turnaja uvidíte súboje pánov v ťažkej i ľahkej zbroji, súboje, ktoré nie sú vopred nacvičené a páni sa bijú "naplno". Sú to súboje plné adrenalínu a nebezpečenstva. Ich aktivity sú známe nielen na území Slovenska ale aj v Čechách, v Maďarsku, Rumunsku a aj v Poľsku, v krajinách, v ktorých sa každoročne zúčastňujú historických festivalov. Máte sa na čo tešiť“, sľubujú organizátori podujatia.

OZ Castellu Cassovia. Zdroj: Facebook/ Mesto Veľkýá Šariš - oficiálna stránka mesta
OZ Castellu Cassovia. Zdroj: Facebook/ Mesto Veľký Šariš - oficiálna stránka mesta

Čriepky z histórie

Kedysi dávno, okolo roku pána 1264 – 1267 Jeho veličenstvo Kráľ Štefan V. z rodu Arpádovcov pozval na svoj hrad benátskeho kupca Wiliamusa. Nakúpil veľké množstvo luxusného tovaru za sumu 1485 hrivien striebra a usporiadal kráľovský trh. Bola to veľká udalosť a na hrade sa vtedy zišli hudobníci, remeselníci, kaukliari, no i obratní bojovníci.

Rodičmi Štefana V. boli Belo IV. a Mária Laskarisová. Medzi ním a jeho otcom vládla veľká nevraživosť. S manželkou Alžbetou Kumánskou, dcérou kumánskeho náčelníka Sejhana, mal 6 detí. Bol to posledný arpádovec s krstným menom Štefan, ktoré bolo v arpádovskom rode najpoužívanejšie. Zomrel náhle vo veku 31 rokov.


Súvisiaci článok
Športovcom roka v Prešovskom kraji sa stal tretí rok za sebou zápasník Salkazanov. Do Športovej siene slávy pribudli ďalší dvaja športovci
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť