Nedeľa 28. 04. 2024 07:54:59 | Meniny má Jarmila

Trojročnú medvedicu, ktorá v Mikuláši zaútočila na 5 ľudí, usmrtili v utorok večer. Identifikovali ju pomocou dronov

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ/ Nepretržité hliadkovanie v Liptovskom Mikuláši sa skončí dnes o šiestej večer. Medvedica, ktorá zaútočila na piatich ľudí je mŕtva. Na jej vyhľadanie a identifikáciu použili prvýkrát na Slovensku špeciálny systém založený na fotografovaní z dronov.

Michal Filek|27. marec 2024|14:31:02

Zdroj: Facebook/Štátna ochrana prírody SR

Súvisiaci článok
Medveď v centre Liptovského Mikuláša napadol dieťa, dvoch mužov a dve ženy
Čítajte viac >

„Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR v utorok 26. marca vo večerných hodinách po dôkladnej identifikácii usmrtil problémového jedinca medveďa hnedého, ktorý nedávno útočil na obyvateľov mesta Liptovský Mikuláš. K eliminácii 3-ročnej samice s váhou takmer 70 kg, došlo v lokalite medzi obcami Iľanovo a Závažná Poruba, v okrese Liptovský Mikuláš,“ informuje na sociálnej sieti Štátna ochrana prírody.

Medvedicu identifikovali počas utorkovej nočnej hliadky na základe informácií špecializovaného softvéru, ktorý využívali hliadkujúce drony, vybavené najnovšou technológiou, profesionálnou termovíziou a nočným videním.

„Najdôležitejšou úlohou zasahujúcich dronov bol zber dát a získanie a vyhotovenie dostatočne kvalitnej fotografickej a video dokumentácie,“ ozrejmila ŠOP SR.

Špeciálny softvér porovnával fotodokumentáciu útočiacej medvedice z Liptovského Mikuláša so snímkami, ktoré boli zhotovené počas viacerých sledovaní tohto jedinca.

Drony, podľa ochrancov prírody, vyhodnocujú fyziologické parametre sledovaného živočícha, čo umožnilo Zásahovému tímu ŠOP SR presnú identifikáciu a úspešnú elimináciu problémovej medvedice. Túto technológiu identifikácie využil Zásahový tím po prvýkrát. Zásahový tím ŠOP SR v stredu o 18.00 ukončuje v predmetnom území 24-hodinové hliadkovanie. Život a pohyb v meste ako aj jeho okolí je bezpečný.

Zásahový tím ŠOP SR je však pripravený v prípade potreby okamžite zasiahnuť a funguje v pohotovostnom režime na celom území Slovenska.

ŠOP SR zároveň vyzýva obyvateľov, aby v prípade spozorovania medveďa v intraviláne alebo jeho bezprostrednej blízkosti, oznámili túto skutočnosť na existujúce čísla tiesňového volania 112, prípadne 158 a 155.

Čo sa v Liptovskom Mikuláši stalo?

Medvedica v nedeľu 17. marca vnikla do mesta Liptovský Mikuláš zo severnej strany, z oblasti Západných Tatier, konkrétne z lokality Nincov Háj. Počas nedele napadla v centre mesta 5 osôb vo veku od 10 do 72 rokov, pričom po preplávaní rieky Váh unikla do lokality medzi obcami Ploštín a Iľanovo. Následne po udalosti bol mestom zriadený krízový štáb.

S cieľom eliminovať útočiaceho medveďa a zabezpečiť bezpečnosť obyvateľstva, Zásahový tím ŠOP SR v spolupráci s mestom Liptovský Mikuláš a ďalšími bezpečnostnými zložkami a partnermi, vrátane Policajného zboru Slovenskej republiky, Mestskej polície Liptovský Mikuláš, členov Stráže prírody z Tatranského národného parku a Národného parku Nízke Tatry, ako aj zástupcov príslušných poľovníckych združení, organizovali v meste a jeho okolí 24 hodinové hliadky.

Efektívna spolupráca všetkých zapojených zložiek je výsledkom nedávno publikovaného Manuálu pre ochranný odstrel medveďa hnedého v SR, ktorý ŠOP SR pripravila v spolupráci s Ministerstvom životného prostredia SR na základe širokého konsenzu zapojených partnerov.


Súvisiaci článok
Medveďa, ktorý behal po Liptovskom Mikuláši, zatiaľ neodstrelili
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť