Pondelok 16. 09. 2024 20:59:30 | Meniny má Ľudmila

Môžu tajní sledovať všetko z našich telefónov? PS vidí ohrozenie demokracie!

SLOVENSKO/ Možné získanie špionážneho nástroja Pegasus tajnou službou zásadným spôsobom ohrozuje podľa opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS) demokraciu. KDH urgentne žiada vládnu koalíciu o sfunkčnenie Osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR na kontrolu Slovenskej informačnej služby (SIS).

TASR|4. september 2024|14:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Poslanci schválili balík opatrení lex atentát. Opozícia zákon kritizuje
Čítajte viac >

Uviedli to v reakcii na informácie, ktoré priniesol Denník N. SIS pre TASR uviedla, že nemôže v tejto veci poskytnúť akékoľvek informácie.

Predseda poslaneckého klubu PS a člen Osobitného kontrolného výboru Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti SIS Martin Dubéci považuje možnosť takéhoto zásahu do súkromia občanov za bezprecedentnú.

"Ak tajná služba naozaj disponuje týmto potenciálne nebezpečným a veľmi kontroverzným nástrojom, znamená to ohrozenie súkromia každého občana. A keď pri tom nemá žiadnu kontrolu, je to zásadné ohrozenie demokratických princípov," tvrdí poslankyňa NR SR Zuzana Števulová (PS).

Poslanec KDH František Majerský považuje za nevyhnutné, aby riaditeľ SIS predstúpil pred poslancov a dal jasné vysvetlenie, či daný systém Pegasus tajná služba má a či ho plánuje používať. Obáva sa zásahu do súkromia ľudí.

"Už v júni som upozorňoval na to, že vláda chce viac sledovať svojich občanov. Čo je pre mňa neprijateľné. Teraz sa dozvedáme, že tajné služby môžu mať k dispozícii sledovací systém, ktorý dokáže sledovať takmer všetko z vášho telefónu. Nie tak ďaleko od nás bolo sledovanie zneužívané politicky. Vlády sledovali nepohodlných politikov a novinárov. Takáto vec v žiadnom prípade nemôže nastať," skonštatoval.

Hovorkyňa SIS Zuzana Morávková pre TASR uviedla, že metódy, formy a prostriedky spravodajskej činnosti vrátane informačno-technických prostriedkov sú utajovanou skutočnosťou. "Z uvedeného dôvodu nie je možné, vzhľadom na existenciu zákonnej prekážky, poskytovať v tejto veci akékoľvek informácie," doplnila.

Podľa zdrojov Denníka N zrejme SIS získala nástroj na sledovanie mikrofónov, kamier aj displejov mobilných telefónov a na sťahovanie obsahu všetkých komunikačných aplikácií vrátane šifrovaných. Ako informoval, malo by ísť o systém Pegasus.


Súvisiaci článok
Vymenovaním Gašpara dokázal Pellegrini, že slúži Ficovi, domnieva sa SaS
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť