Piatok 13. 09. 2024 16:22:14 | Meniny má Ctibor

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Kríž na hore Butkov, miesto pokoja a ticha

LADCE/ Na našu dnešnú cestu si pripravte pohodlnú turistickú obuv a dobrú kondičku, chystáme sa totiž zdolať vrch Butkov pri obci Ladce. Stojí na ňom monumentálny kríž so vzácnymi relikviami.

Alžbeta Mareková|25. august 2024|15:00:07

www.krizbutkov.sk

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Z rozhľadne na Petránkach uvidíte všetky krásy Kysúc
Čítajte viac >

Vrch Butkov má nadmorskú výšku 765 metrov a už od roku 2013 ho vyhľadávajú veriaci zblízka aj zďaleka. Pútnici sem prichádzajú s túžbou nájsť duševný pokoj, prehĺbiť svoju vieru a získať jasnejší pohľad sa vlastné životné hodnoty.

1.JPG Zdroj: Alžbeta Mareková

História najmladšieho pútnického miesta na Slovensku sa spája s pátrom Eliasom Vellom, známym maltským exorcistom, ktorý našu vlasť pravidelne navštevuje a jeho knihy sú významným zdrojom duchovnej inšpirácie pre slovenských veriacich.

2.JPG Zdroj: Alžbeta Mareková

Počas spoločnej modlitby na hore Butkov v júli 2012 dostala Sue Farrugia, žena s výnimočnými duchovnými darmi, jasné duchovné vnuknutie: na tomto mieste má stáť kríž. O informáciu sa podelila s generálnym riaditeľom Považskej cementárne Antonom Barcíkom, vďaka ktorému sa veci dali rýchlo do pohybu.

3.JPG Zdroj: Alžbeta Mareková

V druhom štvrťroku 2013 sa Považská cementáreň pustila do výstavby 12-metrového kríža, ktorý je ukotvený v skale v nadmorskej výške 584 metrov. V srdci tohto impozantného monumentu spočívajú vzácne relikvie Svätého kríža.

4.JPG Zdroj: Alžbeta Mareková

„V otvore do skaly (relikviári) zo strany do údolia Považia je umiestnený kamienok, ktorý sa uvoľnil pri poslednej renovácii otvoru, v ktorom stál na Golgote Kristov kríž. Tento kamienok z Baziliky Božieho hrobu v Jeruzaleme je dar pre kríž na hore Butkov od arcidiecézy v Košiciach. Na hore Butkov je teda kúsok Jeruzalema a to mimoriadne vzácny kúsok skaly, na ktorej bol porazený diabol,“ uvádza oficiálna webová stránka kríža na Butkove.

5.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

Práve na sviatok povýšenia Svätého kríža, 14. septembra 2013, sa konala slávnosť požehnania nového kríža. Zúčastnilo sa jej približne stopäťdesiat veriacich a desať kňazov.

Svätá omša s pátrom Eliasom Vellom na hore Butkov bola nezabudnuteľným zážitkom. Aj keď pôsobil nenápadne, jeho jednoduché slová a duchovná prítomnosť hlboko zasiahli všetkých prítomných. Zúčastnení boli očarení nielen duchovným zážitkom, ale aj veľkolepou prírodnou kulisou, ktorá sa menila od hustej hmly až po žiarivú dúhu.

7.JPG Zdroj: Alžbeta Mareková

Spojte príjemnú prechádzku v prírode s návštevou kríža na Butkove. Očarujúca scenéria a pokojná atmosféra robia z návštevy kríža nezabudnuteľný zážitok pre každého, bez ohľadu na vierovyznanie.

Pri tvorbe tohto článku sme využili informácie z nasledujúcich zdrojov: www.krizbutkov.sk


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Banícke múzeum v Rožňave vám prezradí všetky podzemné tajomstvá
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť