Utorok 25. 06. 2024 14:15:27 | Meniny má Olívia, Tadeáš

Letnú dovolenku tento rok plánuje skoro tri štvrtiny Slovákov. Najviac z nich v Chorvátsku

SLOVENSKO/ Letnú dovolenku v tohtoročnej sezóne plánuje alebo zvažuje 71 % Slovákov. Oproti minulému roku ide o nárast o dva percentuálne body (p.b.). Vyše polovica dovolenkárov sa chystá do zahraničia. Najobľúbenejšou zahraničnou destináciou pre Slovákov je opäť Chorvátsko. Tretina opýtaných chce stráviť dovolenku na Slovensku.

TASR|15. jún 2024|11:00:06

Chorvátsko zostáva najobľúbenejšou dovolenkovou destináciou Slovákov. Zdroj: Facebook/Chorvátsko

Súvisiaci článok
Idete na dovolenku? Do niektorých krajín Afriky neodporúčajú cestovať
Čítajte viac >

Vyplýva to z prieskumu agentúry Go4insight.

Hlavným trendom tohtoročného leta sú podľa prieskumu pláže južnej Európy a prímorské oblasti Stredozemného mora. Najobľúbenejšou zahraničnou destináciou Slovákov ostáva Chorvátsko, kde sa v lete chystá 15 % opýtaných. Záujem je aj o Turecko a Grécko (zhodne 7 %) a Taliansko (6 %). V susednej Českej republike plánuje dovolenkovať sedem percent Slovákov. Dopyt je aj po dovolenke v domovine. Na Slovensku plánuje stráviť svoju letnú dovolenku 33 % opýtaných.

V májovom prieskume, teda krátko pred štartom dovolenkovej sezóny, malo 23 % respondentov už svoju dovolenku objednanú a polovica z nich aj zaplatenú. Ďalších 16 % Slovákov má konkrétnejšie plány na leto, no ešte si pobyty nerezervovali.

Najväčšia skupina, 33 % opýtaných, plánuje letnú dovolenku, ale zatiaľ ju nestihli zorganizovať ani hlbšie premyslieť. Výsledky prieskumu tak podľa agentúry naznačujú, že značná časť obyvateľov s dovolenkou stále váha a vyčkáva na vhodný okamih alebo lepšie podmienky. Necelá polovica potenciálnych letných dovolenkárov zatiaľ nie je rozhodnutá o destinácii svojej letnej dovolenky.

Na letnú dovolenku plánujú vycestovať najmä rodiny s deťmi. Najlepšie majú svoju dovolenku premyslenú ľudia v staršom strednom veku. Práve tieto skupiny už majú väčšinou svoju dovolenku objednanú alebo zaplatenú. Naopak na dovolenku neplánujú ísť väčšinou ľudia vo veku nad 60 rokov.

Reprezentatívny prieskum vykonávala agentúra Go4insight v máji 2024 na reprezentatívnej vzorke 1000 respondentov vo veku od 15 do 79 rokov. Prieskum bol vykonávaný kombináciou osobného a online dopytovania.


Súvisiaci článok
Pre chybu úradov prišiel Stanislav o tisíce a zatkla ho polícia. Ministerstvo ho odškodniť odmieta, pomôže súd?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť