Sobota 28. 09. 2024 03:34:13 | Meniny má Václav

SRDCOM Z DEDINY: Trenčianske Mitice, kde sa stretávajú cesty a história

TRENČIANSKE MITICE/ Naše dnešné cesty povedú do Trenčianskeho kraja. V srdci Považia, kde sa snúbia malebné kopce s úrodnými dolinami, sa ukrýva dedinka s bohatou minulosťou. Spoznajte s nami históriu, prítomnosť, ale aj plány do budúcna očarujúcej obce – Trenčianske Mitice.

Alžbeta Mareková|23. jún 2024|16:00:06

Zdroj: www.trencianskemitice.sk

Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Likavka, rozprávková dedinka v náručí Liptovských vrchov
Čítajte viac >

Jej príbeh sa začína písať už v roku 1210, kedy sa v písomnostiach objavuje pod pôvodným názvom Mýto. Zvuk mincí cinkajúcich v mýtnom boxe sa tu ozýval mnoho rokov a stal sa neoddeliteľnou súčasťou identity dediny. Trenčianske Mitice sa rozvíjali v úzkom spojení s mýtnou stanicou, život tu pulzoval rytmom obchodu a tranzitu.

2.jpg Zdroj: Facebook/ Obec Trenčianske Mitice

„Panstvo ako kráľovský majetok v počiatočnej fáze spravoval Trenčiansky hrad. Neskôr uhorský kráľ odmenil ním zaslúžilých jednotlivcov, ktorých obdaroval aj právom vyberať mýtne poplatky. Kráľovskí služobníci na Mýte veľmi skoro dostali tento majetok do vlastného užívania. Už koncom 12. storočia ho užívali dedične a mohli ním voľne disponovať. Dosvedčuje to skutočnosť, že vtedajší majiteľ Nadaš daroval časť majetku nitrianskemu biskupovi. Teda tu už možno hovoriť o vzniku zemianskeho rodu,“ informuje obec na svojej webovej stránke.

3.jpg Zdroj: www.trencianskemitice.sk

Zemania si odvodili svoje šľachtické priezvisko od názvu panstva Mýto, čím sa stali známymi ako "Mitickí". Hlboké korene tohto rodu siahajú až do 12. storočia, čím sa zaraďujú medzi najstaršie zemianske rody na našom území.

„Delením šľachtického majetku na panstve Mýto vznikli tri obce s rovnakým názvom Mitice, ktoré v počiatočnom období svojho vývoja dostali rozlišovacie prívlastky podľa polohy, a to Prostredné (neskôr Zemianske) Mitice, Dolné (neskôr Rožňové) Mitice a Horné (neskôr Kostolné) Mitice,“ uvádza obec na svojom webe.

5.jpg Zdroj: Facebook/ Obec Trenčianske Mitice

Rok 1960 sa stal významným míľnikom v histórii obce, pretože došlo k zlúčeniu troch dovtedy samostatných obcí - Zemianske Mitice, Rožňové Mitice a Kostolné Mitice - do jednej obce s jednotným názvom: Trenčianske Mitice. O osude týchto obcí sa rozhodovalo v rožňovomitickom kaštieli. Toto zlúčenie bolo nevyhnutné kvôli obmedzeným finančným zdrojom a nízkym počtom obyvateľov v jednotlivých obciach.

6.jpg Zdroj: Facebook/ Obec Trenčianske Mitice

Ak zavítate do dediny, nudiť sa určite nebudete. Navštíviť môžete napríklad kostol svätého Juraja, ktorý sa nachádza v obecnej časti Kostolné Mitice. Za návštevu určite stojí aj zvonica z 19. storočia, či Kaplnka Jána Nepomuckého. Obec sa pýši aj unikátnou chránenou pamiatkou, skupinou štyroch gaštanov jedlých. najmohutnejší z nich, s úctyhodným obvodom kmeňa 4,46 metra a priemerom 1,42 metra, ohromuje turistov svojou majestátnosťou a odhaduje sa, že je starý až 500 rokov.

7.jpg Zdroj: Facebook/ Obec Trenčianske Mitice

Po stopách dejín, ale aj za poznaním prírodného a kultúrneho bohatstva, vás povedie náučný chodník. Je to pútavý spôsob, ako spoznať históriu, pamiatky a prírodné krásy dediny. Nejde len o ideálnu atrakciu pre turistov i domácich obyvateľov, ale aj o skvelý nástroj pre environmentálnu výchovu detí i dospelých.

8.jpg Zdroj: Facebook/ Obec Trenčianske Mitice

Otázky o súčasnom stave obce, ale aj o jej plánoch do budúcna, zodpovedala pre redakciu SP21 Bc. Jana Šebáňová, starostka obce.

Ako by ste zhodnotili aktuálny stav obce?

  • Obec má v súčasnosti 871 obyvateľov, za posledné dva roky nám pribudlo takmer 100 obyvateľov a predpokladáme stále stúpajúci trend. V roku 2024 bude skolaudovaný nájomný bytový dom s 11 bytmi, ktorý je financovaný z dotácie Ministerstva výstavby SR a úveru zo ŠFRB. Získali sme dotáciu z Environmentálneho fondu na rekonštrukciu obecného úradu s kultúrnym domom a vybudovanie novej vetvy vodovodu, v plnom prúde prebieha individuálna výstavba rodinných domov. Z dotačných prostriedkov bola v obci vybudovaná verejná internetová sieť WIFI pre Teba II, zapojili sme sa do Národného projektu Zelené obce Slovenska, v rámci ktorého bolo vysadených viac ako 80 stromov. V roku 2022 sme vydali rozsiahlu monografiu, ktorá mapuje život v obci od jej počiatku až po súčasnosť.

9.jpg Zdroj: Facebook/ Obec Trenčianske Mitice

Aká je vízia obce do budúcna?

  • Najväčším problémom je nedostatočná cestná infraštruktúra, potreba vybudovania splaškovej kanalizácie a zabezpečenie bezpečnosti v cestnej premávke, vybudovaním chodníkov a priechodov pre chodcov. Finančne sú tieto projekty veľmi náročné a ich realizácia je možná, len po získaní nenávratných zdrojov.

Chceme poskytovať našim obyvateľom i návštevníkom čisté životné prostredie, miesto na športové vyžitie, spoločenské stretnutia pre všetky vekové kategórie, zabezpečiť plnohodnotný život v rodinnom prostredí pre našich starších občanov a zvýšením kapacity materskej školy dať možnosť všetkým deťom navštevovať predškolské zariadenie v obci.

10.jpg Zdroj: www.trencianskemitice.sk

Ak by k Vám prišiel turista, čo by ste mu odporučili v obci navštíviť?

  • Prejsť sa po trase náučného chodníka, ktorý turistov prevedie históriou i súčasnosťou obce Trenčianske Mitice - navštíviť kostol svätého Juraja, vyjsť na vyhliadku na Dúbravských skalách, kde sa každoročne koná svätá omša 14. septembra a na Zelený štvrtok krížová cesta. Nezabudnúť ochutnať prírodnú minerálnu vodu z Mitického prameňa a zúčastniť sa športových a kultúrnych podujatí v obci, ktoré pripravujeme spoločne s dobrovoľníkmi z radov občanov, členmi Dobrovoľného hasičského zboru v obci, a našimi seniormi. Všetkých návštevníkov srdečne pozývame na turistické podujatie Mitická dvadsiatka spojené s pálením Jánskych ohňov, ktoré sa koná v sobotu 29. júna 2024 s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

11.jpg Zdroj: Facebook/ Obec Trenčianske Mitice

Trenčianske Mitice sú kúzelným súzvukom histórie a prítomnosti. Návštevníkov uchváti nielen ich jedinečná atmosféra, ale aj impozantné pamätihodnosti, ktoré rozprávajú príbehy z dávnych čias.

Pri písaní tohto článku sme vychádzali z nasledujúcich zdrojov: www.trencianskemitice.sk


Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Obec Šumiac, poklad ukrytý pod Kráľovou hoľou
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť