Utorok 25. 06. 2024 22:20:00 | Meniny má Olívia, Tadeáš

Bojnická nemocnica rekonštruuje oddelenie šestonedelia

BOJNICE/ Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach je pripravené prijať rodičky zo zrušených pôrodníc v okolitých okresoch. Nemocnica začala rekonštruovať oddelenie šestonedelia. Zdravotnú starostlivosť plánuje rozšíriť o neonatologickú jednotku intenzívnej starostlivosti (JIS).

Natália Štepanovičová|14. jún 2024|12:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: pexels.com

Súvisiaci článok
Žilinská nemocnica zmodernizovala oddelenie ortopédie
Čítajte viac >

Primárka oddelenia Zuzana Baková poznamenala, že v bojnickej pôrodnici v minulom roku vykonali 720 pôrodov. Ide o približne rovnaký počet ako v predchádzajúcom roku, a to aj napriek tomu, že na Slovensku aj vo svete počet pôrodov klesá. Na budúce mamičky z Partizánskeho a Žiaru nad Hronom sú podľa Bakovej pripravení.

Personálne zabezpečená

"Rodičky, ktoré chodili rodiť do Žiaru nad Hronom a Partizánskeho, sa presunuli do iných pôrodníc v okolí. Značný nárast nepociťujeme. Rodičiek je o niečo viac, ale nie je to niečo, čo by nebolo zvládnuteľné," okomentovala primárka.

Personálne je podľa Zuzany Bakovej pôrodnica zabezpečená dobre. Bojnická nemocnica prijala niekoľko pôrodných asistentiek a neonatologických sestier z Partizánskeho a zo Žiaru nad Hronom.

V nemocnici pôsobia traja atestovaní neonatológovia. Okrem toho sa kapacitne rozširujú aj v rámci pôrodníckeho personálu. Pribúdajú aj atestovaní lekári.

Moderný prístup

„Snažíme sa modernizovať prístupy k rodičkám a zavádzať alternatívne metódy pôrodu, pričom vždy dbáme na zachovanie zdravia a života matky a dieťaťa. Do budúcna pripravujeme neonatologickú JIS, budeme tak môcť poskytovať pomoc i skôr narodeným deťom," doplnila na záver Baková.

Rekonštrukcia potrvá dva roky. Nemocnica na ňu získala financie z Plánu obnovy a odolnosti a z Trenčianskeho samosprávneho kraja.


Súvisiaci článok
Nemocnica v Považskej Bystrici nemá dostatok sestier na novorodeneckom oddelení. Hľadá posily
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť