Sobota 27. 07. 2024 08:31:53 | Meniny má Božena

Pacienti v Žilinskom kraji majú problém. Chýbajú odborní lekári, veľa z nich je v dôchodkovom veku. Župa žiada o pomoc štát

ŽILINSKÝ KRAJ/ Dva okresy na Orave zostali bez neurológa. Pacienti na vyšetrenie cestujú aj 70 kilometrov. Tretina ordinujúcich neurológov v žilinskej župe je v dôchodkovom veku. U urológov je to ešte horšie, na dôchodok má nárok až polovica z nich. Situácia sa môže ešte zhoršiť a župa už vyčerpala svoje možnosti. Pomôcť by mal preto štát. Aj zvýšením platieb pre ich ambulancie.

Michal Filek|21. apríl 2024|12:25:00

Jurinová a Pekarčíková na rokovaní s ministerkou Dolinkovou. Zdroj: Facebook/Erika Jurinová

Súvisiaci článok
Dolinková berie ľuďom motiváciu chodiť na preventívne prehliadky, domnieva sa Krajčí
Čítajte viac >

V Námestove zomrel jediný neurológ. Pacienti cestujú 70 km do Liptovského Mikuláša, či do Martina. Uvádza v reportáži verejnoprávna televízia RTVS.

K tomu na dlhodobú PN odišla neurologička z Dolného Kubína. Podľa riaditeľky odboru zdravotníctva ŽSK Silvie Pekarčíkovej tak dva veľké okresy zostali bez neurológa.

Doslova načasovanou bombou päť minút pred dvanástou je, že tretina neurológov, ktorí v kraji ordinujú, má nad 60 rokov.

V špecializácii urológia je to ešte horšie. Až polovica lekárov môže kedykoľvek odísť do dôchodku.

Župa preto minula na motivačné programy, ktorými chce prilákať niektoré špecializácie, 1,2 milióna eur. Napríklad na zriadenie ambulancie, alebo štipendium, ak sa medik rozhodne po promócii pracovať v Žilinskom kraji.

Županka Erika Jurinová však tvrdí, že už sú na strope svojich možností. A preto by mal pomôcť štát. Preto žiada o viac peňazí na zriadenie ambulancie týchto špecializácií. Podobne, ako prispieva pediatrom a všeobecným lekárom. Peniaze má štát z Bruselu.


Súvisiaci článok
Už 50 prípadov čierneho kašľa zaznamenali tento rok v Bratislavskom kraji
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť