Piatok 26. 07. 2024 20:15:09 | Meniny má Anna, Hana, Anita

VIDEO Fašiangové slávnosti sa po roku opäť vrátili do centra Prešova. Nechýbali tradičné jedlá ani dobrá zábava

PREŠOV/ Veselá a farebná séria udalostí pred začiatkom pôstneho obdobia, ktoré mimochodom začne v stredu 14. februára, na sviatok sv. Valentína, potešila uplynulý piatok obyvateľov krajského mesta Prešov. V centre mesta nechýbali tradičné masky a kostýmy, karnevalový sprievod, vystúpenia ľudových súborov, ani tradičné jedlá.

Lenka Ménová|12. február 2024|08:35:09

Zdroj: Lenka Ménová

Súvisiaci článok
Územie Národného parku Poloniny a región Snina ponúkajú pestrý program podujatí
Čítajte viac >

Fašiangové slávnosti zaplnili návštevníkmi Hlavnú ulicu v Prešove

Mesto Prešov a Park kultúry a oddychu Prešov prichystali fašiangové slávnosti, ktoré si mohli obyvatelia skutočne užiť naplno. Centrum mesta ožilo v piatok 9. februára folklórnym fašiangovým sprievodom, ktorý vyvrcholil fašiangovou veselicou. Obyvateľov i návštevníkov mesta pozdravil primátor mesta František Oľha spolu so zástupcom primátora Petrom Krajňákom. Primátor zároveň oficiálne otvoril podujatie Fašiangové slávnosti 2024.

„Radujte sa, hodujte a užívajte si toto krásne obdobie. Pomaly sa už pripravujeme na pôst a na Veľkú Noc. Toto obdobie medzi Tromi kráľmi a Popolcovou stredou je obdobím, kedy sa v meste organizuje veľa rôznych aktivít a podujatí. Prajem vám všetkým veľa zážitkov práve vďaka mládeži i seniorom z folklórnych súborov, ktorí na fašiangových slánostiach vystúpia“, týmito slovami sa na úvod programu prihovoril zúčastneným prešovský primátor František Oľha.

Zdroj: Lenka Ménová

Tento rok sa predstavilo až deväť folklórnych súborov z prešovského kraja

Folklórne súbory svojím spevom, tancom a vinšovačkami previedli návštevníkov historickým centrom mesta Prešov. Sprievod zavŕšilo slávnostné pochovávanie basy a záver podujatia spríjemnila tradičná fašiangová veselica v podaní temperamentnej Ľudovej hudby Čardáš. Nechýbalo chutné jedlo a nápoje, typické fašiangové pochutiny.

Fašiangového sprievodu sa zúčastnili skvelé folklórne súbory – FS Šarišan, FS Starišan, FS Šariš, detský FS Šarišanček, detský FS Dúbravienka, FS Karpaťanin, FS Kelemeske furmani, spevácka skupina Koňarečka a Prešovskí heligonkári. Spomínaná Ľudová hudba Čardáš z Hrušova sa venuje interpretácii ľudových piesní z rôznych regiónov Slovenska.

Fašiangové podujatia majú za cieľ rozveseliť ľudí a vytvoriť príjemnú atmosféru

K fašiangom preto rozhodne patria aj verejné podujatia, súčasťou ktorých sú aj tradičné jedlá a rôzne dobroty. Je to predzvesť pôstu, ktorý je obdobím zdržanlivosti a odriekania. Oslavy fašiangov majú za cieľ priniesť radosť a potešenie pred dlhým obdobím pôstu. Líšia sa v závislosti od regiónu a kultúry. Často majú rôzne regióny svoje vlastné unikátne tradície a zvyky.

Zdroj: Lenka Ménová

Fašiangy sú obvykle spojené s poslednými dňami pred pôstom

Oslavy môžu trvať aj niekoľko dní a končia v utorok pred Popolcovou stredou, ktorý je známy aj ako Fašiangový utorok alebo Ostatok. Fašiangy sú sprevádzané pestrofarebnými kostýmami, maskami a rôznymi ľudovými obyčajmi. Ľudia sa radi obliekajú do vtipných farebných kostýmov a maskujú sa, aby vyjadrili svoju radosť a veselosť.

Kto okúsil atmosféru pravých prešovských fašiangov, určite neoľutoval

Fašiangové zvyky a tradície sú v jednom ohľade rovnaké – nikde nesmie chýbať dobrá nálada a štedré porcie tradičných jedál, medzi ktoré patria napríklad fašiangové šišky, alebo pampúšiky či fánky, a aj chutné zabíjačkové špeciality. A štedré hodovanie má podľa tradície pôsobiť na hojnosť nasledujúceho roka. Voľakedy totiž panovala predstava, že kto sa na fašiangy dosýta nenaje, bude hladný po celý rok.

Zdroj: Lenka Ménová

Súvisiaci článok
Doplňte si vitamíny pre fungujúci vzťah. V pondelok začína národný týždeň manželstva
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť