Sobota 27. 07. 2024 08:00:07 | Meniny má Božena

Národný park Slovenský kras predstavuje novinky

BRZOTÍN/ Správa Národného parku Slovenský kras so sídlom v Brzotíne realizovala v uplynulom roku projekt zameraný na zlepšenie priaznivého stavu vybraných druhov vtákov v Chránenom vtáčom území (CHVÚ) Slovenský kras, ktorý bol podporený z finančných prostriedkov Operačného programu Európskej únie - Kvalita životného prostredia (OP KŽP).

Natália Novotná|11. február 2024|11:00:06


Súvisiaci článok
Kuneradský zámok má novú strechu. Majitelia prezradili, ako bude rekonštrukcia pokračovať tento rok
Čítajte viac >

„Tento projekt bol v jednej časti zameraný na praktické aktivity, na manažment lúk a pasienkov v záujme zlepšenia lovných a hniezdnych možností druhov vtákov európskeho významu. Druhá významná časť projektu si kládla za cieľ usmernenie a rozvoj cestovného ruchu vo vybranej časti národného parku, prostredníctvom rozšírenia ponuky a dostupnosti informácií o cestovnom ruchu. Aktivity zrealizované v rámci časti projektu zameranej na rozvoj cestovného ruchu, významne prispejú k ponuke v oblasti Zádielskej tiesňavy, ktorá je najnavštevovanejšej lokalitou územia,“ hovorí Štefan Matis, zoológ Správy NP Slovenský kras.

Novinkou je smart aplikácia

Novinkou v rámci ponuky služieb návštevníkom národného parku a biosférickej rezervácie je smart aplikácia nazvaná Slovenský kras. Je dostupná rovnako pre užívateľov smartfónov s operačným systémom macOS ako aj pre používateľov s prostredím Android. Aplikácia je vytvorená ako online sprievodca, ktorý turistom umožní spoznať zaujímavé miesta priamo počas ich návštevy národného parku.

„V ponuke sa aktuálne nachádzajú tri turistické trasy, ktoré používateľom predstavia okolie Zádielskej planiny. Každá trasa pozostáva zo zastavení, ktoré obsahujú zaujímavé informácie o biotope, geológii, rastlinstve a živočíšstve ale aj o drevinovom zložení daného miesta. V Zádielskej tiesňave sú naviac súčasťou zastavení aj miestne povesti, ktoré v minulosti pracne zozbieral Gustáv Stibrányi,“ vraví Štefan Matis a dodáva, že sprievodca je k dispozícii v troch jazykových verziách (slovensky, anglicky, maďarsky), obsahuje veľké množstvo fotografií a jeho súčasťou je aj takzvaný “pomocník”, ktorý návštevníkom umožňuje priamo na trase identifikovať pomocou fotografie rastlinu či nahrať a rozoznať vtáčí zvuk.

Nové logo aj web

Okrem projektových úloh sa v minulom roku, v spolupráci s grafickými dizajnérmi, podarilo vytvoriť nový vizuál národného parku a biosférickej rezervácie Slovenský kras. „Súčasťou novej vizuálnej identity Správy NP/BR Slovenský kras bol návrh nového loga a aj redizajn webovej stránky, ktorá tak nadobudla moderný vzhľad a dnes tvorí jednotný užívateľský celok s ďalšími online platformami,“ predstavuje Matis novinky.

Pribudol aj infokiosk

Pri návšteve Zádielskej doliny majú po novom návštevníci možnosť dozvedieť sa priamo na výlete čosi viac aj o celom národnom parku. Na konci obce, pri vstupe do tiesňavy, sa od decembra 2023 nachádza infokiosk, návštevníkom poskytujúci zaujímavé tipy o možnostiach turistiky, návštevy prírodných a kultúrnych pamiatok ale aj užitočné informácie o ubytovaní a stravovacích službách v národnom parku. Dotykový displej umožňuje jednoduché vyhľadávanie, pričom súčasťou infokiosku je aj meteorologická stanica s aktuálnymi údajmi zo Zádielskej tiesňavy či možnosť stiahnuť si smart aplikáciu Slovenský kras pomocou QR kódu.

„K manažmentu a usmerneniu rozvoja cestovného ruchu v určitom území sú nevyhnutné údaje o návštevnosti. V záujme získania čo najpresnejšieho prehľadu o počte návštevníkov projektového územia boli na prístupových chodníkoch inštalované tzv. sčítače turistov. Na základe poznatkov z celého roka bude možné efektívnejšie plánovať akékoľvek aktivity zamerané na ďalší rozvoj v danom území NP,“ vysvetľuje zoológ.

Podľa Matisa sú ďalšími výsledkami projektu aj vytvorenie vlastnej rady malých upomienkových predmetov, budovanie ekotoaliet a taktiež príprava projektovej dokumentácie a vizualizácia budúcej turistickej útulne v Zádielskej tiesňave. „Útulňa vznikne prebudovaním existujúcej terénnej stanice NP Slovenský kras, ktorá sa nachádza pri náučnom chodníku na konci Zádielskej tiesňavy. Bude k dispozícii bezplatne všetkým návštevníkom, ale najmä turistom ktorí absolvujú viacdňovú túru územím,“ uzatvára Štefan Matis.

Smart aplikacia_Slovenskly kras3.jpg

Smart aplikacia_Slovensky kras1.jpg

Smart aplikacia_Slovensky kras2.jpg

Infokiosk2.jpg

Infokiosk.jpg

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť