Sobota 27. 07. 2024 06:37:52 | Meniny má Božena

Opozícia súhlasí s prezidentkou pri kritike rušenia Špeciálnej prokuratúry. Fico trvá na zrýchlenom prijímaní novely trestného zákona

BRATISLAVA/ Opoziční politici sa stotožňujú s prezidentkou Zuzanou Čaputovou v kritike vládnych návrhov týkajúcich sa trestnej politiky. Prezidentka v piatok uviedla, že nevylučuje prípadné veto ani podanie na Ústavný súd SR v prípade rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Naopak, premiér Robert Fico vyhlásil, že na skrátené legislatívne konanie pri novele Trestného zákona a zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) je riadny dôvod, a to ohrozovanie základných práv a slobôd.

TASR|8. december 2023|17:34:20

Zdroj: Facebook/Progresívne Slovensko

Súvisiaci článok
Prezidentka nevylučuje, že bude vetovať zrušenie špeciálnej prokuratúry. Zváži aj podanie na Ústavný súd
Čítajte viac >

Opozícia ide bojovať proti únosu právneho štátu v parlamente, EÚ, aj na uliciach

"Prezidentka sa zastala princípov právneho štátu a jasne sa postavila na stranu spravodlivosti a slušných ľudí na Slovensku. My budeme proti únosu právneho štátu bojovať v parlamente, v Európskej únii aj na uliciach a oceňujeme, že prezidentka spraví zo svojej pozície všetko, čo jej ústava umožňuje, aby sme spoločne ukázali, že demokracia sa vie brániť," skonštatovalo hnutie Progresívne Slovensko. Jeho predseda Michal Šimečka sa zhoduje s prezidentkou v tom, ako upozornila na "absurdnú rýchlosť a brutalitu" vlády pri pretláčaní zmien. Jediným vysvetlením je podľa neho snaha o pomstu a zrušenie inštitúcie, ktorá si len robí svoju prácu.

Poslankyňa parlamentu za SaS Mária Kolíková upozornila, že prezidentka sa ozvala ešte predtým, ako návrh prešiel. Je podľa nej zjavné, že hlava štátu je vyrušená tým, akým spôsobom koalícia robí zmeny. Došlo podľa nej k porušeniam štandardného legislatívneho procesu.

Predseda KDH Milan Majerský sa stotožňuje s tým, že prezidentka kritizuje rýchlosť prípravy návrhov. Koalícia mala ísť podľa neho na to "s rozumom" a pomaly. "Odstráňme, čo je chybné, ale nezrušiť celú inštitúciu," reagoval.

Prezidentka v piatok kritizovala koalíciu, že chce zmeny prijať v skrátenom legislatívnom konaní bez diskusie s odbornou a laickou verejnosťou. Rušenie ÚŠP sa javí Čaputovej ako účelový a neprípustný personálny zásah zo strany politickej moci do fungovania prokuratúry. V návrhu podľa nej absentujú reálne dôvody na skrátené legislatívne konanie. Zároveň poukázala, že vládny návrh oslabuje aj ochranu oznamovateľov korupcie. Z právnej ochrany sa má vybrať jedna celá profesijná skupina policajtov.

408952825_887799676050840_4575264433582455000_n.jpg

Fico: Z garanta zákonnosti sa stal vykonávateľ zvráteného politického cieľa

Robert Fico právo prezidentky SR Zuzany Čaputovej na vetovanie zákona rešpektuje. Napriek tomu ho chce mať schválený do konca roka 2023.

V súvislosti so zmenami v trestnom systéme hovorí o významnom cieli z vládneho programu.

"Skrátené legislatívne konanie je povolené okrem iných prípadov aj vtedy, ak sú ohrozené základné práva a slobody. Ostatné tri roky činnosti ÚŠP sú plné porušovania základných práv a slobôd," vyhlásil Fico.

Neprekvapilo ho, že sa hlava štátu "postavila na stranu špeciálneho prokurátora" Daniela Lipšica. Naďalej trvá na vyjadreniach o jeho protiprávnych konaniach.

"ÚŠP zlyhal na celej čiare a z garanta zákonnosti v exponovaných kauzách sa stal vykonávateľom zvráteného politického cieľa," podotkol premiér. Za daných okolností preto nevidí iné riešenie, ako zrušenie úradu a presun jeho agendy.


Súvisiaci článok
Pred Úradom vlády dnes, proti rušeniu špeciálnej prokuratúry, protestovala opozícia a aktivisti
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť