Piatok 26. 07. 2024 17:51:01 | Meniny má Anna, Hana, Anita

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Podzemné bohatstvo, aké by ste inde márne hľadali. Spoznajte Demänovskú jaskyňu slobody!

DEMÄNOVSKÁ DOLINA/ Slovensko je rozmanité, má hory aj nížiny, rozsiahle lesy aj hlboké jazerá, rušné mestá aj pokojné dedinky. Liptov má niečo z každého, je hlasom tichej prírody, ale nevyhýba sa ani turistickým atrakciám. Svojim návštevníkom podaruje výhľady na hory, doliny aj ligotavú hladinu Liptovskej Mary. Nie je však pekný iba na povrchu, odkryje vám aj poklady z hĺbky zeme. Vydajte sa s nami na podzemné dobrodružstvo a spoznajte tajomstvá národnej prírodnej pamiatky, Demänovskej jaskyne slobody.

Alžbeta Mareková|3. december 2023|10:59:10

Zdroj: Alžbeta Mareková

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Chcete spoznať Európu? Začnite v Komárne!
Čítajte viac >

Sme v Demänovskej Doline, dedinke v okrese Liptovský Mikuláš. Čaro prírody sa pretláča s cestovným ruchom, ale zatiaľ v na oko príjemnej harmónii. Množstvo hotelov a apartmánov plných v sezóne aj mimo nej svedčí o tom, že je tu čo vidieť. Turistické cestičky vás prevedú horami aj kopcami, pre cyklistov je toto miesto v lete hotovým rajom a na svoje si rozhodne prídu aj rodiny s deťmi. Zima tu praje lyžiarom, ale kľudne aj objaviteľom, ktorí by radi zavítali do jaskyne.

0.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

Túra začína už na parkovisku, k jaskyni totiž musíte vyšliapať pešo. Čaká vás náučný chodník dlhý 400 metrov, so 67 metrovým prevýšením. Myslite na časovú rezervu, výstup by vám ale nemal zabrať viac ako 15 minút. Ako hlási správa slovenských jaskýň na svojej webovej stránke, jaskyňa vám je prístupná každý deň v týždni okrem pondelka, do konca tohto kalendárneho roka. Na výber máte menší 60 minútový okruh a veľký okruh, na ktorý si treba vyhradiť asi 100 minút. Na vstup do jaskyne sa treba patrične pripraviť. Lodičky nechajte doma, táto prechádzka si vyžaduje pevnú turistickú obuv a odporúča sa aj teplé oblečenie. Priemerná teplota v jaskyni je totiž okolo 6°C. Myslite aj na to, že zvládnutie trasy si vyžaduje dobrú fyzickú kondíciu. Na pomerne malej vzdialenosti vás totiž čaká 86 metrové prevýšenie a približne 1000 schodov.

1.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

Sprievodcovia sú ochotní a zvedavým otázkam sa potešia. Radi vás prevedú nielen jaskyňou, ale aj jej históriou. Písal sa rok 1912, keď český speleológ Alois Král za pomoci Adama Mišuru objavil jaskyňu. Dostala pomenovanie Chrám slobody. „V roku 1922 vznikla Komisia pre zverejnenie Demänovských jaskýň, ktorá začala sprístupňovacie práce. V roku 1923 inštalovali dočasné elektrické osvetlenie. Časť jaskyne od Mramorového riečiska cez Veľký dóm až po Zlaté jazierko sprístupnili v roku 1924,“ informuje správa slovenských jaskýň na svojom webe.

2.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

Po ďalšie roky sa pokračovalo v prácach. Postupne sa objavili Čarovná chodba, Fialový dóm, Svantovítové aj Zázračné siene, Medvedia chodba a ďalšie časti jaskyne. Boli prekopané nové východy, v jaskyniach stále pracovali jaskyniari aj speleopotápači. Prieskumy a merania pokračujú aj dnes. Demänovský jaskynný systém je najväčší na Slovensku, jeho dĺžka presahuje 40 kilometrov a uznanie za jeho vytvorenie sa pripisuje toku riečky Demänovky.

3.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

Demänovská jaskyňa slobody ponúka morfologicky najpestrejšie a najfarebnejšie vyhliadky z celého jaskynného systému. „Pozorovať tu môžete unikátne sintrové formy, podzemnú rieku Demänovku, krasové jazierka a typické riečne modelované chodby a stropné korytá. Vo vyšších úrovniach steny, pukliny a stropy zdobené bohatou kvapľovou výzdobou,“ uvádza správa jaskyne. Ak sa chcete nechať zlákať podzemnými krásami a úzkych chodbičiek sa nezľaknete, neváhajte a navštívte túto jaskyňu. Odídete obohatení o nové znalosti a jedinečné výhľady, ktoré by ste na povrchu zeme hľadali len márne.

Pri predstavovaní Demänovskej jaskyne slobody sme využili aj informácie z týchto zdrojov: www.ssj.sk, www.demanovskadolina.info, Výlety po Slovensku s deťmi i bez nich (Eva Obůrková)


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Hrad Devín je bohatý na históriu aj povesti. Príďte ho spoznať aj vy!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť