Sobota 27. 07. 2024 08:28:45 | Meniny má Božena

NA PITVORE: Erik Tomáš na trinásty deň vo funkcii oznámil trinásty dôchodok... A likvidáciu tretieho sektora! A rodičovské dôchodky budú 20-krát nižšie. Geniálne!

SLOVENSKO/ Erik Tomáš sa rozhodol zničiť mimovládky. Odkazuje mu to nielen opozícia, ale aj ľudia z praxe. Predstavte si dilemu: Nedávaj 2% rodičom, daj ich novorodencom. Alebo: Čo je viac? Onkopacient alebo tvoj rodič na dôchodku? Daj nám 2%! Najmä, ak rodičovské dôchodky, podľa návrhu pána ministra, budú 20-krát nižšie, ako teraz. Geniálne. Čistá sociálna demokracia!

Michal Filek|8. november 2023|14:37:07

Zdroj: Facebook / Jozef Tirak Mihál, Erik Tomáš, Pavol Koprda

Súvisiaci článok
NA PITVORE: „Ty šúchaj nožičkami, o chvíľočku sa Ti začnem venovať,“ napísal minister svojmu oponentovi. Koho vám to pripomína?
Čítajte viac >

Erik Tomáš: Kľudne mimovládkam prispievajte, o vašich rodičov sa postará náš 13-ty dôchodok!

"Sociálna poisťovňa nie je schopná doručiť občanom tento rok trinásty dôchodok vo výške priemerného dôchodku.

Na budúci rok ale bude všetkým seniorom vyplatený 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku za tento rok. Odhad je 606 eur. Je tu obrovský tlak na zrušenie rodičovského dôchodku. Ten je zakotvený v ústave a my ho zrušiť nemôžeme, ale ani nechceme. Ústava však ponúka dve cesty. Jedna je cez odvody do sociálneho poistenia a druhá je cez časť daní. My sme sa rozhodli, že deti budú môcť prispieť cez 2% z daní.

Predpokladám, že sa ozvú neziskové organizácie, pre ktoré sú tie dve percentná nie nezaujímavým príspevkom. Ale neboli sme to my, ktorí sme tak nastavili ústavu. A treba povedať, že pokojne môžu mimovládnym organizáciám prispievať. Lebo ani ja ich nechcem paušalizovať. Sú také, o ktorých si myslím aj ja svoje. Ale potom tu máme také, ktoré pomáhajú deťom, alebo športovým združeniam. Pokojne im prispievajte ďalej, alebo o vašich rodičov sa postará náš 13-ty dôchodok."

Simona Petrík: Necitlivé, neférové a pre mimovládky likvidačné!

“Je to necitlivé a neférové opatrenie, ktoré stavia pracujúce deti, ktoré majú rodičov na dôchodku, do pozície “buď-alebo” a zároveň je likvidačné pre mimovládne organizácie, ktoré sú často vyslovene životne závislé od 2% daní od fyzických osôb. Toto riešenie je tým pádom rovnako zlé, ak nie horšie, ako pôvodný Rodičovský dôchodok z dielne ex ministra Krajniaka, kedže opäť nijak nezohľadňuje bezdetných rodičov či rodičov detí, ktoré z rôznych dôvodov nepracujú alebo odvádzajú dane v zahraničí.

Okrem toho je už viac než jasné, že Ficove a Pellegriniho sľuby o 13-tom dôchodku opäť raz zostali len predvolebnými sľubmi a 13-tych dôchodkov sa ľudia dočkajú až v ďalšom roku."

Pavol Koprda: Zlikviduje to veľkú časť mimovládneho sektora!

„Pán Erik Tomáš, napríklad vo vašom rodnom Humennom ide o sumu cez 200-tisíc eur pre mimovládky. Určite na vás budú hrdí. Viete, som štatutár neziskovej organizácie, ktorá sa venuje rozvoju detí v oblasti matematiky a prírodných vied. No a o financovaní mimovládneho sektora viem naozaj mnoho. Nás táto zmena priamo nezruinuje, ani niektoré zabehnuté a väčšie mimovládky. Zruinuje tie maličké, ktoré robia mnoho skvelej práce v regiónoch. Zničí mnoho dobrého, čo sa v regiónoch deje. Nehovorili ste náhodou, že ste strana regiónov? Či to už neplatí? Mám rád dáta a fakty. Tak poďme na to!

Za rok 2022 poberalo 2% z dane 16 955 organizácii.

Tieto organizácie za rok 2022 získali 87 996 356 eur. To sú peniaze nielen od fyzických osôb, ale aj právnických. V priemere 5 200 eur na jednu organizáciu. No zaujímavejší je medián - ten je 1 500 eur - totiž existuje zopár veľkých organizácii/nadácii, ktoré sú pri nejakých veľkých firmách a tie majú peniaze hlavne z % dane od materských firiem. Mimovládny sektor ale je hlavne o maličkých organizáciách, čo vidno aj na mediánovom príjme z 2%, ktorý je len 1500 eur. Mimovládny sektor je o tisícoch malých organizácii, ktoré potrebujú pár stoviek eur na veľké veci - pretože majú mnoho iného - nadšených ľudí/dobrovoľníkov, ktorý venujú mnoho svojho času a energie - len tak zadarmo. Ale tých pár stoviek eur sú pre ne úplne kľúčové (prenajmú si priestory, zaplatia účtovníka, kúpia nejaké športové pomôcky…). Doslova pár stoviek eur spúšťa kvantum dobra.

Dovolil som si pri príležitosti ničenia mimovládneho sektora ísť na stránky finančnej správy a zobrať dáta o prijímateľoch 2% z dane. A dal som ich do prehľadnej tabuľky - aby každý videl, na čo všetko to bude mať vplyv v jeho dedine/meste.

Len tak pre zaujímavosť, len názvy združení obsahujú slovo: Šport - 1203x Senior - 104x Jednota/jednoty dôchodcov - 54x Onko(pacient/lógia…) - 38x Hrad - 477x Folklór - 170x Futbal - 258x Hasič - 340x Hokej - 104x

Dalo by sa pokračovať. Ale však pozrite si sami, koho všetkého chcete obrať o existenčnú časť príjmov. Určite to máte detailne zanalyzované, keďže idete rozbiť mimovládny sektor v skrátenom legislatívnom konaní, bez akejkoľvek diskusie.

Pozrime sa do vášho rodného Humenného. Celkovo ide o sumu 201 588€. Toto sú názvy 3 najväčších prijímateľov 2% z dane z mesta Humenné: Spoločnosť na pomoc novorodencom - Bocianik; Spoločnosť klinickej onkológie v Humennom, Pomáhaj a chráň o.z. r.s.p.

Fuj! Hnusné mimovládky! Zahraniční agenti! Všakže? Aspoň sa im bude dobre robiť reklama k 2% z dane: Nedávaj 2% rodičom, daj ich novorodencom. Alebo: Čo je viac? Onkopacient alebo tvoj rodič na dôchodku? Daj nám 2%! Geniálne. Čistá sociálna demokracia.

Chceli ste bojovať proti mimovládkam, ešte sa aj potešia voliči SNS. Napríklad Revúca rodisko Andreja Danka. Za rok 2022 prišlo do mimovládok z Revúcej 63 169 eur. Opäť si dovolím vypísať 5 najväčších poberateľov 2% z Revúcej: Nemocnica s poliklinikou, n.o. Revúca, Úsmev pre Martinku, občianske združenie, Klub biatlonu Magnezit Revúca, Stolnotenisový klub Magnezit Revúca, Karate Klub Revúca.

Fuj! Opäť raz hnusné Sorošove mimovládky všakže?

O koľko peňazí mimovládky naozaj prídu? Nikto nevie - totiž nevieme, koľko ľudí sa rozhodne dať peniaze mimovládke a koľko svojim rodičom. Bude to vskutku dramatické rozhodovanie. No mimovládky budú mať aj menšiu motiváciu robiť kampaň (lebo bude menej efektívna). Okrem toho množstvo grantov od veľkých nadácii nebude vyhlásených (lebo tam tiež príde menej 2% z dane)... Mnohé úplne zaniknú, pre mnohé prestane dávať zmysel uchádzať sa o 2% z dane, lebo s tým sú spojené aj poplatky (rádovo 60 eur) + nejaká byrokracia. Zaniknú projekty, ktoré za pár desiatok/stoviek eur prinášali krásne veci.

Samozrejme, dá sa aj finančne pomôcť nejakej mimovládke - povedať ľuďom, že si ich, často úplne nezištnú prácu vážite. Spýtať sa ich, čo by im v tejto situácii, keď sú cieľom útokov od politikov pomohlo.

Teraz je čas sa ozvať. Erik Tomáš vyhlásil boj proti celému štátu - proti množstvu dobra, ktoré sa deje, vďaka mimovládkam. Dobra, z ktorého jednoznačne benefitujú aj jeho voliči/voliči vládnej koalície."

Jozef Mihál: Zmena zoberie dôchodcom z rodičovských dôchodkov 90%!

"Nové rodičovské dôchodky budú menej ako desatina doterajšej sumy.

Štát a Sociálna poisťovňa takto získajú časť prostriedkov na avizované zvýšenie trinástych dôchodkov.

Príklad: Pani Anna má ako zamestnankyňa hrubú mzdu 1 000 eur. Ak by sa výpočet rodičovských dôchodkov nezmenil, počas roka 2024 by jej rodičia každý dostali rodičovský dôchodok vo výške 1,5% z 1 000 eur = 15 eur mesačne, resp. 180 eur za celý rok.

Po novom sa však rodičovský dôchodok má počítať ako 2% z dane. Pozrime sa, akú bude mať pani Anna daň pri hrubej mzde 1 000 eur mesačne: Základ dane = 1 000 eur - 134 eur (odvody) - 470 eur (nezdaniteľná časť) = 396 eur.

Daň = 19% z 396 eur = 75,24 eura. 2% z dane = 2 % z 75,24 eura = 1,50 eura.

Po novom tak rodičia pani Anny dostanú rodičovský dôchodok 1,50 eura mesačne, resp. 18 eur za celý rok. Spolu.

Nový rodičovský dôchodok tak bude 20 x nižší, ako doteraz. To je tak, keď v dôchodkovom systéme vyhráva ideológia nad zdravým rozumom."


Súvisiaci článok
NA PITVORE: Šutaj Eštok s Ficom robili bu-bu-bu na hraniciach s Maďarskom a výsledok? Veľká zábava!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť