Štvrtok 26. 12. 2024 23:18:40 | Meniny má Štefan

V regióne Gemer-Malohont zostáva chlieb na stole od Štedrého večera až do Nového roka

GEMER/ V regióne Gemer-Malohont bola úprave štedrovečerného stola v minulosti venovaná veľká pozornosť. Chýbať na ňom nemohol chlieb, ktorý zostával na stole neporušený až do Nového roka, aby v domácnosti nechýbal po celý nasledujúci rok.

TASR|24. december 2024|12:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: TASR

Súvisiaci článok
Vianočné oblátky pečie pani Roková z Bánoviec už 12 rokov
Čítajte viac >

Pre TASR to uviedla etnografka Gemersko-malohontského múzea (GMM) Ľudmila Pulišová.

Štedrovečerný stôl v regiónoch Gemer a Malohont sa v minulosti väčšinou prikrýval bielym obrusom, položila sa naň sviečka a vyklíčené žito, pod stôl sa umiestnil lemeš a čerieslo. Okolo nôh stola sa obtočila reťaz, aby rodina držala pokope celý rok.

"K tradičným pečivám, ktoré boli na štedrovečernom stole, patril pletený do kolesa stočený koláč, koláče plnené makom, orechmi, tvarohom. V Hrnčiarskych Zalužanoch gazdiné na Vianoce piekli malý chlebík chudobným vdovám pre božskú odplatu. Okrem toho sa na stôl dával cesnak, jablká, orechy, soľ, med," priblížila Pulišová s tým, že najdôležitejší bol na štedrovečernom stole chlieb, ktorý tu zostával až do Nového roka.

Tradičným vianočným pokrmom pre Gemer-Malohont boli v minulosti aj domáce oblátky z jemného cesta, ktoré sa piekli nad sporákom v železnej oblátkovnici. Oblátky zvykli piecť aj učitelia, po jednotlivých domácnostiach ich následne chodili roznášať deti z dediny.

"Jedlom, ktoré sa na Štedrý večer všade konzumovalo, boli opekance, často posypané makom a obliate medom. Za nimi nasledovala polievka, kyslá kapustnica s hríbmi, prípadne hrachová polievka. Potom sa jedla kaša z prosa a sušené ovocie uvarené v sladkej vode," dodala etnografka GMM. V evanjelických rodinách sa podávali aj jedlá z bravčového mäsa, v katolíckych to bolo dovolené až po polnoci.

V domácnostiach v regióne Gemer-Malohont bolo takisto zvykom, že gazdiná z každého jedla odložila na osobitný tanier, ktorý po večeri zaniesla domácim zvieratám. "Z jedál na štedrovečernom stole sa odkladalo aj do prvej orby z dôvodu ochrany a zabezpečenia úrody," priblížila Pulišová s tým, že po štedrej večeri chodili po domoch koledovať pastieri i deti. Na Štedrý večer sa začínali i obchôdzky betlehemcov, ktorí v niektorých lokalitách chodili až do Troch kráľov.


Súvisiaci článok
Najväčšia hustota dropov na svete je v súčasnosti pri Bratislave. Hoci už mali namále
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť