Streda 23. 10. 2024 16:17:53 | Meniny má Alojzia

Minimálna mzda vzrastie od roku 2026 na 60 % priemernej

SLOVENSKO/ Minimálna mzda na Slovensku sa od roku 2026 zvýši na najmenej 60 % priemernej nominálnej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve. Vyplýva to z novely zákona o minimálnej mzde, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili.

TASR|23. október 2024|14:00:08

Zdroj: Facebook/Erik Tomáš

Súvisiaci článok
Minimálna mzda v roku 2026 by mala vzrásť na vyše 900 eur
Čítajte viac >

Doteraz sa počítala ako 57 % z priemernej mzdy, pokiaľ sa sociálni partneri nedohodli inak.

"Navrhuje sa upraviť výšku percentuálneho podielu, ktorý je rozhodujúci pri ustanovení minimálnej mzdy na príslušný kalendárny rok, ak sa sociálni partneri nedohodnú na inej sume minimálnej mzdy, na 60 %. Navrhovaná zmena vyplýva z Programového vyhlásenia vlády SR na roky 2023 až 2027," uviedlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v dôvodovej správe.

Takáto výška minimálnej mzdy už v minulosti platila, k zníženiu percentuálneho podielu došlo v čase pandémie Covid-19. V súčasnosti je podľa predkladateľa potrebné vrátiť sa k tejto úprave. Cieľom je vytvoriť dôstojné životné a pracovné podmienky, podporiť kolektívne vyjednávanie zamestnancov a uzatváranie kolektívnych zmlúv.

Novela prináša aj opätovné rozširovanie záväznosti reprezentatívnej kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa aj na ďalších zamestnávateľov v odvetví. Takáto úprava už tiež platila do roku 2021, kedy bola zrušená. Cieľom zmeny je zvýšenie pokrytia zamestnancov na Slovensku kolektívnym vyjednávaním a kolektívnymi zmluvami.

Poslanci pri záverečnom hlasovaní odmietli viaceré opozičné pozmeňujúce návrhy. Zora Jaurová (PS) napríklad navrhla zosúladiť platové tarify v štátnej a verejnej správe s platnou úpravou minimálnej mzdy. Jej stranícky kolega Štefan Kišš chcel naviazať odvodovú odpočítateľnú položku na priemernú mesačnú mzdu, a to na úrovni 50 % z nej. Igor Matovič (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) zase presadzoval, aby sa minimálna mzda v novej výške uplatnila už v roku 2025, nie až o rok neskôr.

Časť novely začne platiť od 15. novembra tohto roka, väčšina ustanovení potom od 1. januára 2025.


Súvisiaci článok
Vláda upravila odmeňovanie vojakov. Plat sa im bude zvyšovať po odpracovaných rokoch
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť