Piatok 18. 10. 2024 07:24:59 | Meniny má Lukáš

Vydali novú knihu o Štefánikovi - Veľký malý muž

BRATISLAVA/ Slovenský národný archív vydal novú knihu Veľký malý muž, Milan Rastislav Štefánik. Zostavili ju archivárky inštitúcie. Štefánikovu osobnosť kniha približuje na základe písomných a fotografických prameňov, ponúka na neho vlastný, neučebnicový pohľad.

TASR|11. október 2024|17:00:07

Zdroj: Facebook/Ministerstvo vnútra SR

Súvisiaci článok
Štefánik sa narodil pred 144 rokmi. Oslobodil svoj národ, no už ho „neobjal“ živý. Čo všetko o ňom viete?
Čítajte viac >

Informoval hovorca Ministerstva vnútra SR Matej Neumann.

"Oceňujem iniciatívu Slovenského národného archívu preniesť zachované dokumenty o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi do knižnej podoby, plnej jeho myšlienok, zápiskov, doposiaľ nepublikovaných listov, fotografií ľudí, ktorých mal rád, či vecí, ktorými sa obklopoval. Odkaz Štefánika tak môže nachádzať medzi ľuďmi stále novú cestu. Ďakujem všetkým, ktorí svojou prácou uchovávajú cenné dedičstvo našej histórie," vyhlásil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Knihu v piatok podľa Neumanna pokrstili za prítomnosti autoriek Miriam Kuzmíkovej, Eriky Javošovej, Michaela Weinštukovej a Petry Hagoňovej, ako aj Štefánikovej pranetere Tamary Dudášovej a riaditeľa archívu Igora Adamca.

Hovorca uviedol, že v publikácii sa nachádzajú Štefánikove známe aj menej známe fotografie z detstva aj z dospelého života, jeho vysvedčenia, nákresy, denníky či básne.

Ako Neumann priblížil, národný archív bude knihu distribuovať do knižníc, na vysoké školy či do iných archívov, jej tlač zabezpečilo Centrum polygrafických služieb Ministerstva vnútra SR.


Súvisiaci článok
Piloti si uctili pamiatku M. R. Štefánika letom z Talianska do Bratislavy
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť