Piatok 18. 10. 2024 07:24:55 | Meniny má Lukáš

V Považskej Bystrici navrhujú nový parkovací systém, konečné slovo budú mať poslanci

POVAŽSKÁ BYSTRICA/ Mesto už dlhšiu dobu pracuje na zavedení parkovacej politiky. Aktuálne je všetko pripravené a o jeho zavedení rozhodnú poslanci na najbližšom októbrovom zastupiteľstve. Cenník ročnej karty pre obyvateľov mesta na prvé aj druhé auto ostane zachovaný, priplatia si abonenti, ktorí v meste nemajú trvalý pobyt.

Natália Štepanovičová|12. október 2024|16:21:34

Ilustračné foto. Zdroj: pexels.com

Súvisiaci článok
Obyvatelia Bojníc spísali petíciu, nepáči sa im nová parkovacia politika
Čítajte viac >

V uplynulom období sa zmenami v parkovaní zaoberali viaceré samosprávy na Slovensku. Výnimkou nie je ani mesto na strednom Považí. Počas prípravy nového konceptu čerpali zo skúseností iných samospráv a zároveň vstúpili do Slovenskej parkovacej asociácie, s ktorou všetky pripravované zmeny mesto komunikovalo.

Obyvatelia mesta budú parkovať výhodnejšie

Cieľom novej parkovacej politiky je v prvom rade zvýhodniť obyvateľov mesta pred ich návštevníkmi, znížiť počet áut nerezidentov, zvýšiť komfort pre miestnych obyvateľov a nastaviť pravidlá, kde a za akých podmienok bude možné parkovať.

Radnica eviduje množstvo sťažností obyvateľov, že parkovacie miesta na sídliskách im zaberajú firemné dodávky či ľudia, ktorí tam nebývajú.

S ohľadom na narastajúci počet vozidiel a vysoký počet návštevníkov parkujúcich na celom území mesta je potrebné prijať podľa hovorkyne Ivety Pagáč Kováčikovej reguláciu, ktorá zlepší situáciu v doprave a vygeneruje príjem umožňujúci rozširovanie parkovacích miest.

"V Považskej Bystrici chceme uprednostňovať pri parkovaní našich občanov pred návštevníkmi. Tieto princípy sú základom parkovania aj iných miest na území Slovenska," okomentovala situáciu hovorkyňa.

Podmienky na parkovanie v meste sú podľa primátora Karola Janasa podobné ako všade na Slovensku, ale aj v celej strednej Európe. Nachádzajú sa v komplikovanej situácii, pretože mestá boli budované na menší počet motorových vozidiel.

"Parkovacie miesta sa v minulosti stavali tak, že zhruba na päť bytov sa rátalo s jedným miestom a dnes máme minimálne jedno auto v každej domácnosti. Už niekoľko rokov budujeme stále nové parkovacie miesta, tam kde je to možné," vysvetlil primátor.

Koncept pripravovali viac ako rok, mestu ho odobrili aj odborníci

Poznamenal, že v súčasnosti bolo nevyhnutné pristúpiť aj k celkovej zmene parkovania. Tú na radnici pripravovali viac než rok, pričom sa snažili poučiť z chýb iných miest. Novú parkovaciu politiku mestu schválila aj Slovenská parkovacia asociácia, ktorá dokonca navrhovala, aby výraznejšie navýšili sumy za parkovné, k tomu však v tejto chvíli nechceli pristúpiť.

Návrh nového parkovania prináša možnosť zakúpenia rezidentských kariet, ktoré budú držiteľov oprávňovať parkovať v spoplatnenej zóne.

Parkovacie karty na dve autá budú stáť 60 eur

Parkovacie karty, ktoré majú ľudia v súčasnosti zakúpené, môžu bez obmedzenia využívať až do konca ich platnosti. Následne si môžu kúpiť nové, pričom cena ročného parkovania pre obyvateľov mesta ostáva pre prvé auto na sume 30 eur.

"Za druhé vozidlo bola pôvodne navrhovaná suma 60 eur, na mestskom zastupiteľstve bude poslancom predložený upravený návrh, kde bude poplatok znížený na 30 eur. Za tretie vozidlo v domácnosti občania zaplatia 150 eur," informuje o sadzbách súvisiacich s parkovaním Pagáč Kováčiková.

Okrem toho radnica predstavila aj ďalší spôsob parkovania v podobe zakúpenia si karty na kratší čas, a to na pol roka. Ročná karta pre ľudí bez trvalého bydliska v meste bude stáť 300 eur. Na jednu domácnosť bude možné zakúpiť si maximálne tri parkovacie karty.

Rezidenti si taktiež budú môcť zakúpiť pre potreby návštev parkovaciu kartu s platnosťou 72 hodín v cene 10 eur.

Karty budú už len v digitálnej databáze

"Nové karty nemajú fyzickú podobu, ale formu elektronického záznamu v databáze vedenej v parkovacom systéme. Spustená bude prevádzka webovej aplikácie, ktorá umožní registráciu žiadateľov do systému a následný predaj parkovacích kariet ešte pred účinnosťou všeobecne záväzného nariadenia," komentuje nový spôsob parkovania hovorkyňa mesta.

Parkovné bude po novom spoplatnené denne, nebudú žiadne časové výnimky.

Za lístky zakúpené v automatoch a prostredníctvom mobilnej aplikácie SOM zaplatia občania 0,50 eur za každú začatú polhodinu. Prostredníctvom SMS platby to bude 0,60 eur. Celodenný lístok bude stáť 6 eur. Od úhrady za parkovné budú aj naďalej oslobodení rezidenti nad 70 rokov, držitelia Zlatej a Diamantovej Jánskeho plakety a Kňazovického medaily a držitelia preukazu osoby so zdravotným postihnutím.

Zmeny budú zavádzať postupne

O novej parkovacej politike budú rozhodovať poslanci na blížiacom sa mestskom zastupiteľstve, pričom pripomienkovať ju je možné do 14. októbra. V prípade schválenia budú zmeny realizované v štyroch etapách. Prvé vstúpia do platnosti od 1. januára budúceho roka, ostatné mesto zavedie postupne, kedy by malo vzniknúť päť spoplatnených zón. V prípade otázok sa môže verejnosť informovať na e-mailovej adrese parkovanie@povazska-bystrica.sk


Súvisiaci článok
V Dubnici nad Váhom spoplatnili parkovanie. Obyvateľov trápi nedostatok miest a pokuta 200 eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť