Sobota 05. 10. 2024 12:07:34 | Meniny má Viera

Na prácu v gastre už nebude nutné osvedčenie o odbornej spôsobilosti

SLOVENSKO/ Na prácu s potravinami by už nekvalifikovaní pracovníci nemuseli získavať osvedčenie o odbornej spôsobilosti na výkon epidemiologicky závažných činností pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov. Zrušiť túto plošnú povinnosť navrhli poslanci koaličnej SNS v novele zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli vo štvrtok do druhého čítania. Zodpovednosť za zaškolenie nových pracovníkov by mala prejsť na prevádzkovateľov.

TASR|4. október 2024|11:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Fico chce po vojne obnoviť vzťahy s Ruskom. EÚ ho vraj potrebuje
Čítajte viac >

"Cieľom návrhu zákona je úprava legislatívneho rámca s aktuálnymi potrebami sektora cestovného ruchu. Navrhovaná právna úprava reaguje na dlhodobý a pretrvávajúci nedostatok kvalifikovaného personálu v zariadeniach verejného stravovania a v ubytovacích zariadeniach. Sektor cestovného ruchu napriek postupnému zlepšovaniu stále trpí nedostatkom kvalifikovaných zamestnancov, ktorých počet výrazne klesol v dôsledku opatrení prijatých v súvislosti s ochorením COVID-19, a následne energetickou krízou a infláciou," uviedli predkladatelia v dôvodovej správe.

Pripomenuli, že nedostatok pracovnej sily v tomto sektore sa prejavuje najmä počas letnej a zimnej turistickej sezóny. V tomto čase podľa SNS rastie potreba zvyšovať počet zamestnancov, a to práve v povolaniach, ktoré nevyžadujú vysokú kvalifikáciu. Zamestnávatelia sú tak podľa predkladateľov novely odkázaní na zamestnávanie nekvalifikovaných ľudí, avšak komplikuje im to súčasná požiadavka pre každého zamestnanca mať osvedčenie o odbornej spôsobilosti na prácu s potravinami.

Podľa novely tak už nebude potrebovať osvedčenie o spôsobilosti na prácu s potravinami každý zamestnanec, povinnosť za ich zaškolenie sa prenesie na prevádzkovateľa. Ten bude povinný zabezpečiť aspoň jednu osobu, ktorá osvedčenie o spôsobilosti má a môže zaškoliť ostatných zamestnancov.

Zákon by mal byť účinný dňom vyhlásenia.


Súvisiaci článok
Parlament naštartoval kolaps zdravotníctva, hovoria zdravotné sestry. Lekári vyzbierali u takmer 3-tisíc výpovedí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť