Sobota 05. 10. 2024 08:49:28 | Meniny má Viera

O filmy je medzi mladými stále záujem. V Novom Meste prebiehal medzinárodný festival filmov CINEDU

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM/ V Kine Považan v Novom Meste nad Váhom sa skončil šiesty ročník Medzinárodného festivalu filmov pre deti a mládež CINEDU, ktorý je na Slovensku jediný svojho druhu. Usporiadatelia na ňom predstavili unikátne filmy a zaujímavé workshopy pre deti aj tínedžerov. CINEDU začiatkom októbra pokračuje vo svojej šnúre vzdelávania a popularizovania filmovej tvorby v hlavnom meste.

Natália Štepanovičová|2. október 2024|15:00:06

Zdroj: Facebook/ CINEDU Filmový festival pre deti a mládež

Súvisiaci článok
V Trenčianskych Tepliciach sa stretli hviezdy slovenského a českého filmu, aby si prevzali jedinečné ocenenie
Čítajte viac >

Organizátori sa tešia z obrovského záujmu o festival - dva týždne pred jeho začiatkom zaznamenalo Kino Považan, v ktorom sa festival konal rezerváciu či kúpu vyše 2 600 lístkov na filmové predstavenia.

Podpora filmovej gramotnosti a spoznávanie kultúr

Ambíciou CINEDU je podľa riaditeľky a zakladateľky festivalu Ľudmily Cvikovej obohatiť kultúrny život a ponuku pre deti a mládež o kvalitné domáce aj zahraničné, hrané a dokumentárne, celovečerné a krátke filmy.

"Festival podporuje vzdelávanie a filmovú gramotnosť, snaží sa o rozširovanie obzoru mladých divákov, poznávanie nových kultúr, porozumenie európskej kultúre a iným kultúram a o preberanie rôznych dôležitých tém", vysvetlila jeho poslanie na kultúrnej scéne riaditeľka.

Kvalitné filmy, originálne príbehy rovesníkov, zábava, ale aj poučenie sú kľúčovými kritériami pri dramaturgickom výbere snímok, ktoré sú na festivale CINEDU uvádzané v exkluzívnej slovenskej premiére.

c1.jpg Zdroj: Facebook/ CINEDU Filmový festival pre deti a mládež

Filmové učenie sa prostredníctvom pracovných listov a diskusií

Edukačný element festivalu je navyše tento rok obohatený o pracovné listy k filmom, vyrobené pre každý z nich v spolupráci s českou Asociáciou pre filmovú a audiovizuálnu výchovu. Tieto listy obsahujú informačný materiál a návod, podľa ktorého môžu pedagógovia aj deti o filmoch a témach v nich po premietaní ďalej diskutovať v škole, alebo o nich vo voľných chvíľach premýšľať.

Vedenie k filmovej gramotnosti je podľa zakladateľky festivalu neoddeliteľnou súčasťou vyučovania na školách mnohých vyspelých európskych krajín a CINEDU sa ju svojimi aktivitami snaží podporovať na Slovensku.

Mládež v mediálnom laboratóriu

"V Mestskom kultúrnom stredisku v Novom Meste nad Váhom ako aj v Trenčíne sme pripravili tzv. MediaLab – celodenný kreatívny priestor pre mladých, ktorých chcú týmto spôsobom oboznámiť s najnovšími technológiami, počítačovými hrami a virtuálnou realitou s rôznymi aplikáciami," priblížila Cviková.

c3.jpg Zdroj: Facebook/ CINEDU Filmový festival pre deti a mládež

Okrem toho si organizátori pripravili prednášky o videogamingu, AI či bezpečnosti na internete. Tohoročnou novinkou sú Festivalové noviny – farebný niekoľkostranový bulletin s fotkami a opismi filmov.

Filmový festival CINEDU je prvou a doteraz jedinou filmovou platformou na Slovensku špecializovanou výlučne na mladého diváka od 6 do 18 rokov. Hlavným organizátorom festivalu je Cinedu o.z. a spoluorganizátorom už od roku 2020 Mestské kultúrne stredisko Nové Mesto nad Váhom a Kino Považan. Ambasádorkou MFF CINEDU je od jeho založenia v roku 2019 slovenská herečka – Zuzana Kronerová.


Súvisiaci článok
MFF Art Film vyvrcholil, rozdalo sa množstvo cien
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť