Sobota 05. 10. 2024 12:23:53 | Meniny má Viera

Uplynulo 115 rokov od narodenia Margity Figuli, ženy s nežným srdcom a pevnými zásadami

VYŠNÝ KUBÍN/ Keď zaznie jej meno mnohí z nás pomyslia na Tri gaštanové kone, Margita Figuli však bola viac, než len spisovateľka. Verne nasledovala morálne hodnoty a nebála sa vyjadriť svoj názor ani v dobe, ktorá nepriala odvážnym ženám. A to všetko dokázala s prirodzenou vľúdnosťou. Venujme dnes spomienku životu a dielam tejto inšpiratívnej osobnosti.

Alžbeta Mareková|2. október 2024|10:00:06

Zdroj: Facebook/ Oravské múzeum v Dolnom Kubíne

Súvisiaci článok
Andrej Hlinka, považovaný za jedného z najvýznamnejších slovenských politikov, sa narodil pred 160 rokmi
Čítajte viac >

Ak by sa vás niekto opýtal, čo mali spoločné Hviezdoslav a Margita Figuli, pravdepodobne by ste premýšľali nad ich talentom prenášať na papier poetické myšlienky. Vedeli ste však, že spoločný mali aj rodný dom? Pavol Országh Hviezdoslav prišiel na svet v mrazivom februári, v roku 1849 vo Vyšnom Kubíne. V tom istom dome sa zhodou okolností o šesťdesiat rokov neskôr narodila aj Margita Figuli.

Narodila sa 2. októbra 1909 ako tretia dcéra v súdržnej, skromnej rodine. Jej detstvo bolo spojené s prácou okolo domu a starostlivosťou o mladšieho brata, prežiarila ho však láskavosť najbližších, ktorí ju obklopovali.

1 www.vysnykubin.sk.jpg Zdroj: www.vysnykubin.sk

Margita odmalička snívala farebné sny o živote maliarky, jej rodina si však školy ďaleko od domova nemohla dovoliť financovať. Po základnom vzdelaní teda nastúpila na Obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici. Umelecká múza ju však nikdy neopustila a maliarske ambície pretavovala do drobných noviel, podfarbených ženskosťou a pevnými morálnymi zásadami.

Medziľudské vzťahy boli odjakživa nekonečnou inšpiráciou spisovateľov, a tak aj Margita Figuli, ako všetci jej predchodcovia s perom v ruke, rada písala o vášni a mnohých podobách lásky. Vo svojich dielach však odvážne vyjadrovala aj svoje postoje k vtedajšiemu stavu politiky, čo ju napokon stálo prácu v banke.

Medzi jej známe diela patrí vojnová novela Olovený vták, historický román Babylon, autobiografický román Mladosť a Ariadnina niť či príbeh Tri gaštanové kone. Okrem písania sa venovala aj prekladu prevažne českých diel.

V jej dielach nechýba dramatickosť a napätia, no hlavnú rolu hrajú láska a vášeň. Za svoju prácu si získala uznanie verejnosti, bola menovaná zaslúžilou aj národnou umelkyňou a za román Babylon jej bola udelená národná cena.

Aj v súčasnosti je Margita Figuli považovaná za jednu z najvýznamnejších slovenských spisovateliek svojej doby. Pri opise postáv ide vo svojich dielach do hĺbky a jej štýl tvorby je jemný a ženský. Téma lásky, vzťahov a ľudskej duše sú stále aktuálne a rezonujú s čitateľmi všetkých generácií.

Po literárne aj ľudsky bohatom živote našiel Margitu Figuli koniec v Bratislave, kde na jar v roku 1995 skonala. Jej diela sú však aj dnes majákom inšpirácie, ktorý jasne svieti a pripomína nám, aké dôležité sú morálne zásady a láska v živote človeka.

2 www.kniznica.sk.jpg Zdroj: www.kniznica.sk

Pri spracovaní témy sme vychádzali z informácií z nasledujúcich zdrojov: Osudy osobností Slovenska (Jozef Leikert)


Súvisiaci článok
Vynikajúci spevák a skladateľ Robo Grigorov v stredu oslavuje životné jubileum
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť