Nedeľa 29. 09. 2024 00:21:02 | Meniny má Michal, Michaela

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Hvezdáreň Galileo vám otvorí dvere k tajomstvám vesmíru

KAMENNÁ PORUBA/ Dnes sa vyberieme na výlet do čarovnej Rajeckej kotliny a navštívime malebnú dedinku s názvom Kamenná Poruba. Nezostaneme však len pri obdivovaní prírody tunajšieho kraja, vydáme sa skúmať tajomstvá vesmíru. Poďte s nami do hvezdárne Galileo!

Alžbeta Mareková|22. september 2024|14:00:06

Zdroj: Facebook/ Hvezdáreň Galileo

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA. Veľký deň pre hrad Hričov: pošta vydáva známku s jeho podobizňou
Čítajte viac >

Hvezdáreň nájdete hneď vedľa základnej školy v Kamennej Porube. Stratiť sa je takmer nemožné, správnym smerom vás naviguje aj smerová tabuľa.

Prvá provizórna astronomická pozorovateľňa v obci vznikla už v roku 1993 a za jej vznikom stáli nadšenci astronómie spolu s obcou a školou. Napriek odhodlaniu prevádzkovateľov však pozorovateľňa nepostačovala technicky ani priestorovo a jej prevádzka bola neskôr ukončená.

1 Facebook Hvezdáreň Galileo.jpg Zdroj: Facebook/ Hvezdáreň Galileo

Cesta k novej hvezdárni bola dlhá a tŕnistá. Nedostatok financií a byrokracia obdobie stavby výrazne predĺžili. Napriek všetkým prekážkam a vďaka podpore obce a ochotných ľudí sa však podarilo dosiahnuť cieľ. V Kamennej Porube dnes stojí unikátna hvezdáreň, ktorá svojich návštevníkov pravidelne pozýva na prieskum nočnej oblohy.

Nadšenci vesmíru môžu vďaka kvalitným ďalekohľadom v noci obdivovať nielen mesiac, ale aj vzdialené planéty, napríklad Saturn, Jupiter, Mars, Urán či Neptún. Skryté neostanú ani objekty ďalekého vesmíru, návštevníci pozorujú aj rôzne galaxie a kométy. Hvezdáreň však neobíďte ani cez deň.

2 Facebook Hvezdáreň Galileo.jpg Zdroj: Facebook/ Hvezdáreň Galileo

„Ponúkame pozorovanie povrchu Slnka v H - alfa čiare špeciálnym ďalekohľadom americkej výroby firmy LUNT SOLAR. Týmto ďalekohľadom je možné pozorovať rôzne aktivity na povrchu Slnka, ako protuberancie, erupcie, granulácie a mnohé ďalšie detaily. Pozorovanie spomínaných javov je možné len za priaznivých atmosférických podmienok. Okrem pozorovania Slnka je možné cez deň pozorovať aj niekoľko jasných hviezd a planét. Dominantou na dennej oblohe je planéta Venuša,“ informuje hvezdáreň Galileo na svojom webe.

3 Facebook Hvezdáreň Galileo.jpg Zdroj: Facebook/ Hvezdáreň Galileo

Či už sa rozhodnete pre denné alebo nočné pozorovanie oblohy, návštevu hvezdárne by ste nemali vynechať. Nechajte sa unášať nekonečnom vesmíru a zažite pocit spojenia s niečím oveľa väčším, ako sme my.

Pri písaní tohto článku sme vychádzali z nasledujúcich zdrojov: www.hvezdarengalileo.sk


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Rozlúčte sa s letom vo veľkom štýle! Veľká Rača vás nadchne
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť