Streda 18. 09. 2024 05:41:47 | Meniny má Eugénia

Opadávajúci strop a prehnitá strecha. Plaváreň v Považskej Bystrici prechádza rekonštrukciou

POVAŽSKÁ BYSTRICA/ Krytú plaváreň na Považí čakajú rozsiahle zmeny. Havarijná situácia si vyžiadala komplexnú revitalizáciu strešného plášťa. Plaváreň bola kompletne zrekonštruovaná naposledy v roku 2005, pričom výška investície sa vyšplhala na takmer dva milióny eur. Napriek vysokej sume boli s ňou neustále problémy. Práce začali začiatkom septembra a trvať by mali šesť mesiacov. Plavcom by mala opäť slúžiť budúci rok v marci.

Natália Štepanovičová|13. september 2024|09:00:07

Zdroj: Mestské športové kluby Považská Bystrica

Súvisiaci článok
Prvá etapa prác nad Základnou školou v Považskej Bystrici oficiálne začala
Čítajte viac >

Cieľom rekonštrukcie je nielen znížiť energetickú náročnosť budovy, ale aj spríjemniť podmienky pre návštevníkov, plavecké oddiely a zdravotne znevýhodnených.

Časť financií získala považskobystrická radnica z Fondu na podporu športu. "Projekt, s ktorým sa zapojilo Mesto Považská Bystrica, bol medzi úspešnými. Z finančných prostriedkov na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu športovej infraštruktúry sme získali viac ako 280-tisíc eur. Celková investícia je pri tom vo výške takmer 439-tisíc eur," priznala hovorkyňa mesta Iveta Pagáč Kováčiková.

Rekonštrukcia prebehne po takmer 20 rokoch

Plaváreň bola kompletne zrekonštruovaná naposledy v roku 2005, no športovisko bolo dlhodobo v zlom technickom stave.

"Situácia bola naozaj neúnosná, zo stropu opadávali stropné kazety. Vznikal totiž kondenz a klimatizácia nestíhala odvádzať vodnú paru. Kazety sú vyrobené zo sklenej vaty, takže sa „napili“ vlhkosťou a pod ťarchou váhy spadli. Je preto nutné vyriešiť odsávanie vzduchu, aby kondenz nevznikal," povedal Miroslav Bubák z Mestských športových klubov.

Plaváreň má za sebou rekonštrukciu hydroizolácie, dlažby okolo bazénov, spŕch aj sociálneho zázemia. "Realizáciou nového strešného plášťa sa zabráni prenikaniu vlhkosti do konštrukcie strechy čím sa zlepší tepelnoizolačná schopnosť a znížia sa tepelné straty. Taktiež je potrebné dorobiť vykurovanie, odvetranie a prívod čerstvého vzduchu pomocou vzduchotechniky s rekuperáciou," informovala Pagáč Kováčiková.

Rekonštrukciu radnica nemohla realizovať počas letných mesiacov, pretože zmluva o dotácii nadobudla účinnosť až 24. júla. Následne mali 7. augusta obhliadku krytej plavárne a o dva týždne neskôr si stavenisko prevzal realizátor prác.

"Plaváreň bude šesť mesiacov zatvorená, ale musíme to brať tak, že po tomto diskomforte, budú mať Považskobystričania k dispozícii plnohodnotné miesto na športové aktivity," ozrejmuje dlhšiu dobu zatvorenia športoviska hovorkyňa.

Obavy z horúčav vystriedali obavy o vlastnú bezpečnosť

"Revitalizáciu vnímame veľmi pozitívne. Nebolo pre nás v poslednom období jednoduché fungovať v bazéne, keďže tu bola obrovská horúčava a hrozilo aj padanie stropných kaziet. Sme radi, že sa po rokoch našli prostriedky a tešíme sa, že sa vrátime do lepšieho prostredia," povedal reprezentačný tréner Karel Procházka.

Najúspešnejším plavcom počas výluky na krytej plavárni podajú pomocnú ruku kluby zo Žiliny či Púchova.

"Pokiaľ nám počasie dovolilo, využívali sme na prípravu a tréningy letné kúpalisko. Pre deti pripravujeme náhradný kondičný program. Pol roka je dlhá doba, ale verím, že to zvládneme a výsledok bude stáť za to," dodal na záver.


Súvisiaci článok
Považská Bystrica rozdá prvákom balíčky so školskými potrebami
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť