Streda 18. 09. 2024 05:46:59 | Meniny má Eugénia

V Partizánskom predstavili projekt proti šikane. Cieľom je zmeniť atmosféru medzi žiakmi

PARTIZÁNSKE/ Na radnici spustili spoločnú iniciatívu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Úradu komisára pre deti s názvom Akadémia prevencie proti šikane, ktorej zámerom je aktívne bojovať proti šikane na slovenských základných školách.

Natália Štepanovičová|12. september 2024|16:00:06

Zdroj: Združenie miest a obcí Slovenska

Súvisiaci článok
Polícia v Prešovskom kraji bojuje proti násiliu na ženách a deťoch i proti šikane.
Čítajte viac >

Vytvorenie bezpečného prostredia

Akadémia prevencie proti šikane je inovatívny projekt zameraný na komplexnú prevenciu a osvetu v oblasti šikany. Cieľom projektu je zvýšiť povedomie medzi študentmi, pedagógmi a rodičmi o dôležitosti otvorenej komunikácie a budovania bezpečného školského prostredia. Predseda ZMOS, Jozef Božik, zdôraznil význam iniciatívy.

"Vytváranie bezpečného prostredia pre naše deti je pre ZMOS kľúčovou prioritou. Akadémia prevencie proti šikane je konkrétnym krokom, ktorým chceme zmeniť atmosféru na školách a posilniť zodpovednosť všetkých zúčastnených strán. Týmto projektom chceme inšpirovať nielen školy, ale aj celé komunity, aby sa šikane postavili aktívne a spoločne," priblížil cieľ iniciatívy predseda.

Otvorená diskusia o problémoch je najdôležitejšia

Projekt je založený na systematických rozhovoroch s deťmi, učiteľmi a rodičmi. Komisár pre deti, Jozef Mikloško, ktorý sa takisto zúčastnil na podujatí, zdôraznil, že najdôležitejšie je začať otvorenú diskusiu o problémoch detí.

"Rozhovory o šikane sú prvým krokom k jej potlačeniu. Naša práca je založená na počúvaní detí a hľadaní riešení spoločne s pedagógmi a rodičmi. Cieľom Akadémie je nielen vzdelávať, ale aj vytvoriť platformu, kde budú deti cítiť, že ich hlas je vypočutý," zdôraznil Komisár pre deti.

Na podujatí sa zúčastnilo viac ako 250 žiakov ôsmeho a deviateho ročníka, ako aj 60 riaditeľov, učiteľov a členov podporných tímov zo šiestich základných škôl v Partizánskom.

Počas akcie prebiehali diskusie medzi odborníkmi z Úradu komisára pre deti, zástupcami ZMOS a študentmi, pedagogickými asistentmi, školskými psychológmi a ďalšími členmi podporných tímov. Aktivity majú za cieľ stanoviť konkrétne postupy, ktoré pomôžu školám efektívne bojovať proti vzniku šikany.

Publikácia, ktorá pomôže riešiť šikanu v praxi

Na tlačovom brífingu predstavili zástupcovia ZMOS-u a Komisára pre deti spoločnú publikáciu proti šikane, ktorú pošlú na školy v rámci celého Slovenska. Materiál poskytne pedagógom, riaditeľom a rodičom praktické rady a metodiky na identifikáciu a riešenie prípadov šikany, ako aj na prevenciu jej výskytu.

Akadémia prevencie proti šikane bude postupne prechádzať základnými školami po celom Slovensku, kde sa budú realizovať podobné vzdelávacie programy a aktivity. Koncept vytvára priestor pre dlhodobé zlepšovanie vzdelávacieho prostredia a podporu detí, ktoré čelia rôznym formám šikany.


Súvisiaci článok
V Partizánskom pokračujú s rekonštrukciou ciest, mesto zaplatí skoro 220-tisíc eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť