Streda 18. 09. 2024 05:48:04 | Meniny má Eugénia

Vďaka odborníkom z bratislavského ústavu má chlapček s vrodenou chybou nádej na normálnu chôdzu

BRATISLAVA/ Chlapček s najťažšou vývojovou chybou uropoetického a gastro-intestinálneho traktu podstúpil v Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave poslednú rekonštrukčnú operáciu. Tá umožní rekonštrukciu vnútorných orgánov. Vďaka úspešným operáciám má nádej na normálnu chôdzu a lepšiu kvalitu života bez inkontinencie.

TASR|12. september 2024|09:00:15

Zdroj: Facebook / Národný ústav detských chorôb

Súvisiaci článok
Trnavskí lekári prvýkrát operovali mozog novou technikou
Čítajte viac >

TASR o tom informovala hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická.

"Mateo má už za sebou aj poslednú rekonštrukčnú operáciu močového mechúra a vonkajšieho genitálu, pri ktorej sme urobili Kellyho plastiku, čo je rekonštrukčná operácia pri extrofii, preto sme ju museli robiť v tretej operácii. Pri prvej operácii sme urobili prvotné uzatvorenie pri narodení a bola to život zachraňujúca operácia, druhá bola ortopedická operácia a dieťa dnes chodí ako zdravé deti. Po tretej operácii má uzatvorený močový mechúr, vymodelovali sme penis a urobili močovú rúru," vysvetlil riaditeľ NÚDCH Peter Barto.

Ozrejmil, že chlapec mal pri narodení rozpadnutú celú brušnú stenu, rozídené panvové kosti a črievko ústilo do močového mechúra. "Postupom veľkých rekonštrukčných operácií, ktoré prebehli bez závažných komplikácií, má dnes zrekonštruovanú prednú brušnú stenu, uzavretý panvový kruh, močový mechúr a vonkajší genitál," priblížil.


Súvisiaci článok
Unikátny zákrok bratislavských lekárov: Pacientovi nahradili časť brušnej dutiny hovädzou protézou
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť