Streda 18. 09. 2024 05:39:35 | Meniny má Eugénia

Dážď výdatnejší ako pri tisícročnej vode. Od štvrtku do nedele sa pripravte na lejak, hrozia povodne!

SLOVENSKO/ Od štvrtka (12. 9.) až do nedele (15. 9.) čaká Slovensko ďalšia a tentoraz dlhotrvajúca vlna zrážok. Uviedol to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti. Najviac pršať bude na západe a severe Slovenska. Portál iMeteo varuje, že lokálne môže spadnúť až do 400 mm zrážok na meter štvorcový, čo je dvakrát viac, ako pri tisícročnej vode z roku 2003. Vodohospodári sa už pripravujú na povodne. Zdroj: TASR.

Michal Filek|11. september 2024|07:43:02

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
V Ludrovej pri požiari zahynul veliteľ dobrovoľných hasičov
Čítajte viac >

"Predovšetkým v západnej polovici územia bude aj silno veterno, teda zrážkové úhrny budú na návetriach ešte zvýraznené náveterným efektom," dodal SHMÚ.

Okrem výdatných zrážok avizujú aj výrazné ochladenie. Cez deň bude miestami len okolo desať stupňov Celzia. "Očakávaná teplota je na úrovni najnižších zaznamenaných hodnôt maximálnej dennej teploty, môžu tak padnúť aj rekordy," dodali meteorológovia. Pocit chladu bude podľa nich ešte umocňovať severozápadný vietor, ktorý bude najsilnejší na západe Slovenska.

Hrozia veľké povodne

Špecializovaný meteorologický portál iMeteo.sk ide vo svojich predpovediach ešte ďalej. Podľa neho sú povodne na našom území takmer isté.

„Vinu“ za extrémne dažde ponesie, paradoxne, veľmi teplé Jadranské a Stredozemné more. Nasunie sa naň totiž studený, pôvodom arktický vzduch, a do atmosféry sa odparí veľké množstvo vody.

Tlaková níž sa rozšíri do našej oblasti a bude počasie u nás ovplyvňovať od štvrtka do nedele.

Situáciu zhorší aj to, že pôda je mimoriadne suchá a tvrdá a nestihne absorbovať spadnutú vodu, ktorá odtečie do vodných tokov. Povodne sú tak už isté, pripravujú sa na ne aj vodohospodári, ktorí už vypúšťajú priehrady.

iMetero uvádza, že pršať u nás začne už vo štvrtok popoludní a v piatok by mal priniesť výdatný lejak naprieč celým Slovenskom. Spadnúť by pri ňom malo plošne až do 150 mm zrážok.

Lokálne však môže napršať aj oveľa viac. Konkrétne najmä na severovýchode Česka, v oblasti Beskýd, Javorníkov, malých Karpát.

„Prejaví sa pritom silný, náveterný efekt a na severných a severovýchodných stranách týchto hôr môže spadnúť lokálne až okolo 300 - 400 mm zrážok,“ uzatvára iMeteo.


Súvisiaci článok
V Trenčianskych Tepliciach sa stretli hviezdy slovenského a českého filmu, aby si prevzali jedinečné ocenenie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť