Pondelok 16. 09. 2024 14:14:47 | Meniny má Ľudmila

Troch Poliakov museli zachraňovať spod Gerlachovského štítu

VYSOKÉ TATRY/ Horskí i leteckí záchranári pomáhali v stredu (5. 9.) trojici Poliakov, ktorá uviazla v masíve Gerlachovského štítu, a tiež 59-ročnému horolezcovi, ktorý potreboval pomoc pod Malým Pyšným štítom. Horská záchranná služba (HZS) o tom informovala na svojej webovej stránke.

TASR|5. september 2024|08:11:17

Zdroj: Horská záchranná služba

Súvisiaci článok
Vo Veľkom Slavkove horia tri domy, zasahuje 16 profesionálnych hasičov
Čítajte viac >

Prostredníctvom poľských kolegov HZS požiadali najprv o pomoc pre troch Poliakov vo veku 32, 34 a 38 rokov, ktorí prechádzali Martinovou cestou od Poľského hrebeňa smerom na Gerlachovský štít.

"V oblasti Lučivianskej veže však skupina zišla z plánovanej trasy a v náročnom exponovanom teréne uviazla. O technický zásah bola požiadaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) z Popradu, ktorá na heliporte v Starom Smokovci vyzdvihla dvoch záchranárov z Oblastného strediska HZS Vysoké Tatry," uviedla HZS. Troch mužov z miesta postupne evakuovali a letecky transportovali ku Sliezskemu domu. Keďže boli bez zranení, ďalej už pokračovali samostatne.

Následne HZS prijala prostredníctvom tiesňovej linky 112 žiadosť o pomoc aj pre 59-ročného Čecha, ktorý sa nachádzal na južnej strane Malého Pyšného štítu. "Uvoľnený kameň spôsobil mužovi na hlave tržnú ranu a poranený bol aj v oblasti krčnej chrbtice. O súčinnosť bola opäť požiadaná posádka VZZS z Popradu, ktorá na heliporte v Starom Smokovci pribrala na palubu záchranárov z Oblastného strediska HZS Vysoké Tatry," dodáva HZS.

Pacienta po dosiahnutí vyšetrili, poskytli mu neodkladnú zdravotnú starostlivosť a lanovou technikou ho následne pozemne transportovali na miesto, odkiaľ by bola možná jeho letecká evakuácia z terénu. Situáciu však komplikovali nevyhovujúce poveternostné podmienky v podobe silného nárazového vetra. Záchrannú akciu sa napokon podarilo dokončiť v súčinnosti s posádkou poľskej TOPR (Tatrzańskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe), ktorá pacienta z terénu vyslobodila a previezla do nemocnice.


Súvisiaci článok
Môžu tajní sledovať všetko z našich telefónov? PS vidí ohrozenie demokracie!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť