Pondelok 16. 09. 2024 20:56:06 | Meniny má Ľudmila

SRDCOM Z DEDINY: Plavecké Podhradie, okno do histórie Záhoria

PLAVECKÉ PODHRADIE/ Naše dnešné potulky povedú do Bratislavského kraja. Na úpätí Karpát tu v srdci prírody leží dedinka, bohatá na históriu i na kultúrne pamiatky. Poďte s nami spoznať Plavecké Podhradie!

Alžbeta Mareková|18. august 2024|10:00:06

Zdroj: Facebook/ Obec Plavecké Podhradie

Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Obec Poniky je vstupnou bránou do majestátnej prírody aj histórie
Čítajte viac >

Obec, ktorej korene siahajú do dávnoveku, leží neďaleko starobylého hradu, kde sa zastavil čas. Zrúcanina Plaveckého hradu sa vypína na kopci Pohanská. Jeho história sa začala písať už v 13. storočí, keď tu vznikla kráľovská pohraničná pevnosť. Počas storočí sa hrad stal svedkom mnohých historických udalostí a vystriedal niekoľko významných majiteľov.

1 Facebook Obec Plavecké Podhradie.jpg.jpg Zdroj: Facebook/ Obec Plavecké Podhradie

Dnes Plavecký hrad postupne naberá na atraktivite v očiach odborníkov aj širokej verejnosti. Návštevníci môžu obdivovať mohutné hradby, veže a ďalšie zachované architektonické prvky. Na hrade aj vďaka úsiliu dobrovoľníkov a nadšencov prebiehajú konzervačné a zabezpečovacie práce.

2 Facebook Obec Plavecké Podhradie.jpg.jpg Zdroj: Facebook/ Obec Plavecké Podhradie

Bádatelia však určite neostanú len pri hrade. Neďaleko Plaveckého Podhradia, sa rozprestiera archeologické nálezisko Pohanská. Toto rozsiahle opevnené sídlisko z doby bronzovej a laténskej bolo jedným z najväčších svojho druhu na Slovensku. Objavili sa tu nádoby s unikátnymi hrnčiarskymi znakmi, železné nástroje a dokonca aj sochy keltských bohov.

3 Facebook Obec Plavecké Podhradie.jpg.jpg Zdroj: Facebook/ Obec Plavecké Podhradie

Nad obcou Plavecké Podhradie sa nachádzajú pozostatky niekdajšieho kláštora s gotickým kostolom, ktorý vznikol v 14. storočí. Kostolík, postavený na mieste staršieho keltského oppida, bol neskôr rozšírený a opevnený. V 16. storočí pribudla renesančná loď a kamenný múr. V 18. storočí bola dokončená stavbou veže.

4 Facebook Obec Plavecké Podhradie.jpg.jpg Zdroj: Facebook/ Obec Plavecké Podhradie

Okrem historického bohatstva sa obec môže pochváliť aj množstvom kultúrnych akcií. Pre svojich obyvateľov ale aj návštevníkov pravidelne organizuje podujatia, pričom sa zameriava na všetky vekové kategórie. Konajú sa tu napríklad folklórny festival, filmový festival, poľovnícke akcie či beh slobody. Spoločenská zodpovednosť sa preukazuje pri pravidelnom upratovaní a skrášľovaní chotára obce, deti si zas prídu na svoje na letnom tábore.

5 Facebook Obec Plavecké Podhradie.jpg Zdroj: Facebook/ Obec Plavecké Podhradie

Okrem fanúšikov kultúry, obec láka aj milovníkov prírody. Plavecké Podhradie a okolie je totiž ako stvorené na turistiku. Nádherná príroda Malých Karpát priam láka k objavovaniu a relaxu.

6 Facebook Obec Plavecké Podhradie.jpg.jpg Zdroj: Facebook/ Obec Plavecké Podhradie

Otázky o súčasnom stave obce, ale aj o jej plánoch do budúcna, zodpovedal pre redakciu SP21 Ing. Július Papán, starosta obce.

Ako by ste zhodnotili aktuálny stav obce?

  • Obec Plavecké Podhradie sa, tak ako každá iná obec, snaží o zlepšovanie života občanov, ktorí v nej žijú. Samotná obec má pripravené projekty, ktoré skvalitnia infraštruktúru obce pre život občana ale aj návštevníka.

7 Facebook Obec Plavecké Podhradie.jpg.jpg Zdroj: Facebook/ Obec Plavecké Podhradie

Prioritným projektom je odkanalizovanie celej obce a dokončenie rozšírenia čističky odpadových vôd. Na ťahu je štát, ktorý by mal poskytnúť finančné prostriedky. Pracujeme na ďalších projektoch ako sú: zníženie energetickej náročnosti budov, kultúrny dom, materská škola.

Postupne doplňujeme infraštruktúru obce o nové zastávky, dopravné značky. Taktiež pripravujeme obnovu chodníkov a ciest v obci. V oblasti kultúry sa zapájame do medzinárodného projektu z názvom „ROYAL TRACES“ INTERREG SK-AT 2021-2027 Rakúsko – Slovensko kde chceme obnoviť časť Plaveckého hradu a dokončiť expozíciu jaskyniarov modernými technologickými prvkami.

8 Facebook Obec Plavecké Podhradie.jpg.jpg Zdroj: Facebook/ Obec Plavecké Podhradie

Aká je vízia obce do budúcna?

  • Obec Plavecké Podhradie je predurčená nato, aby bola dôležitým bodom cestovného ruchu na Záhorí, v Bratislavskom kraji. Plavecký hrad, kaštieľ, expozícia jaskyniarov, keltské opídium je kultúrne bohatstvo, ktoré je potrebné prezentovať, aj z toho dôvodu developérske projekty sú smerované na výstavbu voľnočasových aktivít, športovísk a ubytovacích kapacít pre budúcich potencionálnych návštevníkov.

9 Facebook Obec Plavecké Podhradie.jpg.jpg Zdroj: Facebook/ Obec Plavecké Podhradie

Môžeme povedať, že obec Plavecké Podhradie je rozvojová obec, kde okrem zlepšovania infraštruktúry chceme ponúknuť v budúcnosti priestor pre lepší život mladých ľudí v peknom prostredí.

10 Facebook Obec Plavecké Podhradie.jpg.jpg Zdroj: Facebook/ Obec Plavecké Podhradie

Ak by k Vám prišiel turista, čo by ste mu odporučili v obci navštíviť?

Odporúčam vám zatúlať sa do starej časti obce, kde nájdete očarujúci park, ideálny na chvíľku oddychu. Návšteva hradu je povinnosťou každého, kto chce spoznať kúsok našej histórie. Pre tých, ktorí hľadajú dobrodružstvo, je výstup na vrchol Vápenná (Roštún) nezabudnuteľným zážitkom. A milovníci podzemia by nemali vynechať ani expozície jaskyniarov, ktoré považujem za veľmi zaujímavé.

11 Facebook Obec Plavecké Podhradie.jpg.jpg Zdroj: Facebook/ Obec Plavecké Podhradie

Dynamická obec Plavecké Podhradie neprestáva napredovať a neustále skvalitňuje život svojich obyvateľov. Pri svojich potulkách touto časťou Slovenska ju určite navštívte, ponúka jedinečnú možnosť spoznať bohatú históriu regiónu.

Pri predstavovaní obce sme vychádzali z oficiálnej stránky obce Plavecké Podhradie www.plaveckepodhradie.sk


Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Špačince, historický poklad Trnavskej pahorkatiny
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť