Streda 23. 10. 2024 08:08:46 | Meniny má Alojzia

Chcete vidieť tradičnú kopaničiarsku svadbu? Príďte na festival

KOŠARISKÁ/ Už tento víkend prebehne na Košariskách piaty ročník festivalu Kopanice v kroji. Tohtoročnou témou bude kopaničiarska svadba. Návštevníci si na festivale môžu pozrieť kroje z celého regiónu a zároveň sa dozvedieť niečo viac o tom, z čoho sa odev skladá alebo na aké príležitosti sa nosí.

Natália Štepanovičová|11. júl 2024|10:00:06

Zdroj: Facebook / Kopanice v kroji

Súvisiaci článok
Myjava bude opäť medzinárodná. Začínajú sa folklórne slávnosti
Čítajte viac >

Organizátorka Kristína Talábová priblížila, že v úvode si návštevníci pozrú komentovanú prehliadku svadobných krojov. Zvyšné časti programu nadväzujú na hlavnú tému. Jeho súčasťou bude tento rok čepčenie neviest, ukážka nasádzania svadobného venca, ako aj rôzne svadobné zvyky z obce Vrbovce. Na tvorivých dielňach sa zase deti hravou formou zoznámia s tradíciami predkov.

Krojový sprievod, prehliadky múzea aj prednáška

"Okrem prehliadky pripravujeme nový prvok, ktorým bude krojový sprievod na počesť manželov Štefánikovcov, rodičov generála Milana Rastislava Štefánika, pričom sa zachoval opis ich vlastného svadobného sprievodu, podľa ktorého postupujeme. Naň nadviažu scénické prehliadky generálovho múzea," opísala program podujatia Talábová. Diváci sa môžu zúčastniť aj výstavy spojenej s prednáškou filigránových gombíkov a zapínaní. program KVK.jpg Zdroj: Facebook / Kopanice v kroji

Kristína Talábová, ktorá je zároveň predsedníčkou občianskeho združenia s rovnomenným názvom, aký má samotný festival, prezradila, že členov organizačného tímu tvoria väčšinou nadšenci z regiónu. Tí sa vo voľnom čase venujú najmä krojom, ale i tradíciám a s mnohými spolupracujú už niekoľko rokov.

"Nie každý účinkuje vo folklórnej skupine alebo v súbore. Jedinými kritériami, ktoré sú potrebné na to, aby s nami mohol niekto spolupracovať, sú úprimný zápal pre dedičstvo našich predkov, otvorenosť navzájom spolupracovať, a mať príjemný a priateľský charakter," povedala.

Zároveň okomentovala, že nie je podmienkou zúčastniť sa festivalu v kroji ako návštevník, ale veľmi by sa potešili. AAAA2.jpg Zdroj: Facebook / Kopanice v kroji

Na festivale sa podieľa 80 nadšencov

Folklórna aktivistka na záver dodala, že festival všetci organizujú ako dobrovoľníci, preto si chcú v tíme, v ktorom zvykne pracovať až 80 ľudí, zachovať dobrú náladu a zápal pre vec, aby ho každý rok prenášali do jeho atmosféry. Okrem toho majú v pláne pokračovať vo výskume krojov, aby mohli medzi ľudí rozširovať stále nové poznatky.


Súvisiaci článok
Folklór v srdciach detí: Vďaka projektu mohli do materskej školy kúpiť kroje
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť