Streda 26. 06. 2024 00:09:53 | Meniny má Adriána

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Sobášny palác v Bytči, renesančná perla a symbol moci Turzovcov

BYTČA/ Sobášny palác v Bytči nie je len obyčajnou stavbou, ale symbolom renesančnej slávy a dedičstva, ktoré obohacuje kultúrny poklad Slovenska. Jeho výstavba odzrkadľovala bohatstvo a prestíž rodu, ktorý sa hlboko zapísal do dejín Uhorska. Palác dodnes slúži ako pripomienka slávnej minulosti a láka návštevníkov z blízka aj z ďaleka.

Alžbeta Mareková|15. jún 2024|13:00:06

Zdroj: Považské múzeum

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Aj Galanta má svoj klenot! Je ním Renesančný kaštieľ
Čítajte viac >

Sobášny palác v Bytči je súčasťou rozsiahleho zámockého areálu, ktorý priam dýcha históriou. Pýši sa pestrou paletou architektonických skvostov, ktoré odzrkadľujú rôzne etapy dejín a umeleckého cítenia. Dominuje mu majestátny renesančný kaštieľ so štvorcovým pôdorysom, ktorý sa od roku 1970 hrdí titul národnej kultúrnej pamiatky. Hneď vedľa kaštieľa sa nachádza Sobášny palác.

1.JPG Zdroj: Považské múzeum

Juraj Turzo nechal Sobášny palác postaviť pre príležitosti slávnostných rodinných udalostí, najmä svadobných hostín svojich siedmych dcér. Dokončený v roku 1601, palác dodnes uchvacuje svojou krásou a odzrkadľuje výnimočné postavenie a vkus rodu Turzovcov.

„Palác, jednoposchodová budova obdĺžnikového pôdorysu, je svojím spôsobom unikátna stavba, pretože podobne veľký priestor sa v danej dobe na území Slovenska nevyskytoval. Fasády sú bohato zdobené sgrafitovou ornamentikou s figurálnymi a rastlinnými motívmi okolo kamenných okien a portálu. Nad hlavným portálom je nápis, ktorý vo voľnom preklade hovorí, že: Juraj Turzo dal tento palác postaviť z otcovskej lásky pre svadobnú slávnosť svojich milých dcér roku 1601. Nad nápisovou doskou vstupného portálu sú erby Juraja Turza (dvojhlavý čierny orol s rozprestretými krídlami) a jeho druhej manželky Alžbety Coborovej,“ informuje Považské múzeum na svojej webovej stránke.

2.JPG Zdroj: Považské múzeum

Históriu stavby výrazne ovplyvnil aj taliansky majster Andrej Pocabello. Bol to práve on, ktorý Sobášny palác spolu s kaštieľom opravil po pustošivom ťažení hajdúskych vojsk v rokoch 1605 až 1612. Vymretie Turzovcov zmenilo aj osud spomínaných stavieb. Bytčiansky kaštieľ sa stal majetkom Esterháziovcov a Sobášny palác v roku 1647 vyhorel. Neskôr prešiel rekonštrukciou a slúžil prevažne na hospodárske účely, spracovanie dreva a uskladňovanie obilia.

3.JPG Zdroj: Považské múzeum

„V roku 1862 Esterháziovci kaštieľ aj s panstvom prenajali veľkopodnikateľovi s drevom Leopoldovi Popperovi, ktorý ho v roku 1868 odkúpil. Rodina Popperovcov uskutočnila nevhodné úpravy. Kaštieľ prebudovala na byty, budovu Sobášneho paláca, devastovanú požiarom v roku 1856, vnútri celkom prestavali a roku 1886 adaptovali na administratívnu budovu okresného súdu. S realizáciou pamiatkovej obnovy sa začalo po roku 1960. V objekte kaštieľa je v súčasnej dobe umiestnený Štátny oblastný archív,“ dodáva na svojom webe Považské múzeum.

Zaujímavosťou je, že sa v kaštieli zdržiaval aj preslávený národný hrdina, zbojnícky kapitán Juraj Jánošík. Pravda, v tom čase ešte nebol zbojníkom, ale členom cisárskej posádky. Práve tu sa zoznámil s uväznením Tomášom Uhorčíkom, ktorému v roku 1710 pomohol utiecť z väzenia. Nasledoval už známy príbeh ľudovej legendy, Jánošíka prepustili z cisárskych služieb a pridal sa k zbojníckej družine.

4.JPG Zdroj: Považské múzeum

Otázky o bežnom chode Sobášneho paláca, ale aj o nadchádzajúcich udalostiach pre redakciu SP21 zodpovedala správkyňa paláca, Mgr. Renáta Harvánková.

Ako vyzerá bežná starostlivosť o chod paláca? Koľko ľudí si vyžaduje?

  • Čo sa týka prevádzky paláca, všetko závisí od konkrétnych dní. Inak vyzerajú bežné dni a inak dni, keď sa koná podujatie. Počas bežného návštevného dňa sa personál paláca riadi návštevnými hodinami. Prax je taká, že vstupy sú každú pol hodinu v sprievode lektora a trvajú 20 – 30 minút (v závislosti od veľkosti skupiny aj viac). V letnej sezóne sú potrební traja lektori, aby boli prehliadky plynulé. Najmä počas roka sa koná veľa prednášok pre školské a iné organizované skupiny, zvyčajne sprevádzané tvorivými dielňami pod vedením našej múzejnej pedagogičky.

Sobášny palác disponuje veľkou sálou s rozmermi 34,5 x 12,5 m. Ide o najväčší renesančný priestor na Slovensku a ponúka rôzne možnosti využitia. Počas leta je venovaný výstavám s rôznymi témami, ktoré obohacujú stálu expozíciu paláca. V iných mesiacoch je možné sálu prenajať na rôzne konferencie, koncerty, plesy, svadobné obrady a svadobné hostiny.

5.JPG Zdroj: Považské múzeum

Aká je vízia paláca do budúcna?

  • Plánujeme celkovú zmenu organizácie priestoru, ktorý by viac slúžil na rôzne konferencie, koncerty a podujatia. Taktiež by sme radi zmenili existujúcu stálu výstavu.

6.JPG Zdroj: Považské múzeum

Čo najviac fascinuje Vašich návštevníkov?

  • Sobášny palác dal postaviť Juraj Turzo v roku 1601 za jediným účelom: mať dostatočne reprezentatívny priestor pre svadobné hostiny svojich siedmych dcér. Sprievodné slová lektorov sa tejto téme obšírne venujú pri komentovaných prehliadkach a s tým sú väčšinou spojené otázky. Návštevníkov prekvapí, aké množstvo hostí sa na svadobných hostinách zúčastnilo. Zaujíma ich, ako vyzeral svadobný stôl, čo na ňom nesmelo chýbať, a naopak, čo bolo považované za vzácnosť. Taktiež sa pýtajú, čo mali svadobčania oblečené, aký bol odporúčaný „dress code“ a prekvapuje ich skutočnosť, že svadobná noc novomanželov bola vlastne vec verejná.

7.JPG Zdroj: Považské múzeum

Aké udalosti sa v najbližšom období na hrade odohrajú?

  • V Sobášnom paláci máme rôzne aktivity počas celého roka. Pred letnou sezónou nás čakajú dve výstavy, v novembri plánujeme Halloweensky večierok a v decembri chystáme predvianočné trhy.

Sobášny palác v Bytči. Foto Maroš Chvojka.JPG Zdroj: Považské múzeum, Maroš Chvojka

Sobášny palác v Bytči bezpochyby patrí medzi architektonické unikáty Slovenska. Na svojich potulkách Žilinským krajom ho nevynechajte, veď okrem ľúbezného vzhľadu ponúka pútavé príbehy aj pozoruhodné expozície.

Pri tvorbe tohto článku sme vychádzali z nasledujúcich zdrojov: www.pmza.sk


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Chcete zažiť pohľad na najkrajší západ slnka na mieste pulzujúcom históriou? Príďte k ruinám hradu Čeklís
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť