Streda 26. 06. 2024 02:53:46 | Meniny má Adriána

SRDCOM Z DEDINY: Modra nad Cirochou, malebná dedinka na úpätí Vihorlatských vrchov

MODRA NAD CIROCHOU/ Naše dnešné putovanie povedie na severovýchod Slovenska, kde sa snúbia malebné vrchy s idylickou atmosférou. Modra nad Cirochou, dedinka s nadmorskou výškou 207 metrov, leží v objatí Vihorlatských vrchov, len na skok od hraníc s Ukrajinou a Poľskom. Poďte ju s nami dnes spoznať!

Alžbeta Mareková|15. jún 2024|15:00:06

Zdroj: www.modranadcirochou.sk

Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Obec Šumiac, poklad ukrytý pod Kráľovou hoľou
Čítajte viac >

Najstaršia písomná zmienka o obci pochádza z roku 1416 a rozpráva príbeh Modranov, ktorí sa zúčastnili na zlapaní a zajatí obyvateľov Zalužíc v hlbokých lesoch Vihorlatu. Vznik samotného modranského sídliska sa datuje do polovice 14. storočia, čím sa Modra nad Cirochou stala tichým svedkom storočí, plynúcich spanilou krajinou.

1.jpg Zdroj: www.modranadcirochou.sk

„História obce je úzko spätá s históriou neďalekého mesta Humenné. Dedina od samotného založenia patrila ako majetková súčasť pod panstvo v Humennom, ktoré vlastnila šľachtická rodina Drugethovcov. Okolo roku 1635 už patrila jezuitskému kláštoru v Humennom,“ informuje obec na svojej oficiálnej webovej stránke.

2.jpg Zdroj: www.modranadcirochou.sk

Dominantou dediny v minulosti aj dnes je bezpochyby kostol. Prvý bol postavený v roku 1767, vďaka štedrosti veriacich a barónky Terézie Vandernadlhovej. V roku 1809 padol za obeť zničujúcemu požiaru. Aj napriek tejto tragédii sa stal symbolom vytrvalosti a bohabojnosti obyvateľov Modry nad Cirochou, ktorí ho s odhodlaním obnovili a zveľadili. To však nebola jediná skúška, ktorá preverila múry kostola a silu viery dedinčanov.

„15. októbra 1834 postihlo obec zemetrasenie, pri ktorom bol kostol zdemolovaný. O tri roky neskôr sa obnovil a pristavala sa k nemu i sakristia. Pred úplným zrútením kostol zachránili i čiastočné opravy v rokoch 1861, 1862, ale i v roku 1869. Od roku 1918 až do roku 1933 sa na kostole neurobili žiadne väčšie opravy a nariadením okresného úradu zo dňa 18. októbra 1940 bol kostol zatvorený. Následne sa začalo s výstavbou nového kostola, ktorý je po menších úpravách dodnes a je zasvätený Nanebovzatiu panny Márie.“ udáva obec na svojom webe.

3.jpg Zdroj: www.modranadcirochou.sk

Modra nad Cirochou nie je len obyčajná dedina. Je to dynamicky sa rozvíjajúca komunita, ktorá sa neustále snaží zlepšovať podmienky na život pre svojich obyvateľov. Dôkazom tejto snahy sú rozsiahle investície, ktoré sa každý rok vkladajú do rôznych oblastí rozvoja. Veľký dôraz sa kladie na modernizáciu a budovanie kvalitnej infraštruktúry.

4.jpg Zdroj: www.modranadcirochou.sk

Športovci môžu svoje talenty rozvíjať na multifunkčnom ihrisku, na aktívne trávenie voľného času je prístupný aj športový areál. Pravidelnej podpore sa teší aj oblasť kultúry, čomu je najlepším svedkom narastajúci počet občianskych združení a pestrá paleta kultúrnych podujatí, ktoré sa tu počas roka konajú.

5.jpg Zdroj: www.modranadcirochou.sk

Otázky o súčasnom stave obce, ale aj o jej plánoch do budúcna, zodpovedal pre redakciu SP21 Ing. Mgr. Ondrej Milčo, MBA, starosta obce.

Ako by ste zhodnotili aktuálny stav obce?

  • Naša obec bojuje s klesajúcim počtom obyvateľov. V minulosti sme mali viac ako tisíc obyvateľov, ale už niekoľko rokov nám tento stav klesá. Je to spôsobené viacerými činiteľmi. Niektoré, ako sú napríklad pracovné možnosti v regióne, je ťažko ovplyvniť. Sú však aj také, ktoré ako obec ovplyvniť vieme, ako napríklad vytvorenie podmienok pre budovanie infraštruktúry a následnú výstavbu rodinných domov. Preto od nástupu na post starostu obce neprestajne pracujem na zabezpečení adekvátneho infraštruktúrneho prostredia. Dali sme vypracovať geometrické plány na tri budúce ulice v intraviláne obce, na základe schváleného Územného plánu. Postupne odkupujeme od ľudí pozemky potrebné k realizácii týchto zámerov.

Pri našej práci pre občanov obce sa snažíme zamerať na všetky vekové kategórie. Dlhý čas som počúval o tom, že mládež v obci nemá vhodné podmienky na sebarealizáciu, preto som sa rozhodol hľadať riešenie. Založili sme Parlament mladých, schválili im stanovy, aby sme im dali priestor na presadzovanie ich názorov a na ich zapájanie sa do života obce.

Okrem toho podporujeme miestnu základnú školu a materskú škôlku. V súčasnom období začíname s realizáciou zateplenia Základnej školy a zapojili sme sa do výzvy na rekonštrukciu Materskej školy na zvýšenie energetickej účinnosti. V areáli školy je plánovaná výstavba novej telocvične. Nezabúdame ani na mladých športovcov, pre ktorých sme minulý rok vybudovali a otvorili nové multifunkčné ihrisko. V obci organizujeme zábavy a diskotéky, na ktoré môžu prísť aj mladí zo susedných dedín. Usilujeme sa rozvíjať komunitného ducha v obci aj mimo nej.

Nezabúdame ani na našich seniorov a snažíme sa dbať aj o sociálnu oblasť. Spomeniem len zopár vecí. V októbri organizujeme stretnutie pre všetkých seniorov z obce, kde im pripravujeme chutné pohostenie, vystúpenia folklórnych skupín, ale aj zaujímavé prednášky a informácie, ktoré sú potrebné pre túto vekovú kategóriu.

V obci pôsobí združenie Prameň, ktoré zastrešuje túto vekovú kategóriu a ktoré pravidelne pozýva svojich členov na stretnutia, zájazdy na pútnické miesta alebo termálne kúpaliská. V súčasnosti pracujeme na žiadosti o NFP na výstavbu domova pre seniorov, tak si držme prsty, aby sa to podarilo.

6.jpg Zdroj: www.modranadcirochou.sk

Obnovili sme miestny výbor telovýchovnej jednoty, ktorý nefungoval takmer päť rokov. Nebolo to jednoduché, lebo bolo potrebné upraviť ihrisko, a dať dokopy futbalistov a nový výbor TJ Družstevník. Ale znovu sa nám potvrdilo, že keď sa chce, všetko sa dá.

Uprostred obce sme vystavali novú hasičskú zbrojnicu, zrekonštruovali sme staré hasičské auto Aviu a získali do majetku obce hasičské auto Iveco a protipovodňový vozík. Hasiči v obci majú svoju dlhoročnú históriu, preto veríme, že nová mladá generácia bude v tom pokračovať.

7.jpg Zdroj: www.modranadcirochou.sk

Aká je vízia obce do budúcna?

  • Obec má svoje plány. Chceme vybudovať v obci cyklotrasy, ktoré by mali pokračovať nad obec smerom pod les a napojiť sa takto na kostrovú sieť cyklistických trás PSK. Zároveň plánujeme nad obcou vybudovať vyhliadkovú vežu. Pripravujeme projekt Náučného chodníka, popri ktorom budú uvedené pre návštevníkov obce informácie z histórie obce. Chceme upraviť centrum obce a vystavať tu nový Obecný úrad. Priestory starého Obecného úradu budú slúžiť pre stretnutia rôznych záujmových združení, ktoré fungujú v obci. Je toho dosť, čo chceme stihnúť, veríme, že sa nám to podarí.

8.jpg Zdroj: www.modranadcirochou.sk

Ak by k Vám prišiel turista, čo by ste mu odporučili v obci zažiť?

  • V obci už niekoľko rokov úspešne pôsobí spevácka skupina Modranka, ktorá sa stretáva v priestoroch obecného úradu, kde si pripravuje svoje folklórne vystúpenia. Svoje spevy a zvykoslovné pásma prezentuje na kultúrno-spoločenských podujatiach v obci, ktorých vrcholom je Festival Cirošskej doliny, ktorý v obci organizujeme každoročne priebehu posledného júnového týždňa. Jeho cieľom je uchovanie "sotáckeho" nárečia, typického pre túto našu oblasť a zachovanie kultúrnych tradícií nášho kraja. Na festival pozývame folklórne súbory z Cirošskej doliny. Takáto udalosť určite stojí za návštevu domácich obyvateľov i turistov. Návštevníkov okúzli ľudovou nôtou a pomôže im lepšie porozumieť miestnej kultúre.

9.jpg Zdroj: www.modranadcirochou.sk

Ak na svojich potulkách Prešovským krajom hľadáte miesto, kde by ste sa mohli zbaviť stresu a ponoriť sa do pokoja a krásy prírody, Modra nad Cirochou je pre vás to pravé. Čerstvý vzduch a ticho tu ulahodia vašim zmyslom a prinesú vám pokoj do duše.

Pri predstavovaní obce sme vychádzali z oficiálnej stránky obce Modra nad Cirochou


Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Obec Bartošovce, oáza pokoja v srdci šarišského regiónu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť