Sobota 27. 07. 2024 04:31:52 | Meniny má Božena

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA. Neviete, čo cez víkend? Oslávte 770. výročie jednej z najstarších obcí pri Žiline

VARÍN/ Posledný májový víkend je doslova nabitý kultúrnymi akciami. Ak ste sa doteraz nerozhodli, ako nasledujúce voľné dni strávite, možno vás zaujme program vo Varíne pri Žiline, ktorý bude spätý so 770. výročím prvej písomnej zmienky o obci aj s blížiacim sa Medzinárodným dňom detí. Tešiť sa môžete na vystúpenia interpretov rôznych hudobných žánrov aj na množstvo sprievodných podujatí pre veľkých a malých.

Michala Stanikova|24. máj 2024|10:00:06

Zdroj: FB Obec Varín, FB TEAM REVIVAL MARTIN

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Skauting nevymiera! V obci pri Žiline majú vďaka skautom pokoj od čiernych skládok
Čítajte viac >

Ak ešte nemáte program na víkend, zavítajte do Varína v okrese Žilina, kde vás obec srdečne pozýva spoločne osláviť 770. výročie prvej písomnej zmienky a zároveň aj blížiaci sa Deň detí. Program sa uskutoční v samotnom srdci obce, na Námestí sv. Floriána v sobotu 25. mája so začiatkom o 11.00 h.

„Pripravený je celodenný program, v ktorom si to svoje nájdu deti, rodiny aj tí starší. Úvodný program bude patriť folklóru, na pódiu vystúpia Detský folklórny súbor Krasňany, súrodenecká dvojica Agátka a Matúš Hliníkovci, Ľudová hudba z Doliny a s originálnym programom k výročiu sa predstavia aj žiaci ZŠ a MŠ Ondreja Štefku vo Varíne. Po slávnostnom otvorení následne vystúpi Dychová hudba Varínčanka, domáca nestarnúca hudobná skupina Melodic Maurus, Juraj Strásky, THE STARS a martinská skupina TEAM REVIVAL. Hudobný program bude pokračovať večernou zábavou s DJ-om,“ priblížil slávnostný program Juraj Tichý z Obecného úradu vo Varíne.

Podujatie sa uskutoční na Námestí sv. Floriána. Ťahúňom bude bezpochyby martinská kapela Team Revival, ktorá vystúpi o ôsmej hodine večer. Zdroj: Juraj Tichý, FB TEAM REVIVAL MARTIN

Predstavia históriu obce

Podujatie spestria o svoje vystúpenie aj úspešné varínske mažoretky a okrem hudobnej časti je pripravený aj bohatý sprievodný program.

„Veľmi sa tešíme, že na podujatí sa vo svojich stánkoch odprezentujú aktívne spolky, združenia a kluby pôsobiace v našej obci. Pripravené budú aj stánky s tradičnou remeselnou výrobou, kde si môžu návštevníci pozrieť ukážku výroby aj zakúpiť tieto výrobky. Týmto chceme odkázať na bohatú históriu varínskych cechov. Nezabudlo sa ani na stánky s občerstvením, v ponuke bude dokonca aj domáca kvaková polievka, ktorú pripravia šikovné žienky z miestnych spolkov,“ doplnil Juraj Tichý.

Okrem hudobného programu sú pripravené aj sprievodné akcie a stánky s občerstvením. Zdroj: Juraj Tichý

Zároveň sa bude oslavovať aj sviatok našich najmilších bytostí, a to blížiaci sa Medzinárodný deň detí. „Pre deti sú pripravené nafukovacie atrakcie, drevený kolotoč, penová párty, ukážka hasičskej techniky, hasičská striekačka pre deti, maľovanie na tvár, cukrová vata a lukostreľba. Deti sa môžu tešiť na stánky hasičov, skautov, jaskyniarov, lyžiarov, futbalistov a Školy ochrany prírody,“ dodal.

Súčasne so 770. výročím oslávia vo Varíne aj Medzinárodný deň detí. Zdroj: Juraj Tichý

Kde parkovať?

Keďže sa program uskutoční v centre obce, treba rátať aj s dopravnými obmedzeniami. Počas konania podujatia bude uzatvorená časť Hrnčiarskej ulice od mostíka pri Správe Národného parku Malá Fatra až po trhovisko. „Návštevníci môžu zaparkovať na parkoviskách pred cintorínom, pod kostolom, v športovom areáli alebo na ulici Alexandra Trizuljaka. V centre na námestí bude parkovanie výhradne len pre vystupujúcich,“ informoval Juraj Tichý.

Program k 770. výročiu prvej písomnej zmienky bude ukončený v nedeľu 26. mája o 10.30 h slávnostnou hodovou svätou omšou v Kostole Najsvätejšej Trojice vo Varíne.

Počas podujatia bude uzatvorená časť Hrnčiarskej ulice, kde sa bude odohrávať sprievodný program. Zdroj: FB Obec Varín
Zdroj: FB Obec Varín

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Počuli ste niekedy o mape horských prameňov? V Malej Fatre vďaka dobrovoľníkom takú majú
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť