Piatok 26. 07. 2024 23:50:35 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Za tridsať rokov v UNESCO nemajú ani verejné WC. Obyvatelia Vlkolínca sa cítia ako opice v zoo

VLKOLÍNEC/ Osada, ktorá je časťou mesta Ružomberok, je pre svoju ľudovú architektúru už od roku 1993 zapísaná do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Navštevuje ju množstvo turistov, ktorí za vstup musia zaplatiť. Žijú tam však aj stáli obyvatelia, ktorí cítia, že sa pre nich nič nerobí. Každý chce vraj len zarobiť, ale oni nemajú kanalizáciu, cestu, a ani len verejné WC. Manažéra, ktorí sa má o Vlkolínec starať, vraj nie je možné ani len zastihnúť.

Michal Filek|21. apríl 2024|14:50:36

Zdroj: Facebook/Visit Vlkolínec

O problémoch Vlkolínčanov nakrútila reportáž verejnoprávna televízia RTVS na okruhu Regina.

Miestny obyvateľ Anton Sabucha, napríklad, pre televíziu povedal, že kedysi sa im tam žilo dobre. Ale už nie. Cítia sa vraj ako opice v zoo. Musia si stavať ploty a rampy, aby im turisti „nečumeli“ do súkromia.

A aj keď sa pri vstupe vyberá vstupné, oni z tých peňazí vraj nič nemajú. Miznú v „čiernej diere“.

Jeho spoluobčan Peter Grieš upriamuje pozornosť na chýbajúcu kanalizáciu. Voda tečie do potoka a nikto s tým 4 roky nič nerobí. Kedy si tam boli ryby, dnes už ale nie sú. Ako hovorí, mesto tam vodí turistov a ten zápach z potoka dokumentuje, aká je to krása.

Jana Griešová má pocit, že miestni sú vo svojej vlastnej dedine utláčaní. Za 30 rokov v UNESCO nemajú ani verejné WC. Keď vraj niečo potrebujú od manažéra, nikdy tam nie je a musia ísť do Ružomberka.

Manažérom pre Vlkolínec je Róbert Chmúra. Ten ponosom miestnych čiastočne rozumie. Uznáva, že z plánov sa zatiaľ moc zrealizovať nepodarilo. V hre vraj bola aj cesta, ale nestihne sa urobiť ani túto sezónu. Ako však tvrdí, keď to vydržalo 30 rokov, tak pár mesiacov ešte počkajú.

Primátor Ružomberka Ľubomír Kubáň tvrdí, že obyvateľov Vlkolínca doteraz nikto moc nepočúval. On však chce robiť aj také kompromisy, aby tam miestni chceli žiť. Pretože Vlkolínec je aj preto takí krásny, lebo je to žijúca dedina.

Avizoval, že pri zastupiteľstve vznikne Rada pre Vlkolínec, do ktorej budú prizvaní aj zástupcovia miestnych obyvateľov.

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť