Sobota 11. 05. 2024 18:03:54 | Meniny má Blažena

SLOVENSKÉ ZVYKY A TRADÍCIE: Deň svätého Juraja - ľudia čakali na hrmenie a dievčatá sa váľali po oziminách

SLOVENSKO/ O tom, že naši predkovia mali množstvo zaujímavých tradícií a zvykov, už všetci dávno vieme. Mnohé dni v roku boli pre nich významné a priaznivo naklonené mágii – či už gazdiniek, ktoré si želali zdravú rodinu, gazdov, ktorí túžili po dobrej úrode, alebo dievčat, ktoré snívali o ženíchovi. Aj sviatok svätého Juraja sa radil medzi tie významné dni, na ktoré netrpezlivo čakali. Spoznajte s nami ich rituály a pochopte význam zdanlivo zvláštnych zvykov!

Alžbeta Mareková|24. apríl 2024|10:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/ Kysucké múzeum

Súvisiaci článok
SLOVENSKÉ ZVYKY A TRADÍCIE: Veľký pôst. Viete prečo trvá štyridsať dní?
Čítajte viac >

Svätý Juraj mal byť vojak a udatný rytier, o ktorom sa hovorí, že zachránil mesto pred drakom. Ľudia vraj museli drakovi prinášať ľudské obete a v ten deň to mala byť princezná, vo svadobných šatách čakajúca na svoj osud. Udatný Juraj však draka premohol, ale zabil ho až vtedy, keď občania mesta súhlasili prestúpiť ku kresťanskej viere.

1 facebook Múzeum kysuckej dediny a Historická lesná úvraťová železnica vo Vychylovke.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/ Múzeum kysuckej dediny a Historická lesná úvraťová železnica vo Vychylovke

Naši predkovia, pre ktorých bol Juraj známy skôr ako Ďuro, považovali jeho sviatok za takzvaný stridží deň. V predvečer svätého Juraja mali mládenci obchádzať dedinu a plieskať pri tom bičom, či inak robiť hluk, aby odplašili bosorky. Často sa však pri tom tak dobre zabávali, že povyvádzali aj kadejaké huncútstva. Gazdom stavali pred dvere zábrany, premiestňovali im náradie, či rozoberali vozy. Známe bolo aj pálenie jurských ohňov, ktoré mali tiež pomáhať chrániť ľudí pred strigami.

2 facebook Múzeum kysuckej dediny a Historická lesná úvraťová železnica vo Vychylovke.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/ Múzeum kysuckej dediny a Historická lesná úvraťová železnica vo Vychylovke

Dievčatá každého veku si v deň svätého Juraja plietli venčeky z rozkvitnutých kvetov. Kým tie malé to robili pre radosť a krásu, ich staršie sestry mali už s venčekmi iné úmysly. Púšťali ich dole vodou a na tej strane, kde zastavili, mali mať budúceho ženícha. Hádzali ich do korún stromov v nádeji, že sa im uchytí o konárik, pretože to značilo svadbu do roka. A ak by ste si mysleli, že vtedajšie mladé slečny nemysleli na nič iné, iba na ženíchov a svadbu, neboli by ste asi ďaleko od pravdy. Budúcich manželov si privolávali aj piesňami, básňami, či pletením špeciálnych vencov z devätorakých drevín.

3 facebook Múzeum kysuckej dediny a Historická lesná úvraťová železnica vo Vychylovke.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/ Múzeum kysuckej dediny a Historická lesná úvraťová železnica vo Vychylovke

Dôležitým objektom mágie však bola aj úroda. Ak by na Juraja hrmelo, po celý rok sa mali ľudia tešiť z dobrej úrody. Ak by však hromy neprichádzali, vedeli si priaznivý rok pričarovať aj inou cestou. Požiadali najvyššiu dievku, aby sa vyváľala po oziminách, čo tiež malo priniesť vysokú a silnú úrodu.

Na Juraja sa vraj otvárala zem. Hady i jašterice, ktoré v nej prezimovali, mali vyliezať von. Aj týmto zvieratám bola pripisovaná čarovná moc. Ľudia napríklad nesmeli zabiť hada, ktorý žil pod prahom domu. Vraj to bol mŕtvy gazda, dozerajúci na bezpečie rodiny. Pastieri v tento deň vyháňali ovce na salaš. Od dedinských gazdín dostávali rôzne podarúnky, najčastejšie vo forme potravín. Bača koliby vykropil svätenou vodou a modlil sa pri ovciach.

4 facebook Múzeum kysuckej dediny a Historická lesná úvraťová železnica vo Vychylovke.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/ Múzeum kysuckej dediny a Historická lesná úvraťová železnica vo Vychylovke

Zvyky našich predkov boli skutočne rozmanité. Hoci ostali živými len vo svojej dobe, pre nás predstavujú spomienky na ne vzácne kultúrne dedičstvo. Venujme aj dnes myšlienku radostiam a strastiam našich prarodičov a užime si deň svätého Juraja, či už hrmí, alebo nie. Za našu redakciu prajeme Jurajom všetko najlepšie!

Pri spracovaní témy sme vychádzali z informácií z nasledujúcich zdrojov: Tradície na Slovensku (Zora Mintálová- Zubercová), Slovenský rok v ľudových zvykoch, obradoch a sviatkoch (Katarína Nádaská), Životy svätých- Ikonografia (Ivan Rusina, Marian Zervan)


Súvisiaci článok
SLOVENSKÉ ZVYKY A TRADÍCIE: Popolcová streda - Dievčiny mali byť vydaté a gazdinky vyberali druhé riady!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť