Pondelok 06. 05. 2024 00:56:51 | Meniny má Hermína

Režisér strašidelného zámku Peter Serge Butko: Ak nedokážeme rozoznať dobro od zla, čaká nás skaza

BOJNICE/ Strašidelný zámok Spiritus Mortis 2024 začne už koncom apríla. V rámci prehliadky Bojnického zámku uvidíte audiovizuálnu hororovo-romantickú show plnú emócií. "Nepracujeme prvoplánovo s vyvolávaním strachu. Pracujeme s príbehom, ktorý je vo svojej podstate strašidelný a krutý," hovorí v rozhovore pre SP21 režisér Spiritus Mortis, Peter Serge Butko.

Andrea Chudová|20. apríl 2024|09:00:06

Zdroj: Archív Peter Serge Butko

Súvisiaci článok
V Lešti našli dve nemecké vozidlá z II. svetovej vojny
Čítajte viac >

Slovenské národné múzeum v Bojniciach prináša aj tento rok v termínoch od 25. do 28. apríla a od 4. do 8. mája už tradičné podujatie Strašidelný zámok s podtitulom Spiritus Mortis.

Hororový príbeh Spiritus Mortis je o milostnom trojuholníku, ktorý prinesie skazu šľachtickému rodu v historických kulisách Bojnického zámku. Celkom 70 hercov a herečiek predvedie divadelné predstavenie, ktoré sa bude odohrávať na 28 zastaveniach po celom zámku. Na hradných nádvoriach, v komnatách či zámockom parku sa odohrá desivý príbeh o láske a zrade, vernosti a krutosti, moci a jej strate.

Autori príbehu čerpali inšpiráciu z lokálnych legiend a vďaka svojej nápadnej podobnosti s poviedkami Edgara Allana Poea sa tieto svety rozhodli prepojiť. Vznikla tak silná, emóciami a estetikou nabitá audiovizuálna hororovo-romantická show zakomponovaná do prehliadky zámku.

Režisérom je Peter Serge Butko

Peter Serge Butko je režisér a producent s medzinárodným pôsobením. Narodil sa v Prievidzi a po 30 rokoch sa vracia do regiónu s kreatívnym projektom. Vo svojej kariére spolupracoval s veľkými osobnosťami z českej a slovenskej kultúrnej scény, či už v oblasti divadla, hudby, televízie alebo filmu. Jeho posledným dielom na slovenskej scéne bol celovečerný film Vitaj doma, brate!

Petra-Polnisova-Vladimir-Hajdu-Premiera-filmu-Vitaj-doma-Brate-Peter-Serge-Butko.jpg Premiéra filmu Vitaj doma, brate! Zdroj: Vlado Anjel

Ste rodákom z Prievidze, no žijete v zahraničí. Aký je Váš návrat do rodného mesta? Ako sa Vám tu pracuje?

  • Návrat je osobne trochu sentimentálny, ale aj plný očakávania ako ho príjmu diváci, pretože do tohto projektu vnášam skúsenosti, ktoré som za tú dobu nadobudol nielen sám v sebe, ale aj v zahraničí. Zatiaľ si na prácu na tom to projekte nemôžem v ničom sťažovať, tím zo zámku spolupracuje s plným nasadením a herecké obsadenie taktiež. Prihlásilo sa nám veľa mladých ľudí, čo ma nesmierne teší a bol by som rád, keby diváci prišli túto mládež podporiť, pretože podpora mladých ľudí posúva dopredu a oni sú naša najbližšia budúcnosť.

Scenár k audio-vizuálnej prehliadke Bojnického zámku napísal Ivan Remiaš. Bol to on, koho inšpiroval Edgar Allan Poe?

  • Námet sme s Ivanom vymýšľali spolu, tam práve vznikla idea prepojiť bojnické legendy s našim spoločným obľúbencom, kráľom literárneho hororu E. A. Poeom. Jeho Zánik dom u Usherov bola v 90-tych rokoch veľmi úspešná inscenácia v divadle Shanti v Prievidzi a niekoľko krát sme ju v špeciálnej úprave uviedli aj na Bojnickom zámku. Tak sa nám teraz, po rokoch ten Edgar zase do zámockého projektu „votrel“ a sme za to radi.

V čom je návšteva strašidelného zámku iná, ako napríklad návšteva divadla? Zohrávajú tu významnú úlohu skutočné historické kulisy?

  • Samozrejme, reálne kulisy zámku sú druhým hlavným elementom, hneď po hercoch, alebo je to naopak... Divák má unikátnu možnosť prehliadnuť si zámok, upravený pre divadelné predstavenie, ktoré sa odohráva na 28 zastaveniach po celom zámku. V divadle pred vami menia medzi scénami kulisy a tu, na zámku si divák sám prejde do iných kulís, ktoré však nie sú namaľovanými kulisami. Sú reálne a majú svoje génius loci – ducha miesta. Snažíme sa s tým pracovať kreatívne, ale aj pokorne voči priestoru.

Motívmi strašidelného zámku sú: Láska, zrada, šialenstvo, smrť a skaza… sú tieto témy v našej spoločnosti stále aktuálne?

  • Láska a zrada sú nesmrteľné, pretože ľudia sú nedokonalí. A skaza a zlo? Pozrime sa na svet okolo nás. Upozorňuje nás, že ak nedokážeme rozoznať dobro od zla, čaká nás skaza. A schopnosť rozoznať dobro od zla je jeden z faktorov, ktorý nás robí ľuďmi, v zmysle človečenstva.

Budú sa návštevníci na prehliadke Bojnického zámku báť? Budú tam aj iné emócie?

  • Nepracujeme prvoplánovo s vyvolávaním strachu. Pracujeme s príbehom, ktorý je vo svojej podstate strašidelný a krutý. Pritom je jemný, pretože láska je jemný cit. Ale dokáže spôsobovať ťažké muky a dokáže zabíjať. To je pri tak jemnom cite vlastne strašidelné. A keď sa k tomu pridá priateľ Edagar A. Poe, tak to môže dostať nádych poézie, ktorá mrazí.

Prečo by sme mali navštíviť Strašidelný zámok Spiritus Mortis?

  • Pretože zažijete zámok inak, bude v ňom znieť originálna krásna hudba talentovaného skladateľa Jaroslava Zimu, ktorý je srbský Slovák, pretože herecký tím je zaujímavý, pretože ako tvorcovia do toho dávame všetko, aby sme divákovi ponúkli zážitok… A aby naša práca mala zmysel, potrebujeme diváka. Taktiež preto, že je to kultúrna záležitosť a kultúru si musíme hýčkať. A my sa snažíme, aby to pre diváka bolo atraktívne a svoju návštevu neoľutoval. A taktiež preto, že máme jeden z najkrajších zámkov vo východnej Európe a mali by sme byť hrdí na to, že žije.

SPIRITUS_MORTIS_PLAGAT_JPG-scaled.jpg Zdroj: Slovenské národné múzeum Bojnice


Súvisiaci článok
Chcete vidieť doteraz skryté časti Spišského hradu? Budete mať šancu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť