Sobota 27. 07. 2024 10:10:44 | Meniny má Božena

Slováci sa pripájajú k iniciatíve Česka na nákup munície pre Ukrajinu. Nie Ficova vláda, ale občania

SLOVENSKO/ Česká vláda nedávno odštartovala celosvetovú iniciatívu na nákup potrebnej munície pre Ukrajinu. Zapojilo sa do nej už viac ako dvadsať krajín. Slovensko medzi nimi zatiaľ chýba. Zmeniť sa to rozhodla občianska iniciatíva Mier Ukrajine, ktorá spustila finančnú zbierku, ktorou podporí českú iniciatívu.

Michal Filek|16. apríl 2024|12:33:01

Petra Fiala. Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Petr Fiala

Súvisiaci článok
Blanár rokoval s ruským ministrom Lavrovom, no zatiaľ tají, prečo a o čom. Informáciu prinieslo ruské štátne médium
Čítajte viac >

„Buďme spolu odvážni a pomôžme Ukrajine brániť sa. Prispejme na globálnu iniciatívu českej vlády,“ vyzývajú autori finančnej zbierky na svojom webe.

Darovaním ľubovoľnej finančnej sumy môžete pomôcť Ukrajine brániť sa pred agresorom a dokázať, že Slovensko nie je zbabelé a stojí na správnej strane dejín.

„Vláda Slovenskej republiky a premiér Fico sa do iniciatívy zapojiť odmietli. Bola by hanba, keby to tak zostalo. S odopretím pomoci vojnou zmietanému susedovi sa odmietame zmieriť. Poďme ukázať, že o tom nerozhodujú len oni. Sme presvedčení, že postoj vlády nereprezentuje väčšinu občanov. Sme si istí, že my, obyvatelia a obyvateľky Slovenska pomôcť chceme a vieme!“ uvádza iniciatíva.

Do zbierky českého premiéra Petra Fialu sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Nie však slovenská vláda.

„Občianskou zbierkou chceme ukázať, že o tom nerozhoduje len vláda a premiér Robert Fico (Smer-SD). Sme presvedčení, že postoj vlády nereprezentuje väčšinu občanov. Sme si istí, že my, obyvatelia Slovenska, pomôcť chceme a vieme,“ vyhlásila organizácia.

Všetky peniaze z občianskej zbierky pôjdu na zakúpenie munície pre Ukrajinu. Cieľom zbierky Munícia pre Ukrajinu – Keď nie vláda, posielame my si za cieľ kladie vyzbierať postupne milión eur a prispieť tak podobnou sumou, akú darovala slovinská vláda.

„Prvým míľnikom je suma 250-tisíc eur, pretože kto rýchlo dáva, dvakrát dáva. Po dosiahnutí prvého míľnika oznámime ďalší čiastkový cieľ a veríme, že spoločne sa dostaneme k sume, ktorá prvý míľnik niekoľkonásobne prekoná. Prvá zásielka munície podporená aj finančným príspevkom z našej zbierky sa môže dostať na Ukrajinu už v júni,“ doplnila iniciatíva.

Na občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu – Keď nie vláda, posielame my môžu darcovia prispieť TU.


Súvisiaci článok
Fico nechce dať vojenskú pomoc pre Ukrajinu. "Putin sa chystá na dlhú vojnu," varuje ho šéf NATO!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť