Sobota 27. 07. 2024 05:20:56 | Meniny má Božena

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Viete, že na Slovensku môžete zažiť plavbu po bájnej rieke Styx? Čaká vás v jaskyni Domica!

DLHÁ VES/ Grécka mytológia tvrdí, že hranica medzi životom a smrťou je v skutočnosti rieka Styx. Mýtický prievozník Charón po nej za mince preváža duše do podsvetia. Rieku Styx nájdeme aj na Slovensku a plavba po nej vás nebude stáť dušu. Stačí zavítať do jaskyne Domica.

Alžbeta Mareková|31. marec 2024|08:53:20

Zdroj: Facebook/ Správa slovenských jaskýň

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Kalvária nad Banskou Štiavnicou ponúka veľkolepé výhľady a nebeský pokoj
Čítajte viac >

Naše dnešné cesty povedú do Národného parku Slovenský kras, vycestujeme za najznámejšou a najväčšou jaskyňou v ňom. Domica je unikátna v mnohých smeroch. Pozornosť púta jedinečnými archeologickými nálezmi i množstvom rôznych druhov netopierov, ktoré tu žijú.

1 Facebook Správa slovenských jaskýň, P. Staník.jpg Zdroj: Facebook/ Správa slovenských jaskýň, P. Staník

Jaskyňa Domica je prepojená s maďarskou jaskyňou Baradla. Toto významné prepojenie z nich robí unikát na území dvoch štátov – Slovenskej a Maďarskej republiky. Pre turistov je značne atraktívna, ide predsa o mimoriadny jaskynný komplex, ktorý má vo svojom okruhu zahrnutú aj plavbu loďou po tajomnej podzemnej rieke Styx.

Za zmienku určite stojí aj fakt, že na týchto miestach žil pred viac ako päťtisíc rokmi praveký človek. Prebehli tu archeologické vykopávky a našlo sa množstvo kamenných a kostených predmetov. Niektoré z nich sú dostupné k nahliadnutiu aj pre návštevníkov jaskyne, nájdete ich vo vstupnej hale.

2 Facebook Správa slovenských jaskýň, P. Staník.jpg Zdroj: Facebook/ Správa slovenských jaskýň, P. Staník

„Jaskyňa Stará Domica bola dávno známa. V roku 1926 z jej dna J. Majko prenikol priepasťou do rozsiahlych podzemných priestorov Domice, v ktorých sa našlo množstvo rozličných archeologických nálezov. Na viacerých miestach sa zistili kolové jamy obytných objektov a ohniská. Množstvo zrekonštruovaných nádob z črepov, ako aj terasovito odkopaný svah jemnej hliny na brehu Styxu so stopami odtlačkov kamenných nástrojov svedčí o výrobe keramiky,“ uvádza Správa slovenských jaskýň na svojej webovej stránke.

Na zaujímavosti Domici pridávajú aj podzemné vody, ktoré ňou pretekajú. Intenzívne búrky sú pre ňu nebezpečné, už bola kvôli nim niekoľkokrát zaplavená. Charakteru jaskyne sa musí prispôsobovať aj jej okolie. Z dôvodu predchádzania urýchlenému odtoku vody sa v jej okolí musí usmerňovať aj poľnohospodárska činnosť.

3 Facebook Správa slovenských jaskýň.jpg Zdroj: Facebook/ Správa slovenských jaskýň

Návštevníci jaskyne si môžu vybrať z dvoch okruhov. Ten kratší zvládnete absolvovať v priebehu 45 minút, jeho dĺžka je okolo 780 metrov so zanedbateľným prevýšením. Veľký okruh zahŕňa aj plavbu a celý ho zvládnete v priebehu hodiny. Dĺžka okruhu je 930 metrov, 150 metrov z toho sa ale budete plaviť. Pred návštevou jaskyne však odporúčame overiť si aktuálnu dostupnosť oboch okruhov na webovej stránke Správy slovenských jaskýň.

Slovensko má mimoriadne rozsiahle jaskynné systémy, ktoré nám ponúkajú celkom nový pohľad na svet pod našimi nohami. Ak ste jaskyňu ešte nenavštívili, určite jej dajte šancu. Domica je tu pre všetkých nadšencov podzemného života i lovcov dobrodružstiev.

4 Facebook Správa slovenských jaskýň, P. Staník..jpg Zdroj: Facebook/ Správa slovenských jaskýň, P. Staník

Pri predstavovaní jaskyne Domica sme využili aj informácie z oficiálnej stránky Správy slovenských jaskýň.


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Kaplnka, kde sa zbieha najviac cyklotrás
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť