Sobota 27. 07. 2024 08:41:09 | Meniny má Božena

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Kaplnka, kde sa zbieha najviac cyklotrás

KOTRČINA LÚČKA/ Ak platí, že všetky cesty vedú do Ríma, tak o kaplnke medzi Kotrčinou Lúčkou a Horným Vadičovom na severe Slovenska by sa dalo povedať, že sa pri nej zbieha najviac cyklistických trás v okolí. Toto miesto je v obľube nielen u milovníkov cyklistiky, ktorí sa tu radi pristavia počas svojho cyklovýletu, ale energiou sa tu chodia dobíjať aj miestni obyvatelia. Niet divu! Je tu naozaj nádherne...

Michala Stanikova|29. marec 2024|14:11:43

Zdroj: Michala Staníková

Súvisiaci článok
TIP NA VÝLET: Kalvária, ktorú vybudovali z úcty ku nevšednej kaplnke
Čítajte viac >

Kaplnka Panny Márie, ktorá stojí v lokalite s miestnym názvom Stráň, sa nachádza nielen na hranici dvoch chotárov, ale aj okresov. Stačí pár krokov a zo Žilinského okresu sa zrazu presuniete do územia, ktoré spadá pod Kysucké Nové Mesto. Výlet k nej teda môžete začať z rôznych miest, my sme sa rozhodli pre Kotrčinú Lúčku.

Dávna minulosť

Kým sa dostaneme k samotnej kaplnke, radi by sme vám predstavili aj náš východiskový bod. Kotrčiná Lúčka je menšia obec Žilinského okresu, ktorá sa nachádza asi 4 kilometre za Nededzou. V súčasnosti v nej žije okolo 650 obyvateľov. Ako sme sa dočítali v miestnej kronike, v jej chotári boli odkryté tri lužické hradiská, čo znamená, že jej územie bolo obývané už v čase pred Kristom. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1439, kedy spadala do bývalej Trenčianskej stolice. V 15. storočí niesla názov Luczka a mala 11 domov.

S názvom Kotrčiná sa spomína až v druhej polovici 18. storočia, v tomto období tu žilo asi 35 rodín. Z moderných dejín obce môžeme spomenúť, že medzi dvoma svetovými vojnami žilo v Kotrčinej Lúčke okolo 400 obyvateľov. Prevažná časť domov bola drevená so šindľovou alebo slamenou strechou. Murovaných bolo len päť domov.

V dedine sa dodnes zachovalo niekoľko historických dreveníc. Zdroj: Michala Staníková

Za zmienku určite stojí fakt, že obec malá dlhé roky problémy s pitnou vodou, ktoré sa vyriešili až po roku 1948, kedy bola vybudovaná obecná studňa. Podľa záznamov z miestnej kroniky bol rok 1954 poznačený veľkým mrazom – teplota klesla až pod -30 stupňov Celzia a mrazy trvali celý mesiac. Ďalej sa dozvedáme, že obyvatelia Kotrčinej Lúčky si medzi prvými v okrese postavili kultúrny dom.

Kone aj emu

Kde začať náš výlet? Auto parkujeme pri miestnych potravinách a vydávame sa po hlavnej ceste smerom nahor. Výlet ku kaplnke sa určite bude páčiť aj vašim deťom. Za prvé, cesta k nej trvá maximálne pol hodinku, závisí, aké tempo si zvolíte a počas výletu môžete naraziť nielen na pasúce sa kone, ale aj na jedného z najväčších vtákov sveta – na emu. Dobre čítate! Na emu, ktoré tu pravdepodobne chová niekto z miestnych. Môžete ich zahliadnuť vo dvore napravo od hlavnej cesty, asi 50 metrov od miestnych potravín a pohostinstva, kde sme nechali auto.

Výlet ku kaplnke poteší aj vaše ratolesti. Po ceste môžete natrafiť na kone aj exotické emu. Zdroj: Michala Staníková

Pozdravíme tieto zaujímavé vtáky, ktoré sú po pštrosoch druhými najlepšími bežcami planéty a pokračujeme ďalej po hlavnej ceste, ktorá stúpa do kopca. Dostávame sa do centra obce, kde sa nachádza obecný úrad aj stará zvonica, dominanta Kotrčinej Lúčky. Pochádza údajne z konca 19. storočia a pôvodne mala byť drevená.

Nad zvonicou bočíme doprava, držíme sa cyklistických značiek. Pokračujeme po miestnej komunikácii, ktorá sa opäť ťahá do kopca. Míňame rodinné domčeky – novostavby, ktoré pribúdajú v dedine ako huby po daždi.

Miestna zvonica bola pôvodne údajne drevená a pochádza z konca 19. storočia. Zdroj: Michala Staníková

Domová zástavba postupne ustupuje, dostávame sa na koniec dediny, čo avizuje aj konečná tabuľa. V tejto časti môžete zazrieť na lúke napravo pasúce sa koníky. Pokračujeme ďalej, Kotrčinú Lúčku nechávame za sebou. Po ceste ku kaplnke narazíme na drevený kríž, ktorý podľa dátumu vyrezanom na jeho čele pochádza z roku 1972. Je očividné, že o kríž sa miestni starajú a trávia tu čas.

Dalo by sa povedať, že v tomto okamihu už máme väčšiu časť výpravy za sebou. Kráčame ďalej po ceste, ktorá býva v čase dažďov alebo po zime rozmočená, tak sa pripravte na to, že si okrem zážitkov prinesiete z výletu aj zablatené topánky.

Nad zvonicou bočíme doprava a držíme sa cyklistickej značky, ktorá pokračuje po ďalšej miestnej komunikácii. Zdroj: Michala Staníková
Po ceste ku kaplnke míňame drevený kríž, o ktorý sa obyvatelia vzorne starajú. Zdroj: Michala Staníková

Tajomná kaplnka

Cesta začína opäť prudšie stúpať a pred nami sa otvára horizont. V diaľke už môžeme zazrieť cieľ nášho výletu – Kaplnku Panny Márie. Ako je pre podobné stavbičky charakteristické, aj pri tejto rastie starý, vysoký strom, v tomto prípade gaštan. Ak tu teda prídete na jeseň, môžete si odtiaľto odniesť aj za hrsť gaštanov. Informácií o kaplnke je, bohužiaľ, žalostne málo...

Ako sme sa dozvedeli od starostky obce Horný Vadičov, pani Viery Ley Slivkovej, kaplnka bola postavená v roku 1832. „Toto miesto je veľmi obľúbené pre našich obyvateľov. Ja osobne tam chodím a mám ho vo veľkej úcte. Chodí tam aj veľa cyklistov a bežkárov, ktorí sa pri kaplnke zastavujú,“ prezradila starostka.

Pomaly sa blížime k nášmu cieľu, kaplnka je už na dohľad. Zdroj: Michala Staníková
Môžete si všimnúť, že naše snímky pochádzajú z rôznych ročných období. Kaplnku sme navštívili už niekoľkokrát a veľký zážitok sme mali na jeseň, kedy gaštan zhodil úrodu. Zdroj: Michala Staníková

Prečo kaplnka vznikla práve na tomto mieste a kto sa zaslúžil o jej výstavbu, sme sa však nedozvedeli ani z kroniky Horného Vadičova, ani z Kotrčinej Lúčky. Isté je však, že už odpradávna bolo toto miesto križovatkou ciest, ktoré viedli na všetky svetové strany.

Lúky, ktoré kaplnky obkolesujú, sú doslova popretkávané cyklistickými chodníčkami. Ako sa dozvedáme z cyklistických značiek, z toho miesta sa môžeme odviezť do Terchovej, Radole, Žiliny, do Sedla Žiarce či Snežnice. Pre turistov, ktorí sa prepravujú z miesta na miesto po svojich, vedú od kaplnky turistické cesty na Pod Kučerovkou, Sedlo Žiarce, do Zlieňa či na tajomnú Ľadonhoru (999 m n. m.).

Od kaplnky môžete zísť do Horného Vadičova, kde odporúčame navštíviť Vadičovský vodopád či malé, ale obľúbené lyžiarske stredisko. Veríme, že výlet ku kaplnke sa vám bude páčiť a naplní vás príjemným pocitom z nenáročnej, ale zaujímavej prechádzky. Kto vie, možno sa vám cyklistické chodníčky pri kaplnke natoľko zapáčia, že nabudúce preskúmate toto miesto aj zo sedla bicykla... Prajeme vám nezabudnuteľný športový zážitok!

Kaplnka Panny Márie stojí na križovatke ciest už takmer dvesto rokov. Zdroj: Michala Staníková
Turistickými a cyklistickými chodníkmi sa to tu priam hemží. Už sa len rozhodnúť, ktorým smerom sa vydať. Zdroj: Michala Staníková
Ak by ste sa vydali opačným smerom, dostanete sa do Horného Vadičova. V pozadí Ľadonhora, ktorá je najvyšším vrchom dolných Kysúc. Zdroj: Michala Staníková

Súvisiaci článok
TIP NA VÝLET: Vadičovský vodopád a opustený horský hotel Hájnice
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť