Sobota 27. 07. 2024 02:50:10 | Meniny má Božena

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Kalvária nad Banskou Štiavnicou ponúka veľkolepé výhľady a nebeský pokoj

BANSKÁ ŠTIAVNICA/ Ľúbezná Banská Štiavnica je kráľovské banské mesto. Nachádza sa v objatí Štiavnických vrchov, v Banskobystrickom kraji na strednom Slovensku. Preslávila sa ťažbou kovov, dnes ju však turisti vyhľadávajú aj kvôli jej historickej atmosfére a romantickým uličkám. Panorámu nádherného mesta dopĺňa kužeľovitý vrch, ktorý sa nad ním týči. A na ňom, ako nemý strážca tejto nádhery, stojí komplex sakrálnych objektov- Banskoštiavnická kalvária.

Alžbeta Mareková|29. marec 2024|09:00:07

Zdroj: www.kalvaria.org

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Bývala súčasťou projektu vodovodnej siete, dnes ponúka neuveriteľné výhľady. Spoznajte vodárenskú vežu v Prešove!
Čítajte viac >

Vrch na ktorom stojí je eróznym zvyškom treťohorného vulkánu. Kedysi sa mu hovorila Ostrý vrch, dnes býva však označený názvom Kalvária. Nachádza sa na ňom spolu devätnásť kaplniek, tri kostoly a súsošia Panny Márie. Pochádzajú z roku 1751 a vybudovali ich miestny jezuiti, výstavbu však inicioval páter Franz Perger. Za zmienku určite stojí aj fakt, že sa kalvária zaraďuje medzi najvýznamnejšie barokové pamiatky na Slovensku.

1.jpg Zdroj: www.kalvaria.org

2.jpg Zdroj: www.kalvaria.org

„Prvé tri sú takzvané prípravné kaplnky. Ďalším objektom je Dolný kostol. Následne sa vystupuje ľavou stranou k Strednému kostolu. Ďalej kaplnky pokračujú znova ľavou stranou až k Hornému kostolu. Táto časť Kalvárie približuje umučenie Ježiša Krista. Za Horným kostolom sa nachádza kaplnka Božieho hrobu. Kaplnky pokračujú pravou stranou kopca smerom dole popri Strednom kostole. Je ich sedem a znázorňujú sedem bolestí Panny Márie. Posledná kaplnka sa nachádza v blízkosti Dolného kostola a záverečný objekt je kríž so sochou Sedembolestnej Panny Márie nad Dolným kostolom,“ informuje jej správa na svojej oficiálnej webovej stránke.

4.jpg Zdroj: www.kalvaria.org

3.jpg Zdroj: www.kalvaria.org

Kalvária bola po svojom vybudovaní centrom aktívneho náboženského života. Medzičasom niektoré objekty podstupovali potrebné opravy a obnovy. Vojenský front, ktorý tadeto v roku 1945 prechádzal, spôsobil rozsiahle škody. Od roku 1948 sa začali púte regulovať štátom, ani to však neodradilo pravidelných návštevníkov a veriacich. V roku 1951 však bola kalvária znárodnená komunistickým režimom a od toho roku evidujeme aj jej postupné chátranie.

5.jpg Zdroj: www.kalvaria.org

6.jpg Zdroj: www.kalvaria.org

„Tento nepriaznivý stav podnietil niekoľkých aktivistov zo Spolku Banskej Štiavnice´91 a Slovenského skautingu zasadiť sa o zvrátenie trendu postupného zániku tejto pamiatky, na čo upozornili v roku 2007 iniciatívou o jej zapísanie na zoznam sto najohrozenejších pamiatok sveta. Táto skutočnosť pritiahla záujem verejnosti a pomohla obnoviť fungovanie Kalvárskeho fondu. Jeho snahou je komplexná obnova poškodených objektov a návrat náboženského i kultúrneho života.

7.jpg Zdroj: www.kalvaria.org

Na celom komplexe je kúzelná práve jeho harmónia s prírodou, do ktorej bol tak starostlivo a jemne zakomponovaný. Určite ho na svojich potulkách Banskou Štiavnicou nevynechajte. Obdarí vás pokojom a možno tu nájdete viac, ako by ste čakali.

Pri predstavovaní Banskoštiavnickej kalvárie sme využili aj informácie z týchto zdrojov: 1000 cirkevných pamiatok Slovenska (Ján Lacika), www.kalvaria.org


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Koľko metrov má najvyššia veža a prečo má jeden chrlič tvár ženy? Spoznajte tajomstvá Dómu svätej Alžbety v Košiciach
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť