Piatok 26. 07. 2024 08:54:14 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Ústavný súd pozastavil niektoré paragrafy Trestného zákona, týkajúce sa trestných sadzieb a premlčania. Čo bude so Špeciálnou prokuratúrou?

KOŠICE/ Ústavný súd údajne pozastavil niektoré paragrafy novely Trestného zákona. Rozhodnutie údajne doručuje dotknutým stranám. Dotknuté paragrafy sa mali týkať znižovania trestných sadzieb, či premlčacích lehôt. Nie však rušenia Špeciálnej prokuratúry.

Michal Filek|28. február 2024|20:15:04

Zdroj: TASR

Súvisiaci článok
Ústavný súd prijal podanie prezidentky k Trestnému zákonu v pondelok večer
Čítajte viac >

Podľa novely Trestného zákona by mala Špeciálna prokuratúra zaniknúť 20. marca. Rozhodnutie o pozastavení účinnosti sa však, podľa informácií, ktoré publikoval denník SME, tejto časti novely Trestného zákona netýka.

Naopak, pozastavené majú byť paragrafy týkajúce sa znižovania trestných sadzieb a premlčacích lehôt.

Ako uvádza SME, paragrafy majú mať zatiaľ len pozastavenú účinnosť. Ústavný súd tak o ich súlade s ústavou zatiaľ nerozhodol. O prípadnej protiústavnosti paragrafov bude súd ešte len rozhodovať.

Televízia Markíza zase uvádza, že výhrady, ktoré mal voči novele prezidentský palác, prijal Ústavný súd na ďalšie konanie.

Rozhodol tak expresne rýchlo, keďže jeho rozhodnutie musí byť publikované v zbierke zákonov do účinnosti novely, teda do 15. marca.

Podania na Ústavný súd v súvislosti s novelou Trestného zákona podala nielen prezidentka, ale tiež opozičný poslanci. Ten spojil všetky podania do jedného konania.


Súvisiaci článok
Fico v reakcii na prezidentku vidí ďalších tisíc dôvodov pre novelu Trestného zákona
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť