Sobota 27. 07. 2024 08:06:03 | Meniny má Božena

Je teplo a medvede sa prebúdzajú. Žena od Žiliny odfotila celú rodinku. Dávajte si pozor!

VIŠŇOVÉ/SLOVENSKO/ Koniec zimy, ktorý v našich končinách nastal tento rok mimoriadne skoro, každoročne prebúdza medvede zo zimného spánku. Vďaka nezvyčajne teplému počasiu videli viacerí ľudia v okolí Žiliny medvede už vo februári. Žena, ktorá ich dokonca odfotila, varuje: „Dávajte si pozor!“

Michal Filek|28. február 2024|12:00:06

Zdroj: Facebook/Višňové aktuál

Súvisiaci článok
Po medveďovi objavili v Tatrách už aj upytliačenú vydru. Strelcovi na sociálnej sieti ľudia skôr gratulovali
Čítajte viac >

„Dávajte si pozor pri prechádzkach smerom na Stráňavy, Rosinu a Trnové. Pekné počasie láka na prechádzky kadekoho,“ napísala k fotke, ktorá je údajne z fotopasce z februára tohto roku, Višňovčanka Eva. Uverejnila ju na Facebooku Višňové aktuálne.

Fotopasca bola, podľa Evy, nastražená smerom z Višňového na Stráňavy. „Ale táto mamina s mláďatami sa zdržuje v oblasti medzi týmito dedinami,“ dodala.

Podľa internetovej stránky medvede.sk, sa mláďatá medveďa rodia v januári až februári v brlohu. Pri narodení vážia len okolo 400 g a sú veľké asi ako morské prasiatka.

Von z brlhu vychádzajú mladé až po troch mesiacoch. Je teda zjavné, že tieto mláďatá sú narodené minulú zimu, teda pred rokom.

Zimný spánok, tzv. hibernácia, trvá u medveďov od novembra do marca. V prípade teplého počasia sa však môže skončiť aj skôr. Ako tento rok.

Podľa RTVS medvedie stopy už spozorovali aj v obci Poniky pri Banskej Bystrici. Turisti by preto mali byť v prírode opatrní.


Súvisiaci článok
VIDEO Na hrebeni veľkých šeliem v lete dominovali medvede
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť