Piatok 26. 07. 2024 21:03:36 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Strážcovia si opäť posvietili na nelegálne výruby stromov v Tatranskom národnom parku. Opakujú sa už niekoľko rokov

VYSOKÉ TATRY/ Spoločne s kolegami z ochranných obvodov sa strážcovia národného parku v uplynulých dňoch zamerali na nelegálne výruby stromov. Lesné porasty v kontrolovanom území sa nachádzajú v blízkosti rómskych osád. Problémové sú najmä zimné mesiace, kedy mizne dreva viac a škody sú značnejšie.

Lenka Ménová|27. február 2024|12:28:14

Zdroj: FB Tatranský národný park

Súvisiaci článok
Prešovské stredné školy majú možnosť zatraktívniť si školské prostredie
Čítajte viac >

Obce Mlynčeky a Stráne pod Tatrami patria do okresu Kežmarok. V rómskej osade tam žije vyše 2000 rómov, ktorí tvoria vyše 93 % obyvateľov obce Stráne pod Tatrami. Miestni obyvatelia sa domnievajú, že za nelegálny výrub sú zodpovední práve osadníci, ktorí sa potrebujú ochrániť pred zimou. Záťahy na ilegálnych „drevorubačov“ sú časté, hrozia im pokuty, no napriek tomu sa tento problém pravidelne opakuje.

Vplyvom častých nájazdov sa prevažne borovicový les mení na nepoznanie. Takmer v každom strome je výrazná stopa po sekere a hrozí, že stromy, ktoré ešte ostali stáť, vyschnú. Kompetentným neostáva iné, len posilniť kontroly na tých, ktorí nevyužívajú legálne spôsoby, ako sa dostať k palivovému drevu. Na nákup dreva, žiaľ, mnohí nemajú dostatok finančných prostriedkov.

Polícia počas dvoch dní prichytila priamo pri čine 19 porušovateľov zákona, pričom zabavila aj niekoľko sekier. Kontroly nekončia, budú pokračovať aj naďalej. Problémom je, že narušiteľmi sú častokrát osoby, na ktoré sa ešte nevzťahuje trestnoprávna zodpovednosť, preto poradiť si s týmto problémom bude naozaj tvrdý oriešok. Polícia zároveň pripomína, že výruby stromov a krov sú upravené zákonom a nemožno ich svojvoľne vykonávať.

„Pôvodný prevažne borovicový les sa pod ich nájazdmi mení na nepoznanie. Množstvo stromov už evidentne skončilo v pieckach a tie, ktoré ostali stáť, majú svoje dni zrátané. Skoro v každom je stopa po sekere, takže hrozí, že poškodené stromy postupne vyschnú,“ uvádza Správa TANAP-u.

Problém nelegálnych výrubov trvá už niekoľko rokov a tento problém je z logických dôvodov viditeľnejší predovšetkým v zimných mesiacoch. Trvalé zlepšenie situácie v lese sa zatiaľ nepodarilo dosiahnuť. Najčastejšie sa z lesných porastov TANAPu v malých množstvách počas celého roka stráca haluzina, smrek, borovica, breza i jelša. Stromy sú zväčša vyrúbané a posekané na štiepky. Často po nich zostávajú pne a zvyšky korunných častí.

TANAP je najstarším národným parkom Slovenska. Člení sa na Východné (Vysoké a Belianske) a Západné Tatry. Rozprestiera sa na území Žilinského (Tvrdošín, Liptovský Mikuláš) a Prešovského (Poprad, Kežmarok) kraja. Územie parku slúži na podporu rekreácie, športu, poznávania, liečby a turistiky. Ročne ho navštívi bezmála 3,5 mil. návštevníkov a turistické chodníky majú dĺžku cca 600 km.

Zdroj: FB Tatranský národný park
Zdroj: FB Tatranský národný park
Zdroj: FB Tatranský národný park
Zdroj: FB Tatranský národný park
Zdroj: FB Tatranský národný park

Súvisiaci článok
Na slovíčko s Evou Turákovou, riaditeľkou školy AutistiPrešov a držiteľkou Krištáľového krídla v kategórii Filantropia za rok 2022
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť