Sobota 27. 07. 2024 09:08:33 | Meniny má Božena

VIDEO Natáčanie filmu o bossovi slovenského podsvetia Mikulášovi Černákovi sledovali Banskobystričania priamo na ulici

BANSKÁ BYSTRICA/ V nedeľu 25. februára sa pred Národným domom v Banskej Bystrici natáčala scéna z pripravovaného filmu o bossovi slovenského podsvetia Mikulášovi Černákovi. Film s názvom "Miki" režíruje úspešný režisér Jakub Kroner.

Andrea Chudová|27. február 2024|10:00:06

Zdroj: Facebook / Historia Mafie na Slovensku a Scéna s ohňostrojom na Národnej ulici v Banskej Bystrici. Zdroj: Andrea Chudová

Súvisiaci článok
Uplynulo 128 rokov od narodenia výborného spisovateľa, ale aj arizátora, Jozefa Cígera Hronského
Čítajte viac >

Cez víkend 24. až 25. februára patril Národný dom v Banskej Bystrici filmárom a hercom pripravovaného filmu Miki, ktorý by mal mať premiéru v auguste tohto roka.

V hlavnej úlohe sa predstaví Milan Ondrík, Mikiho bratom bude Michal Kubovčík, ich mama Anna Javorková a Mikiho manželka Rebeka Poláková. Ďalšie postavy stvárnia herci ako Dušan Cinkota, Gregor Hološka, Martin Nahálka, Petra Vajdová, Ivan Vojtek, Juraj Loj, Jakub Kuka, Miro Beňuš, Matěj Hádek či Marek Fučík.

2FgktkpTURBXy81ZWZlM2Q4NTBlOGJiNDBiZTI0MjMxNmQ3NGM4OWJiOS5qcGeRlQLNB9AAwsM.jpg Milan Ondrík ako Mikuláš Černák. Zdroj: Joseph Marčinský/PubRes

Scenár napísal v Čechách aj na Slovensku oceňovaný scenárista Miro Šifra. Napísaniu scenára predchádzala štúdia všetkých dostupných materiálov aj osobné stretnutia priamo s Mikulášom Černákom v Leopoldovskom väzení. "Nechcel som budovať kult jeho osobnosti, ani jeho činy ospravedlňovať. Pristupoval som však k nemu bez predsudkov – chcel som totiž pochopiť, čo jeho príbeh hovorí o Slovensku, v ktorom som vyrastal aj ja sám,“ opisuje scenárista Miro Šifra.

Kto bol Mikuláš Černák?

Mikuláš Černák, označovaný za bossa bossov, je od konca roka 1997 za mrežami. Dostal doživotie za viacero vrážd. Trest si odpykáva v Leopoldovskej väznici s najvyšším stupňom stráženia.

Bývalý šéf banskobystrického podsvetia mnoho rokov odmietal hovoriť o svojich zločinoch, ale pred niekoľkými rokmi sa rozhodol prelomiť mlčanie. Postupne odhaľuje pozadie niekoľkých závažných zločinov, do ktorých boli zapojení aj ďalší ľudia.

V roku 2023 si doživotne odsúdený Černák odsedel vo väzení 25 rokov. V praxi tak dosiahol hranicu, po ktorej mohol požiadať o podmienečné prepustenie. On však tak zatiaľ nespravil.

Ohňostroj v Národnej ulici

Natáčanie scény do pripravovaného filmu si prišli v nedeľu večer na Národnú ulicu pozrieť aj okoloidúci. Išlo o scénu, kde skupina mafiánov sledovala ohňostroj. Ten simuloval reflektor, ktorý v nepravidelných intervaloch blikal vo fialových farbách nad skupinou.

IMG_8299.JPG Štábu neprialo počasie, no úspešne zvládli natočiť scénu aj v daždi. Zdroj: Andrea Chudová

IMG_8300.JPG


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Baňa Starovšechsvätých, slovenská učebnica baníctva
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť