Sobota 27. 07. 2024 07:14:04 | Meniny má Božena

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Baňa Starovšechsvätých, slovenská učebnica baníctva

HODRUŠA-HÁMRE/ Naše dnešné cesty povedú do Banskobystrického kraja, konkrétne do obce Hodruša-Hámre. Obec sa nachádza v Štiavnických vrchoch a síce oplýva mnohými prírodnými krásami, nás bude zaujímať jej história. Rovnako ako okolité obce, aj táto má minulosť spojenú s baníctvom a s pôvodným spracovaním rúd. Vydajte sa dnes s nami preskúmať baňu, ktorá sa na území tejto obce nachádza- Baňu Starovšechsvätých.

Alžbeta Mareková|25. február 2024|13:00:06

Zdroj: Facebook/ Baňa Starovšechsvätých - Banská a geologická expozícia - Hodruša

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Hudobná sieň, sintrové vodopády aj netopiere, to všetko ponúka Belianska jaskyňa
Čítajte viac >

Ak chcete spoznať históriu banského remesla na Slovensku, mali by ste začať práve tu. Zlato-strieborná Baňa Starovšechsvätých je pravdepodobne najstaršou baňou v Hodruši. Podzemie je prevŕtané desiatkami chodieb, komínov a šácht, ktorými baníci vynášali drahocennú rudu na zemský povrch. Pre veľké množstvo pozoruhodností si baňa dokonca vyslúžila prezývku „učebnica baníctva“.

1.jpg Zdroj: Facebook/ Baňa Starovšechsvätých - Banská a geologická expozícia - Hodruša

1a.jpg Zdroj: Facebook/ Baňa Starovšechsvätých - Banská a geologická expozícia - Hodruša

O dávnych dejinách bane svedčia zostatky keramických kahancov a mnohé ďalšie historické predmety, ktoré sa v bani našli. Prvá písomná zmienka o bani pochádza z roku 1378 a v stene kresanice sa našiel aj vytesaný rok 1510.

2.jpg Zdroj: Facebook/ Baňa Starovšechsvätých - Banská a geologická expozícia - Hodruša

„Predmetom ťažobnej činnosti tu bola jednak samotná rudná žila Všechsvätých, tektonicky výrazne rozčlenená na viacero samostatných blokov, ktoré mali samostatné názvy: Jozef žila, Východná žila, Erzsinken žila, Wasserbruch žila, Všechsvätých žila, Podložná žila, tiež však viaceré nadložné a podložné žily. Kremitá žilovina obsahovala zlato-striebornú rudu viazanú najmä na minerály argentit, pyrargirit a proustit. Baňou Starovšechsvätých bola otvorená a dobývaná východná časť ložiska – žily Všechsvätých. Jej západná časť bola dobývaná samostatne baňou Novovšechsvätých, z povrchu otvorenou štôlňami Ignác, Kajetán a Hodrušskou dedičnou štôlňou,“ uvádza prevádzka bane na svojej oficiálnej webovej stránke.

4.jpg Zdroj: Facebook/ Baňa Starovšechsvätých - Banská a geologická expozícia - Hodruša

5.jpg Zdroj: Facebook/ Baňa Starovšechsvätých - Banská a geologická expozícia - Hodruša

Návštevníci bane sa môžu tešiť aj na prehliadku historických nástrojov baníkov, ktoré sú tiež súčasťou expozície. Ochotní sprievodcovia vás radi prevedú tajuplnými banskými dejinami a v letných mesiacoch si môžete vyskúšať aj ryžovanie zlata. Ak sa chystáte na prehliadku bane, objednajte sa aspoň deň vopred. Baňa Starovšechsvätých patrí do Hornohodrušského banského závodu, ktorý je súčasťou zoznamu UNESCO.

6.jpg Zdroj: Facebook/ Baňa Starovšechsvätých - Banská a geologická expozícia - Hodruša

7.jpg Zdroj: Facebook/ Baňa Starovšechsvätých - Banská a geologická expozícia - Hodruša

Pri predstavovaní Bane Starovšechsvätých sme využili aj informácie z týchto zdrojov: www.hodrusa-hamre.sk, www.hodrusskehlbiny.sk


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Nová krížová cesta v Strečne očarí výhľadmi aj svojím príbehom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť