Sobota 27. 07. 2024 04:50:45 | Meniny má Božena

SRDCOM Z DEDINY: Vedeli ste, že na Slovensku máme unikátny Bocianopolis? Poďte s nami spoznať Zemplínske Hradište!

ZEMPLÍNSKE HRADIŠTE/ Okrem milých ľudí má táto obec aj iných, nie celkom obyčajných obyvateľov. Spokojne v obci prečkajú leto a v zimných mesiacoch vymenia náš kraj za horúcu Afriku. Zemplínske Hradište sa môže pochváliť najväčšou kolóniou bociana bieleho na Slovensku. Poďte dnes s nami spoznať túto neobyčajnú dedinku!

Alžbeta Mareková|27. február 2024|15:00:06

Zdroj: www.zemplinskehradiste.sk

Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Šarm historickej architektúry obklopený pôvabnou prírodou. Spoznajte Plavecký Peter!
Čítajte viac >

Nájdeme ju na potulkách rovinatými diaľkami Východoslovenskej nížiny. Naši predkovia v roku 1328 toto územie nazývali „Hradischa“, história týchto miest však siaha omnoho ďalej.

„Najstaršie nálezy v chotári obce sú z mladšej doby kamennej a patria roľníckemu ľudu, ktorý bol nositeľom bukovohorskej kultúry (4700 - 4000 pred našim letopočtom). Sídlisko roľnícko-pastierskeho ľudu a ich kultúry s kanelovanou keramikou sa nachádza v polohe Várdomb. V tejto lokalite boli zistené aj archeologické pamiatky otomanskej kultúry z doby bronzovej,“ uvádza obec na svojej webovej stránke.

1.jpg Zdroj: www.zemplinskehradiste.sk

Poďme ale naspäť do nášho letopočtu. Najstaršia písomná zmienka o obci podchádza z roku 1328 a predpokladá sa, že dedinka vznikla pri opevnenom hradisku už v 11. storočí. Vpád krymských Tatárov v roku 1566 zapríčinil spustošenie obce, avšak v roku 1600 mala podľa dostupných zdrojov obec dvadsaťpäť obývaných domov.

V prvej polovici 17. storočia tu žila vrstva slobodných vojakov, neskôr došlo k rozmachu chovu dobytka a oviec. Ako uvádza obec na svojom webe, v roku 1644 bolo v obci už 948 oviec, 168 volov, 138 kráv, 10 koňov, 113 kusov mladého dobytka, 294 ošípaných a 108 včelstiev. Okrem chovu dobytka sa obyvatelia obce venovali aj rybolovu. Hoci by sa zdalo, že obec prosperovala, postupne upadala a začiatkom 18. storočia bola úplne zruinovaná.

2.jpg Zdroj: www.zemplinskehradiste.sk

„Ruthénska kolonizácia mala značný vplyv na doosídľovanie obce zničenej a vyľudnenej počas protihabsburských povstaní. Po roku 1720 prichádza na trebišovské panstvo hlavný prúd prisťahovalcov. Počas kolonizácie bola v Zemplínskom Hradišti rozšírená konfesijná príslušnosť k východnej cirkvi. Kolonizácia výrazne urýchlila rast počtu obyvateľstva obce v 18. storočí,“ uvádza obec. Koncom 18. storočia bol vybudovaný aj tunajší chrám východnej cirkvi.

Po vzniku Prvej Česko-slovenskej republiky sa stala hlavnou témou pozemková reforma. Slovenské zvesti v roku 1937 informovali, že obyvatelia obce Zemplínske Hradište sú zadlžení a zažívajú biedu. Ďalšou náročnou skúškou bola druhá svetová vojna, ktorá nepriaznivo poznačila životy všetkých obyvateľov obce.

3.jpg Zdroj: www.zemplinskehradiste.sk

V súčasnosti je obec známa aj pod prezývkou „Bocianopolis“. Zvlášť pre ornitológov je obec legendárnym miestom a pravidelne sem prichádzajú skúmať a pozorovať hniezdiace páry bocianov a ich mláďatá. Bociany prilietajú pravidelne v polovici marca, akurát včas aby zvestovali príchod jari. Zdržia sa u nás ani nie do konca augusta. Zimu zvyknú prečkať v teplých krajinách, niektoré pri Africkom Níle, iné sa vydajú ešte južnejšie, až do Kápskeho mesta.

4.jpg Zdroj: www.zemplinskehradiste.sk

Otázky o súčasnom stave obce, ale aj o jej plánoch do budúcna, zodpovedal pre redakciu SP21 starosta obce Zemplínske Hradište, Ján Oláh.

Ako by ste zhodnotili aktuálny stav obce?

  • Obec v súčasnosti žije normálnym spoločensko- politickým životom, radosťami, problémami, ktoré prináša terajšia hektická doba. Aj napriek všetkému sa snaží riešiť požiadavky hlavne občanov obce ako aj jej samotný rozvoj. Prebiehajú rekonštrukcie obecných chodníkov, opravy obecných budov a podobne. Financie sa snaží získavať cez aktuálne výzvy do ktorých sa zapája. Žije samozrejme aj kultúrnym životom a organizuje aj kultúrne podujatia ako napríklad: novoročný ohňostroj, fašiangovú zabíjačku, stavanie mája, deň detí, turnaj vo varení pasuľovice, Mikuláš a iné.

5.jpg Zdroj: www.zemplinskehradiste.sk

Aká je vízia obce do budúcna?

  • V budúcnosti máme určite v pláne vytvoriť kapacitu stavebných pozemkov pre mladé rodiny, nakoľko evidujeme veľký záujem o výstavby rodinných domov. Na stole je aj rozšírenie inžinierskych sietí. Ďalej chceme vytvoriť nové sídliská a rozšíriť občiansku vybavenosť. V roku 2024 je plánovaná výstavba cyklotrasy po brehu rieky Trnávka , Trebišov – Zemplínske Hradište.

6.jpg Zdroj: www.zemplinskehradiste.sk

Ak by k Vám prišiel turista, čo by ste mu odporučili v obci navštíviť?

Pri návšteve turistov by sme upozornili na našich bocianov, ktoré našu obec v počte miest už v minulosti presiahli. Medzi kráse našej obce patrí aj Farský chrám nanebovstúpenia Pána. Jedná sa o Barokovo-klasicistický kostol, ktorý bol postavený v roku 1796.

7.jpg Zdroj: www.zemplinskehradiste.sk

Región Zemplín oplýva šírymi a úrodnými stráňami, lužnými lesmi, vinohradmi i tienistými zákutiami hôr. Nechajte sa presvedčiť na potulky ním a určite neobíďte ani Zemplínske Hradište. Pohľad na najväčšiu kolóniu bociana bieleho na Slovensku sa vám predsa len tak hocikde inde nenaskytne.

Pri predstavovaní obce sme vychádzali z oficiálnej stránky obce Zemplínske Hradište


Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Idylický maják a výhľad na vlnky Malého Dunaja, aj to vás čaká v obci Zálesie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť