Sobota 27. 07. 2024 09:13:59 | Meniny má Božena

V Prešovskom kraji opravia cesty, aj cyklochodníky, na slovensko-poľskom pohraničí

PREŠOVSKÝ KRAJ/ Program cezhraničnej spolupráce Interreg Poľsko-Slovensko prináša ďalšie možnosti na realizácie projektov. Hlavným cieľom programu je rozvoj kultúry, cestovného ruchu, dopravy a zlepšenie spolupráce na oboch stranách slovensko-poľskej hranice. V rámci projektu opravia mnohé cesty, cyklochodníky na Slovensku, aj v Poľsku.

Lenka Ménová|27. február 2024|14:00:06

Zdroj: FB JUDr. Viliam Kall - primátor mesta Veľký Šariš

Súvisiaci článok
V Sabinove odovzdali zrekonštruovaný zimný štadión mesiac pred termínom
Čítajte viac >

Finančné prostriedky získa aj projekt „Lysá Poľana spája“

Projekt „Lysá Poľana spája“ získa finančné prostriedky z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške takmer 2 milióny eur. Tento projekt zahŕňa modernizáciu ciest v Poľsku a na Slovensku v celkovej dĺžke 4,76 km. V Poľsku sa zrekonštruuje vojvodská cesta 960 na úseku dlhom 3,26 km, ktorý spája Bukowinu Tatrzanskú s hraničným priechodom Lysá Poľana. Na slovenskej strane bude zmodernizovaná cesta III/3078 v dĺžke 1,5 km.

Aké benefity prinesie európske financovanie

Predovšetkým sa zvýši bezpečnosť cestnej premávky a komfort jazdy, znížia sa emisie z dopravy a uľahčí sa prístup k turistickým atrakciám na oboch stranách hranice. PSK patrí medzi oprávnené územia tohto programu, cez ktorý bude možné podporiť rozvojové projekty vo viacerých prioritách.

Program Interreg plánuje aj ďalšie výzvy

Interreg plánuje výzvy v oblastiach životného prostredia, kultúrneho a prírodného dedičstva, cestovného ruchu a dopravy v poľsko-slovenskom pohraničí. Projekt dokáže podporiť aj podnikateľské subjekty a v rozmedzí rokov 2021 - 2027 naň bolo vyčlenených takmer 130 miliónov eur.

Zdroj: FB Správa a údržba ciest PSK

Spišská Belá podala projekt týkajúci sa cykloinfraštruktúry

Aj mesto Spišská Belá podalo projekt pod názvom „Podpora dobudovania cykloinfraštruktúry v meste Spišská Belá“ v rámci priority č. 3 Tvorivé a turisticky atraktívne pohraničie. Partnerom projektu je poľské mesto Szczawnica. V rámci projektu plánujú v budúcom roku zorganizovať preteky na pumptracku pri Belianskom rybníku. Výsledok hodnotenia projektu by mal byť známy do konca júna 2024.

Ďalším cieľom je aj zvýšenie bezpečnosti obyvateľov slovensko-poľského pohraničia

Dôležitou úlohou je budovať a posilňovať cezhraničné partnerstvo v rámci krízového riadenia, záchranárstva a zlepšenia kvality života v pohraničí. Uvedené ciele sa budú dosahovať organizáciou taktických cvičení zameraných na konkrétne situácie, ako je napríklad lesný požiar, povodne, vyhľadávanie stratených osôb, prvá pomoc a pod.

Dobrovoľní hasiči zo Spišskej Belej by mali v rámci projektu získať materiálno-technické vybavenie (terénne zásahové vozidlo, nafukovací stan, AED prístroj, dron a ďalšie vybavenie) v celkovej hodnote takmer 59 tisíc eur.

Aj projektový tím z Veľkého Šariša pripravil a riešil 3 podané projekty

Projekty s rozpočtom takmer 214 tisíc eur sú zamerané na cezhraničnú spoluprácu, cestovný ruch a spoločné kultúrne aktivity. Prvý projekt, kde je partnerom mesto Lesko, nesie názov „Karpatské hrady – po stopách karpatských hradov a pevností“. Vedúcim partnerom v druhom projekte je mesto Zagórz a názov projektu je „Spoločná história – spoločná budúcnosť. Krajčírske dielne a dobová módna prehliadka“. Partnerom tretieho projektu je mesto Grybów a názov projektu je „Chrániť pred zabudnutím – hraničná kultúra: od Grybowa po Veľký Šariš“.

Dôležitým aspektom projektov je predovšetkým rozvoj cezhraničnej spolupráce a budovanie pozitívnych vzťahov medzi regiónmi. Umožní výmenu skúseností a vedomostí medzi partnermi z Poľska a zo Slovenska, vzájomné poznanie a pochopenie kultúry a tradícií v týchto regiónoch. Posilňuje sa cezhraničná spolupráca a budujú sa dobré vzťahy medzi štátmi.


Súvisiaci článok
Projekt Flopres rieši prevenciu bleskových povodní
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť