Sobota 27. 07. 2024 04:59:01 | Meniny má Božena

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Michalská veža, panoramatické výhľady s nádychom histórie

BRATISLAVA/ Bratislava, naše hlavné mesto, je z roka na rok atraktívnejšou destináciou pre turistov i domácich. Má moderné prvky európskych miest a závideniahodné historické centrum. Dominanta mesta, hrad so štyrmi vežičkami, dotvára jej estetickú kulisu a zurčiaci Dunaj vyzýva na obdivuhodné pohľady.

Alžbeta Mareková|24. február 2024|15:00:06

Zdroj: Facebook/ Múzeum mesta Bratislavy

Súvisiaci článok
Národný park Slovenský kras predstavuje novinky
Čítajte viac >

Ak plánujete výlet do našej slovenskej metropoly, určite si naň vyhraďte dostatok času. Bratislava vie prekvapiť svojou ponukou pamätihodností, ale aj moderných výstav či galérií. My sa dnes vydáme do jej srdca, historického centra. Nachádza sa v mestskej časti Staré mesto a je vyhľadávaným cieľom turistov.

Facebook Múzeum mesta Bratislavy 3.jpg Zdroj: Facebook/ Múzeum mesta Bratislavy

„Na území mestskej časti je väčšina bratislavských kultúrnych pamiatok - počnúc Bratislavským hradom týčiacim sa nad Dunajom - neoficiálnym logom nielen mesta, ale celého Slovenska, cez gotický Dóm svätého Martina, Michalskú vežu, pod ktorou sa začína turistami i Bratislavčanmi vyhľadávané Korzo, až po pôvodné i nové Slovenské národné divadlo či prekrásnu Medickú záhradu. Sídlo tu má parlament, prezident i úrad vlády. Na území Starého Mesta je denne viac zamestnancov ako obyvateľov mestskej časti, čo kladie vysoké nároky na spravovanie územia,“ informuje Staré mesto na svojej webovej stránke.

Bratislavské mestské opevnenie malo v 14. storočí štyri vstupné brány, zachovala sa iba jedna- Michalská brána. Michalská veža má v súčasnosti 51 metrov a bola pomenovaná podľa kostola svätého Michala. Kostol bol zničený v 16. storočí pri vpáde tureckej armády, veža však zotrvala a bola nadstavovaná, svoj konečný vzhľad nadobudla až v 18. storočí.

Facebook Múzeum mesta Bratislavy 1.jpg Zdroj: Facebook/ Múzeum mesta Bratislavy

Ikonická socha svätého Michala bojujúceho s drakom je dielom Petra Ellera, bratislavského majstra. V uplynulých rokoch prešla rozsiahlou rekonštrukciou, nakoľko jej nosné prvky pod vplyvom času a počasia skorodovali. Zaujímavá bola aj časová schránka uložená v hlave sochy. Malá medená krabička v sebe ukrývala tajomstvá staré 175 rokov. Obsahovala platidlá svojej doby, relikvie deviatich svätcov, rôzne písomnosti, ale aj prosbu o modlitbu za duše našich predkov z roku 1758.

Pri návšteve veže určite nezostaňte len na zemi. Skvostné výhľady, ktoré vám ponúkne, stoja za prechádzku po schodoch. Okrem toho na vás vo vnútri čaká aj zaujímavá výstava Bratislavského múzea.

Facebook Múzeum mesta Bratislavy 2.jpg Zdroj: Facebook/ Múzeum mesta Bratislavy

„Dočasná výstava Michalská veža po rekonštrukcii rešpektuje chronológiu vývoja veže, pričom najstaršie etapy sú prezentované v jej najnižšej a najstaršej časti. Stúpanie nahor je analógiou prechodu jednotlivými etapami vývoja veže až k súčasnosti. Výstava približuje vybrané témy z dejín veže: stavebný vývoj veže a barbakánu, sochu Archanjela Michala s časovou schránkou, zvony, vežové hodiny a cibuľovitú strechu. Samostatnou kapitolou je téma obnovy tejto pamiatky,“ uvádza múzeum Bratislava na svojej webovej stránke.

Po prehliadke Michalskej veže sa nikam neponáhľajte, len o pár krokov ďalej totiž nájdete najužší dom v Bratislave, ktorého šírka je iba 130 centimetrov. Za zmienku určite stojí aj nultý kilometer, ktorý zobrazuje vzdialenosť Bratislavy od známych svetových metropol.

Pri tvorbe článku sme využili informácie z nasledujúcich zdrojov: www.staremesto.sk, www.muzeumbratislava.sk


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Za orlojom nemusíte cestovať do Prahy, jeden nájdete aj v Starej Bystrici
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť