Sobota 27. 07. 2024 05:08:09 | Meniny má Božena

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Hudobná sieň, sintrové vodopády aj netopiere, to všetko ponúka Belianska jaskyňa

VYSOKÉ TATRY/ Majestátne štíty hôr, lesklé hladiny hlbokých jazier a tiché lesné cestičky, to nie je ani zďaleka to jediné, čím sa môže Slovensko pýšiť. Aj svet pod našimi nohami je ozajstný klenot a robí našu krajinu ešte výnimočnejšou. Jaskynné systémy sú rozsiahle a unikátne. Podľa Správy slovenských jaskýň je na Slovensku zo viac ako sedemtisíc jaskýň verejne prístupných iba trinásť. Ich ochotní sprievodcovia však svojim návštevníkom radi predstavia tento „skrytý svet“. Vydajte sa s nami aj dnes na takúto nezvyčajnú návštevu a poďte spoznať Beliansku jaskyňu!

Alžbeta Mareková|18. február 2024|09:00:06

Zdroj: Facebook/ Správa slovenských jaskýň, P. Staník

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: V Rožňave zrekonštruovali galériu Baníckeho múzea
Čítajte viac >

Mnoho domácich a turistov chodí do Tatier iba kvôli kopcom- a to je veľká škoda. Za jedinečnými výhľadmi sa totiž nemusíte šplhať na nedosiahnuteľné štíty. Stačí zájsť hlbšie do podzemia. Beliansku jaskyňu nájdete blízko obce Tatranská Kotlina, leží na svahu Kobylieho vrchu. Patrí jej hneď niekoľko superlatívov, je jednou z našich najnavštevovanejších jaskýň a zároveň jedinou jaskyňou vo Vysokých Tatrách.

1 FOTO TASR - Oliver Ondráš.jpg Zdroj: Archív TASR, Oliver Ondráš

Ak sa rozhodnete zažiť toto dobrodružstvo, určite sa poriadne oblečte. Teplota v jaskyni sa pohybuje medzi piatimi až šiestimi stupňami nad nulou. Vzhľadom na to, že návštevníci pobudnú v jaskyni priemerne sedemdesiat minút, je vhodné oblečenie úplná nutnosť. Voľte aj pevnú obuv, čaká vás trasa dlhá 1370 metrov. Fyzická kondícia tiež nie je zanedbateľná. Rátať by ste mali s prevýšením 125 metrov a zdolávať budete až 874 schodov.

2 FOTO TASR - Oliver Ondráš.jpg Zdroj: Archív TASR, Oliver Ondráš

Zlatokopi a lovci pokladov jaskyňu poznali už v 18. storočí, zanechali v nej po sebe aj pamiatku, mená a dátumy na stenách. Prví známi objavitelia sa do jaskyne dostali v roku 1881. Boli to Július Husz a Johan Britz, zásluhy na ďalších objavoch však majú aj B. Kaltstein a I. Verbovský. Za zmienku určite stojí aj fakt, že jaskyňa bola elektricky osvetlená už v roku 1896. V 50-tych rokoch minulého storočia sa v jaskyni vykonávali rozsiahle rekonštrukčné práce. Turisti ju nevyhľadávajú iba kvôli dobrodružstvu, posledné roky sa využíva aj na ozdravovacie speleoklimatické pobyty.

3 Facebook Správa slovenských jaskýň P. Staník.jpg Zdroj: Facebook/ Správa slovenských jaskýň, P. Staník

Kto by si myslel že ho v jaskyni budú čakať iba pusté chodby, mýlil by sa. „V jaskyni sa zistilo 7 druhov netopierov. Dominantný je netopier obyčajný. Zriedkavejšie sa vyskytujú netopier fúzatý, netopier Brandtov a netopier brvitý.“ Informuje Správa slovenských jaskýň na svojom webe. Návštevníkov zaujmú aj sintrové vodopády, pagodovité stalagmity, jazierka a mnohé ďalšie formy jaskynnej výzdoby. Mimoriadna je aj Hudobná sieň, ktorej príznačné pomenovanie vyplynulo zo zvukov kvapiek vody, dopadajúcich na hladinu jazierka. „V tejto sieni sa pre jej výborné akustické podmienky organizovali hudobné koncerty reprodukovanej klasickej hudby.“ dodáva Správa slovenských jaskýň na svojom webe.

4 FOTO TASR - Oliver Ondráš.jpg Zdroj: Archív TASR, Oliver Ondráš

Či už hľadáte nevšedné zážitky alebo chcete absolvovať speleoklimatický pobyt zo zdravotných dôvodov, Belianska jaskyňa by nemala ujsť vašej pozornosti. Je plnohodnotným dôvodom k návšteve Vysokých Tatier a jej čarovné okolie dodá tú pravú atmosféru nezabudnuteľného výletu.

Pri predstavovaní Belianskej jaskyne sme využili aj informácie z oficiálnej stránky Správy slovenských jaskýň


Súvisiaci článok
V Košiciach vznikne pamätník, aký na Slovensku ešte nie je
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť