Sobota 27. 07. 2024 07:57:48 | Meniny má Božena

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Fiľakovský hrad, niekdajšia perla Uhorska

FIĽAKOVO/ Pri potulkách Banskobystrickým krajom je aj víkend krátke obdobie na obzretie množstva prírodných krás a kultúrnych pamiatok. Nemali by ste však vynechať Fiľakovo. Určite vás zaujme Kláštor františkánov alebo Kaštieľ Berchtoldovcov, v ktorom sa dnes nachádza gymnázium. Pravý šperk mesta sa ale vypína nad ním, ako tichý pozorovateľ skrývajúci mnoho tajomstiev. Poďte s nami dnes spoznať Fiľakovský hrad!

Alžbeta Mareková|11. február 2024|14:00:09

Zdroj: Facebook/ Hradné múzeum vo Fiľakove - Füleki Vármúzeum

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Beckovský hrad, povesťami opradený pamätník histórie
Čítajte viac >

Prvé zmienky z roku 1242 o hrade hovoria, že odolal nájazdu Mongolov. Kamenný hrad bol postavený pravdepodobne v 12. storočí a výhodu mu poskytovala mimoriadna strategická poloha na skalnatom vrchu sopečného pôvodu. Hrad vystriedal viacerých majiteľov. Z listu z roku 1246 sa dozvedáme, že kráľ Belo IV. odobral hrad rytierovi Fulkovi, ktorý údajne na hrad lákal chudákov čo utekali pre Tatármi. Tých mal na hrade olúpiť a zabiť. Okrem toho sa dopustil ďalších priestupkov a kráľ ho odsúdil na nahý súboj s rytierom v brnení. Ten sa však nekonal, Fulko z väzenia ušiel a neskôr spáchal samovraždu.

1-Hradné múzeum vo Fiľakove - Füleki Vármúzeum.jpg Zdroj: Facebook/ Hradné múzeum vo Fiľakove - Füleki Vármúzeum

Hrad ďalej striedal majiteľov. V rokoch 1311 až 1321 ho vlastnil Matúš Čák Trenčiansky, v roku 1385 bol zmieňovaný ako kráľovský hrad. Desaťročia bol v rukách Peréniovcov, ktorých z hradu vyhnali až vojská Mateja Korvína v roku 1483. Ohrozenie zo strany Turkov neustále silnelo, preto hrad v roku 1551 podstúpil rozsiahlu prestavbu a dobudovalo sa aj mestské opevnenie. Ani to však nezabránilo útočníkom a v roku 1554 sa hrad dostal do rúk Turkom. Neopustili ho ďalších 39 rokov.

V roku 1593 cisárske vojská obliehali hrad a donútili Turkov ku kapitulácii, bol im umožnený voľný odchod z hradu. Odísť z hradu malo okolo dvetisícštyristo moslimov, pričom asi tristo z nich sa rozhodlo ostať v meste. Časté vojenské nepokoje a požiar si vyžiadali ďalšie stavebné zásahy a úpravy hradu. Osudným sa stal rok 1682, kedy k mestu opäť pritiahli kurucko-turecké vojská. Po náročnom obliehaní hrad dobyli a následne bol spolu s mestom zničený. Konzervácia hradných ruín sa uskutočňuje od roku 1972. V časti Bebekovej bašty je zriadená expozícia dejín hradu i mesta.

02-Hradné múzeum vo Fiľakove - Füleki Vármúzeum.jpg Zdroj: Facebook/ Hradné múzeum vo Fiľakove - Füleki Vármúzeum

Otázky o bežnom chode hradu, ale aj o nadchádzajúcich udalostiach pre redakciu SP21 zodpovedala Viktória Tittonová, riaditeľka Hradného múzea vo Fiľakove.

Ako vyzerá bežná starostlivosť o chod hradu? Koľko ľudí si vyžaduje?

  • Ráno sa hradná veža otvorí, vypne sa alarm. Kolegovia zapnú pokladňu, skontrolujú či fungujú kamery, v stálej expozícii sa zapnú monitory s 3D vizualizáciou hradu a videom o kultúrnych podujatiach múzea realizovaných na hradnom nádvorí. Otvoria sa aj protiletecké úkryty pod hradným kopcom, aby sa vetrali. Nakoľko sa aj tam nachádza expozícia, zamknú sa mreže pri vchodoch. Pri zakúpení vstupenky si návštevník môže pozrieť celý hradný areál, stálu expozíciu v Bebekovej bašte, interiér malej delovej bašty s drevenými hračkami a s informačnými panelmi o okolitých hradoch a zámkoch, archeochodník a remeselný domček na dolnom nádvorí hradu a protiletecké úkryty pod hradným kopcom. Počas dňa sa pravidelne kontrolujú smetné koše a areál hradu, či je všetko v poriadku. Po ukončení otváracej doby sa všetko zamkne, zapne sa alarm.

03- Hradné múzeum vo Fiľakove - Füleki Vármúzeum.jpg Zdroj: Facebook/ Hradné múzeum vo Fiľakove - Füleki Vármúzeum

Aká je vízia hradu do budúcna?

  • Na hrade sa pravidelne vykonávajú sanačné a rekonštrukčné práce financované z rôznych dotácií, z vlastného rozpočtu inštitúcie, respektíve z príspevku od zriaďovateľa. V posledných rokoch sa uskutočnila celková revitalizácia podhradia s novým parkoviskom a sociálnymi zariadeniami, obnovou poslednej zachovalej bašty mestského opevnenia, zastrešením malej delovej bašty na nádvorí a výmenou strešnej krytiny na Bebekovej bašte. Sprístupnili sa aj delové pozície stredného hradu, kde sa upravilo aj nádvorie a vymenilo drevené pódium. V najbližších rokoch sa plánuje sanácia horného hradu s najstaršou (Hajdúckou) vežou hradu a vybudovanie nezastrešenej vyhliadky v takzvanej hodinovej veži. Po naprojektovaní schodovej konštrukcie sa upravia aj schody vedúce z Perényiho veže na nádvorie stredného hradu. Plánov je veľa, okrem iných sa má vyčistiť aj druhá italská bašta na dolnom nádvorí, kde chceme uskutočniť aj archeologický výskum.

4-Hradné múzeum vo Fiľakove - Füleki Vármúzeum.jpg Zdroj: Facebook/ Hradné múzeum vo Fiľakove - Füleki Vármúzeum

Čo najviac fascinuje vašich návštevníkov?

  • Návštevníkov najviac fascinuje reálna veľkosť hradu. Keď vchádzajú od brány, dominuje Bebekova veža, ktorá zakrýva celý zvyšok hradu a jeho veľkosť si uvedomia až keď vyjdú na nádvorie stredného hradu. Väčšinou sa pýtajú, či sa zachovali nejaké tajné únikové chodby pod hradom. Nakoľko sú známe rôzne povesti o tajných chodbách, ktoré spájajú hrad s divínskym hradom, alebo hradom Šomoška. Zaujíma ich aj cisterna a studňa a strednom hrade, pýtajú sa na ich hĺbku a či spája studňu tajná chodba s hradným žalárom. Zaujali ich aj protiletecké úkryty pod hradným kopcom, predpokladám, že aj tie mohli byť podkladom k tým klebetám o tajných chodbách.

5- Hradné múzeum vo Fiľakove - Füleki Vármúzeum.jpg Zdroj: Facebook/ Hradné múzeum vo Fiľakove - Füleki Vármúzeum

Aké udalosti sa v najbližšom období na hrade odohrajú?

  • Nakoľko turistická sezóna trvá v období medzi 15.5. – 15. 11, cez zimu je hrad zatvorený. V tomto období sa koná revízia zbierok, ošetrenie exponátov, komisia na tvorbu zbierok, podávajú sa projekty na ďalší rok, zostavuje sa výstavný plán múzea na rok 2024, píšu sa odborné publikácie, atď. Turistickú sezónu otvárame v marci 2024 výstavou miestnej maliarky. Noc múzeí a galérií je jedným z najväčších podujatí inštitúcie, budúci rok bude zameraný na tému Egypt. Návštevníci budú mať možnosť spoznať prácu slovenských archeológov Egypte, originály zo zbierok slovenských múzeí a kópie najznámejších egyptských artefaktov zo súkromnej zbierky. Ďalším zaujímavým podujatím cez leto, alebo začiatkom jesene budú Fiľakovské hradné hry s vystúpeniami historických skupín a ochutnávkou dobových jedál. Každý rok sa zapájame aj do Svetového dňa cestovného ruchu, ktorý sa koná taktiež na jeseň. Na hrade sa každoročne konajú aj rôzne koncerty, festivaly a iné kultúrne podujatia, ktoré lákajú návštevníkov zo širokého okolia.

6- Hradné múzeum vo Fiľakove - Füleki Vármúzeum.jpg Zdroj: Facebook/ Hradné múzeum vo Fiľakove - Füleki Vármúzeum

POVESŤ

V čase kedy turecké vojská obliehali Fiľakovský hrad a noc čo noc po ňom pálili z diel, boli na hrade traja kamaráti, obrancovia hradu. Veliteľ prišiel s neľahkou úlohou. Hľadal dobrovoľníka, čo by sa prestrojil za Turka a šiel by na výzvedy k nepriateľovi. Všetci traja najprv odmietli, ale neskôr jeden, prezývaný Kozel, predsa len prišiel za veliteľom a požiadal ho o zverenie tejto náročnej úlohy. Keď sa to dozvedeli jeho kamaráti, on už bol preč. Báli sa o neho a hanbili sa za svoj strach, preto aj oni na veliteľa naliehali, aby ich len poslal k tureckým táborom. Keď im to povolil, jeden z nich sa pod rúškom noci zakrádal až k obydliu samotného bašu. Tam ukrytý vypočul rozhovor, ako jeho kamarát Kozel za dvadsaťtisíc toliarov pomoc Turkom sľubuje, ako sa chystá stráž odvábiť a hlavnú bránu nepriateľom otvoriť. A tí mu sľúbili všetko čo len chcel ba aj viac, nech len vo svojom slove dostojí. Po dohode ho odviedli, aby sa vrátil k svojim. Jeho kamaráti sa až po ňom do hradu dostali, museli čakať kým im stráž spustí košík, v ktorom ich nebadane po tme vytiahnu hore na hradby. Ten, čo Kozlov rozhovor vypočul, dobehol zobudiť veliteľa a vojakov, ktorí po ťažkých nociach útokov na hrad zaslúžene odpočívali. V poslednej chvíli zradcom zabránili v otváraní hradnej brány. Na druhý deň hneď za úsvitu, keď Turci čakali na svojho zaplateného kumpána, uvideli na hradbách zavesenú už iba jeho hlavu.

7-.jpg Zdroj: Facebook/ Hradné múzeum vo Fiľakove - Füleki Vármúzeum

Fiľakovský hrad, niekdajšia perla Uhorska, zažil vzostupy i pády svojej doby. Jeho ruiny boli svedkom nepredstaviteľných udalostí našej histórie a príbehy o ňom sú napínavejšie ako akčné filmy. Nechajte sa aj vy uniesť do minulosti. Nahliadnite do Bebekovej bašty, prezrite si historické expozície a potešte sa jeho výhľadmi na očarujúci Banskobystrický kraj.

Pri tvorbe článku sme využili informácie z nasledujúcich zdrojov: Povesti o slovenských hradoch 1 (Ján Domasta), Hrady, zámky a kaštiele na Slovensku (Peter Maráky, Daniel Kollár, Janka Oršulová), www.filakovo.sk, www.hradfilakovo.sk


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: V malej dedinke pri Žiline obnovili vzácnu zvonicu s tromi takmer storočnými zvonmi
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť