Sobota 27. 07. 2024 02:31:47 | Meniny má Božena

Integrovaná prímestská doprava v Banskobystrickom kraji odštartovala vo februári na ostro

BANSKÁ BYSTRICA/ Od 1. februára vstúpil do prevádzky na všetkých linkách prímestských autobusov Banskobystrického samosprávneho kraja nový integrovaný dopravný systém. Stalo sa tak po mesiaci bezplatnej mobility v prímestských autobusoch Banskobystrického kraja.

Andrea Chudová|7. február 2024|10:15:06

Integrovaná doprava v banskobystrickom kraji odštartovala 1. februára. Zdroj: Facebook Ondrej Lunter

Súvisiaci článok
Banskobystrický primátorský punč podporil OZ Človiečik pri Rooseveltovej nemocnici
Čítajte viac >

Po mesiaci bezplatnej mobility v prímestských autobusoch Banskobystrického samosprávneho kraja vstupuje do prevádzky od 1. februára 2024 nový integrovaný dopravný systém. Cestujúci tak začnú využívať predplatné lístky či platbu virtuálnou IDS kartou, kompletne nové sú odbavovacie zariadenia v autobusoch i aplikácia pre vodičov.

Počas "mesiaca mobility" sa do nového systému zaregistrovalo 52-tisíc cestujúcich, z ktorých si takmer šesťtisíc zakúpilo predplatné cestovné lístky, čo im umožní výhodnejšie pravidelné cesty do školy alebo zamestnania.

Zásadná modernizácia verejnej dopravy

Zavedenie nových odbavovacích zariadení a aplikácie pre vodičov v autobusoch prinesie prvé merateľné kroky smerom k modernizácii verejnej dopravy v 21. storočí. Tieto zmeny pomôžu kraju získať dôležité údaje o cestovateľskom správaní, koľko cestujúcich cestuje na jednotlivých linkách, kde sa jednotlivé autobusy nachádzajú v reálnom čase, či idú podľa cestovných poriadkov, meškajú alebo odídu zo zastávky skôr alebo kde a kedy autobusy chodia poloprázdne a kde naopak ľudia cestujú v tlačenici.

„Vďaka týmto merateľným dátam sa budeme vedieť už čoskoro rozhodovať kde spoje posilniť, ako čo najlepšie trasovať jednotlivé linky, ako upraviť cestovné poriadky a kde dať vodičom signál, aby počkali na prípoj a cestujúci sa tak nemuseli stresovať, že v prípade mimoriadneho meškania ďalší autobus nestihnú. Nadväznosť spojov v reálnom čase pritom chceme v budúcnosti rozšíriť aj na mestské hromadné dopravy a tiež na regionálnu vlakovú dopravu v našom kraji - to všetko vďaka budúcej integrácii aj týchto druhov dopravy,“ doplnil Ondrej Lunter.

424581689_709755567959161_1098723948734192111_n.jpg Nové systémy boli nainštalované v takmer 500 autobusoch. Zdroj: Facebook Banskobystrický samosprávny kraj

Nové odbavovacie systémy boli nainštalované v takmer 500 autobusoch a vďaka nim IDS BBSK získalo centralizovaný systém riadenia verejnej hromadnej dopravy.

„Systém je pripravený na budúcu integráciu aj ďalších druhov verejnej dopravy. Samotné odbavovacie zariadenia sú zložené z komponentov ako tlačiareň, čítačka a tablet, s možnosťou ľahkej výmeny. Všetky naše kroky smerujú k tomu, aby v budúcnosti mohol človek cestovať v rámci kraja na jeden lístok prímestskými autobusmi, MHD a regionálnymi vlakmi a aby tieto na seba nadväzovali v cestovných poriadkoch a tiež v reálnom čase,“ povedal Radoslav Vavruš, predseda predstavenstva Organizátor IDS BBSK.

Očakávajú sa technické komplikácie v súvislosti so spustením nového systému

Integrovaný dopravný systém Banskobystrického samosprávneho kraja je systémom novej generácie, pričom podobné riešenia v iných krajoch v Českej republike boli budované a postupne spúšťané počas niekoľkých rokov.

„Zároveň však treba dodať, že je to aj enormne technicky náročné - hoci sme pripravení, ostrá prevádzka môže so sebou priniesť väčšie či menšie komplikácie - prosíme preto počas prvých pár dní o trpezlivosť a zároveň cestujúcich uisťujeme, že v prípade problémov na našej strane to nebude mať vplyv na ich odbavenie,“ povedal banskobystrický župan.

bbsk_autobusy_novy_system_februar_2024.jpg Ondrej Lunter prosí v prvých dňoch ostrej prevádzky cestujúcich o trpezlivosť. Zdroj: ziar. sk

Úprava cestovných poriadkov

Radoslav Vavruš upozornil, že od 1. februára došlo k prvej úprave cestovných poriadkov v tomto roku. Tie reagujú najmä na potreby zamestnávateľov a nadväznosť na vlaky.

„Na trase Rimavská Sobota – Hnúšťa zavádzame nové spojenia po 22. hodine, aby sme zabezpečili obslužnosť zamestnancov, ktorí dochádzajú z popoludňajších zmien. Tiež sme vyšli v ústrety zamestnancom pekárne v Očovej, kde zavádzame novú autobusovú zastávku,“ doplnil Radoslav Vavruš.

V súvislosti so zmenami grafikonov vlakov budú optimalizované cestovné poriadky spojov cez obce Ráztoka a Nemecká, tiež sa zlepší dopravná obslužnosť obce Telgárt a nové nedeľné spoje potešia aj študentov dochádzajúci medzi Slovenskými Ďarmotami a Veľkým Krtíšom.


Súvisiaci článok
Strednú školu zrekonštruovali za 17 miliónov eur. Vzniklo kreatívne centrum RTVS aj učebne pre umelú inteligenciu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť